Για τα ερωτήματά σας προτιμήστε την αποστολή email (simvoulatoras@gmail.com) ή την συμπλήρωση της φόρμας με τον τίτλο «Ρωτήστε μας» που υπάρχει κάτω ακριβώς από τον τίτλο του ιστολογίου. Ελάχιστη αμοιβή 25 ευρώ +Φπα 24%. Ελάχιστη αμοιβή για ραντεβού 50 ευρώ +Φπα 24%.



Κυριακή 17 Ιουνίου 2018

Καταγγελία συμβάσης sale and lease back

Το 2007, ανώνυμη εταιρεία υπέγραψε σύμβαση με εταιρεία χρηματοδοτικής μίσθωσης με την διαδικασία του Sale and Lease back, πουλώντας τα ακίνητά της στην εταιρεία χρηματοδοτικής μίσθωσης και μισθώνοντας στη συνέχεια τα ίδια ακίνητα. Τον Δεκέμβριο 2017, η εταιρία χρηματοδοτικής μίσθωσης κατήγγειλε τη σύμβαση.
Το αφορολόγητο αποθεματικό που είχε σχηματίσει η ΑΕ κατά την πώληση και εμφανιζόταν σε ιδιαίτερο λογαριασμό, φορολογείται; Αν ναι, ποιες λογιστικές εγγραφές απαιτούνται; Η φορολόγηση του αποθεματικού θα γίνει κατά τον χρόνο της καταγγελίας της σύμβασης ή κατά τον χρόνο που είχε χορηγηθεί η απαλλαγή;
 ΑΠΑΝΤΗΣΗ:
Με βάση τις διατάξεις της παραγράφου 13 του άρθρου 72 του N 4172/2013 (ΚΦΕ), όπως ισχύουν, μετά την τροποποίησή τους με την περίπτωση β΄ της παραγράφου 22 της υποπαραγράφου Δ1 της
παραγράφου Δ του άρθρου πρώτου του Κεφαλαίου Α΄ του N 4254/2014, δεν εμπίπτουν στην αυτοτελή φορολόγηση της παραγράφου 12 του άρθρου 72 του N 4172/2013 τα αφορολόγητα αποθεματικά της περίπτωσης ζ΄ της παραγράφου 3 του άρθρου 28 του προηγούμενου ΚΦΕ  (N 2238/1994), μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται τα αφορολόγητα αποθεματικά που προέρχονται από την υπεραξία που προκύπτει από την πώληση ακινήτου επιχείρησης σε εταιρεία χρηματοδοτικής μίσθωσης, για το οποίο στη συνέχεια είχε συναφθεί σύμβαση χρηματοδοτικής μίσθωσης μεταξύ της εταιρείας χρηματοδοτικής μίσθωσης και της πωλήτριας επιχείρησης.
Κατά συνέπεια, οι λογαριασμοί των υπόψη αποθεματικών μπορούν να εξακολουθούν να τηρούνται στους ισολογισμούς που κλείνουν οι επιχειρήσεις με 31/12/2014 και μετά, όπως ακριβώς συμβαίνει και με τα αποθεματικά των επενδυτικών ή αναπτυξιακών νόμων, καθώς και αυτά των ειδικών διατάξεων νόμων. (Πολ. 1145/2015).
Τα ανωτέρω εφαρμόζονται ανεξαρτήτως  συνέχισης ή  λήξης της σύμβασης χρηματοδοτικής μίσθωσης, ή ακόμη και την καταγγελία αυτής σε προγενέστερο χρόνο. Επομένως, ακόμη και σε περίπτωση λύσης της σύμβασης, η επιχείρηση δεν έχει υποχρέωση φορολόγησης του ως άνω αποθεματικού, με την προϋπόθεση ότι δεν θα προβεί σε διανομή ή κεφαλαιοποίησή του.
Αντιθέτως, για συμβάσεις που συνήφθησαν την περίοδο από 1/1/2014 έως και 31/12/2014 και όχι σε προγενέστερη ημερομηνία, έχουν εφαρμογή οι διατάξεις της παραγράφου 28 του άρθρου 72 του N 4172/2013 (ΚΦΕ), δηλαδή αυτές θα αντιμετωπισθούν, για φορολογικούς σκοπούς, ως έσοδο απευθείας στα αποτελέσματα. Επίσης, σε περίπτωση πρόωρης εξαγοράς του ακινήτου από τον μισθωτή ή διακοπής της σύμβασης, το εναπομείναν ποσό της υπεραξίας μεταφέρεται στα αποτελέσματα του φορολογικού έτους που έγινε η εξαγορά ή διακόπηκε η σύμβαση (Πολ. 1235/2015).
ΠΗΓΗ  http://epixeirisi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο Διαχειριστής δεν υποχρεούται σε απαντήσεις επί των σχολίων. Οι απαντήσεις σε ερωτήματα δίδονται έναντι αμοιβής, όπως αναφέρεται σχετικά στο πάνω μέρος του ιστολογίου στο κουτάκι με το τίτλο ΡΩΤΗΣΤΕ ΜΑΣ.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.