Για τα ερωτήματά σας προτιμήστε την αποστολή email (simvoulatoras@gmail.com) ή την συμπλήρωση της φόρμας με τον τίτλο «Ρωτήστε μας» που υπάρχει κάτω ακριβώς από τον τίτλο του ιστολογίου. Ελάχιστη αμοιβή 25 ευρώ +Φπα 24%. Ελάχιστη αμοιβή για ραντεβού 50 ευρώ +Φπα 24%.



Τρίτη 17 Δεκεμβρίου 2013

Θάνατος μέλους κοινοπραξίας

Ερώτηση:
Κυριε Σαββιδη,
Το ερώτημα μου ειναι εάν προκύπτει κληρονομικό δικαίωμα για εμένα, που είμαι μοναδική κληρονόμος ενός μέλους μιας κοινοπραξιας δημοσίων έργων, (ο πατέρας μου ήταν αρχιτέκτονας και είχε ποσοστό 10% στην κοιν/ξια).
Ήθελα την γνώμη σας για το εάν γίνομαι αυτοδικαίως εταίρος στην κοινοπραξια (επειδή είμαι κληρονόμος του αποθανόντα μελους).
Απάντηση:


Σε περίπτωση θανάτου μέλους της κοινοπραξίας (Άρθρο 2 § 2 όπως ισχύει με το άρθρο 1 § 2 του N. 3052/02) οι κληρονόμοι του αποβιώσαντος γίνονται μέλη της κοινοπραξίας χωρίς να εξετάζεται εάν οι κληρονόμοι (νέα μέλη) έχουν ή όχι την ιδιότητα του επιτηδευματία. Aυτό όμως πρέπει να προβλέπεται ρητά στο συμφωνητικό που έχει κατατεθεί στη ΔOY (κοινοπρακτικό), δηλαδή ότι σε περίπτωση θανάτου του μέλους της κοινοπραξίας οι κληρονόμοι υπεισέρχονται στην κοινοπραξία. Σε όσα κοινοπρακτικά δεν ορίζεται ρητά κάτ τέτοιο προτείνουμε να τροποποιηθούν και να τεθεί και αυτή η πρόβλεψη. Eάν σε ένα κοινοπρακτικό δεν ορίζεται ότι σε περίπτωση θανάτου μέλους μπορούν να εισέλθουν οι κληρονόμοι, τότε μπορεί να γίνει κοινωνία μεταξύ των κληρονόμων, η οποία μπορεί να αποτελέσει νέο μέλος της κοινοπραξίας υποβάλλοντας προηγουμένως ίδια δήλωση έναρξης εργασιών.
Aυτονόητο είναι ότι σε κάθε περίπτωση κληρονομιάς θα πρέπει να κατατεθεί στη ΔOY νέα έγγραφη συμφωνία είτε υπεισέρχονται οι κληρονόμοι (φυσικά πρόσωπα), είτε η κοινωνία. Σημειώνεται ότι μέχρι την εφαρμογή της ανωτέρω διάταξης (31/12/2002) οι κληρονόμοι φυσικά πρόσωπα μπορούσαν να εισέλθουν ως μέλη στην κοινοπραξία εφόσον ήταν ήδη επιτηδευματίες. Eάν δεν ήταν επιτηδευματίες δεν μπορούσαν να εισέλθουν στην κοινοπραξία ως μέλη, ακόμη και εάν προβλεπόταν στο κοινοπρακτικό και η είσοδος αυτών οδηγούσε σε μη αναγνώριση της κοινοπραξίας επειδή δεν καλυπτόταν η προϋπόθεση τα μέλη να είναι επιτηδευματίες
.

Τέλος με τις διατάξεις του ν.4072/12 ορίζεται ότι ο θάνατος μέλους της γνήσιας κοινοπραξίας επιφέρει τη λύση της. Αντίθετα ο θάνατος μέλους μη γνήσιας κοινοπραξίας οδηγεί στην έξοδό του από αυτή.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο Διαχειριστής δεν υποχρεούται σε απαντήσεις επί των σχολίων. Οι απαντήσεις σε ερωτήματα δίδονται έναντι αμοιβής, όπως αναφέρεται σχετικά στο πάνω μέρος του ιστολογίου στο κουτάκι με το τίτλο ΡΩΤΗΣΤΕ ΜΑΣ.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.