Για τα ερωτήματά σας προτιμήστε την αποστολή email (simvoulatoras@gmail.com) ή την συμπλήρωση της φόρμας με τον τίτλο «Ρωτήστε μας» που υπάρχει κάτω ακριβώς από τον τίτλο του ιστολογίου. Ελάχιστη αμοιβή 25 ευρώ +Φπα 24%. Ελάχιστη αμοιβή για ραντεβού 50 ευρώ +Φπα 24%.



Τετάρτη 14 Μαΐου 2014

Φορολογία ελεύθερου επαγγελματία, ως μισθωτού

Λογιστής εκδίδει ΤΠΥ σε τρεις εταιρείες (με συμφωνητικό) και ΑΠΥ σε ιδιώτες στην περίοδο των φορολογικών δηλώσεων. Μέσα στη χρήση του 2013 πραγματοποιεί έξοδα και εκπίπτει ΦΠΑ με τις περιοδικές δηλώσεις. Eπειδή θα φορολογηθεί σαν μισθωτός, και από τα έσοδα αφαιρούνται μόνο οι εισφορές στον ΟΑΕΕ, θα συμπεριλάβει στην εκκαθαριστική δήλωση ΦΠΑ όλα τα έξοδα; Στο Ε3; Αυτοπεραίωση μπορεί να κάνει; Σε αντίθετη περίπτωση πως θα συμφωνήσουν οι δηλώσεις; Τελικά θα γράφει στο Ε1 μόνο το πόσο των εσόδων μείον τις εισφορές;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Στην περίπτωση που αναφέρετε ο λογιστής δεν μπορεί να υπαχθεί στις διατάξεις της παρ. 1, του άρθρου 45, του Ν 2238/2013 για την φορολόγηση του εισοδήματός του με την κλίμακα των μισθωτών. Τούτο διότι εκδίδει πέραν των τιμολογίων και αποδείξεις λιανικών συναλλαγών προς ιδιώτες, ενώ όπως ορίζεται στην υποπερ. αα, προκειμένου ο φορολογούμενος να φορολογηθεί με την κλίμακα των μισθωτών θα πρέπει να έχει συντάξει έγγραφη σύμβαση με (όλα) τα φυσικά ή νομικά πρόσωπα στα οποία παρέχει τις υπηρεσίες του, ενώ αν είναι περισσότερα από τρία (3), το 75% των ακαθάριστων εσόδων του να προέρχεται από έναν (1) πελάτη του.
Άρα, θα προβεί στη συμπλήρωση και υποβολή των σχετικών εντύπων της φορολογική του δήλωσης όπως και στα προηγούμενα έτη, οπότε θα φορολογηθεί με την κλίμακα των μη μισθωτών.

4 σχόλια:

  1. Καλησπέρα,
    Κατά το έτος 2013 εργάστηκα με απόδειξη επαγγελματικής δαπάνης (ΑΕΔ) σε φορέα με σύμβαση μίσθωσης έργου.Δεν είχα ασφάλεια για αυτή την εργασία, παρα μόνο παρακράτηση 20%.Επίσης, παράλληλα εργαζόμουν αλλού με ΙΚΑ.
    Μπορώ τα εισοδήματα από ΑΕΔ να τα δηλώσω στο κωδικό 307 και να συμπληρώσω Ε3 ή πρέπει να μπούνε στο 507?Με το να συμπληρώσω 307 παίρνω επιστροφή σηαντικού ποσού της παρακράτησης αλλιώς το πιστωτικό όριο είναι μηδενικό.
    Ευχαριστώ πολύ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όταν το πραγματικό εισόδημα των φορολογουμένων κατά το οικονομικό έτος 2014 δεν υπερβαίνει το ποσό των πέντε χιλιάδων (5.000) ευρώ ή το τεκμαρτό τους εισόδημα δεν υπερβαίνει το ποσό των 9.500 ευρώ και εφόσον αυτοί δεν ασκούν ατομική επιχείρηση ή ελευθέριο επάγγελμα και δεν αποκτούν εισόδημα από ακίνητα, τα εισοδήματά τους αυτά φορολογούνται με την κλίμακα των μισθωτών ? συνταξιούχων.

      Διαγραφή
  2. Καλημέρα,

    Δικηγόρος με έναν εργοδότη (χωρίς γραπτή σύμβαση) μπορεί να φορολογηθεί μα την κλίμακα των μισθωτών?

    Ευχαριστώ
    Ματσούκα Αικατερίνη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τυπικά όχι.Ουσιαστικά όμως......., Δεν μου στέλνετε καλύτερα ένα email. Ή τηλεφωνήστε μου. Δεν δαγκώνω.Μανία πια με το να αφήνεται σχόλια.

      Διαγραφή

Ο Διαχειριστής δεν υποχρεούται σε απαντήσεις επί των σχολίων. Οι απαντήσεις σε ερωτήματα δίδονται έναντι αμοιβής, όπως αναφέρεται σχετικά στο πάνω μέρος του ιστολογίου στο κουτάκι με το τίτλο ΡΩΤΗΣΤΕ ΜΑΣ.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.