Για τα ερωτήματά σας προτιμήστε την αποστολή email (simvoulatoras@gmail.com) ή την συμπλήρωση της φόρμας με τον τίτλο «Ρωτήστε μας» που υπάρχει κάτω ακριβώς από τον τίτλο του ιστολογίου. Ελάχιστη αμοιβή 25 ευρώ +Φπα 24%. Ελάχιστη αμοιβή για ραντεβού 50 ευρώ +Φπα 24%.



Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου 2013

Επιστροφή ΦΠΑ

Σε επιχείρηση υπάρχει πιστωτικό υπόλοιπο ΦΠΑ. Αυτό οφείλεται κυρίως στη διαφορά συντελεστών καθώς τα μεγαλύτερα έσοδα αφορούν τον υπέρ μειωμένο συντελεστή ενώ οι αγορές και οι δαπάνες σχετίζονται με μειωμένο και κανονικό συντελεστή. Ιδίως αν αφορά εποχιακή επιχείρηση με τη διαφορά των συντελεστών που υπάρχει, καθώς το χειμώνα δεν υπάρχουν έσοδα, τότε το πιστωτικό υπόλοιπο συνεχώς αυξάνεται η παραμένει σταθερό με αποτέλεσμα παρόλο που υπάρχουν κέρδη ο ΦΠΑ να είναι πάντα πιστωτικός. Θα πρέπει να ζητηθεί επιστροφή του ΦΠΑ ή αυτό να συνεχίσει να συμψηφίζεται; Τι προτείνετε να γίνει;
 ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Ο κώδικας ΦΠΑ (Ν.2859/2000) προβλέπει κάποιες συγκεκριμένες περιπτώσεις στις οποίες ο φορολογούμενος μπορεί να αιτηθεί την επιστροφή του φόρου. Μία από αυτές είναι και η περίπτωση πιστωτικού υπολοίπου που προέκυψε λόγω διαφοράς συντελεστών εκροών – εισροών (περίπτωση β-ii, παρ.1, άρθρου 34).
Επειδή η δυνατότητα του φορολογούμενου να διεκδικήσει την επιστροφή του φόρου εμπίπτει στις περιπτώσεις παραγραφής που ορίζονται στην παρ.5 του άρθρου 57 του ιδίου νόμου, η γνώμη μας είναι ότι θα πρέπει να υποβάλλετε αίτηση επιστροφής του πιστωτικού υπολοίπου του φόρου που προκύπτει σε κάθε έτος. Η δυνατότητα αυτή παραγράφεται στα τρία (3) έτη από την ημερομηνία υποβολής της εμπρόθεσμης εκκαθαριστικής δήλωσης, ή εντός τριών (3) ετών από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης και εφόσον παρέλθει άπρακτη η προθεσμία του Δημοσίου να ικανοποιήσει ή να απορρίψει αιτιολογημένα το αίτημα.

Παράδειγμα. Έστω ότι υποβάλλεται αίτηση επιστροφής του φόρου την 31/5/2013. Το Δημόσιο οφείλει να ικανοποιήσει ή να απορρίψει αιτιολογημένα το αίτημα εντός 6μήνου. Δηλαδή έως την 30/11/2013. Εφόσον παρέλθει άπρακτη η ημερομηνία αυτή η αξίωση κατά του Δημοσίου παραγράφεται μετά την παρέλευση τριετίας δηλαδή την 30/11/2016.
Σημειώνεται ότι η προθεσμία υποβολής της αίτησης επιστροφής του ΦΠΑ είναι επίσης 3ετής από την ημερομηνία υποβολής της εμπρόθεσμης εκκαθαριστικής δήλωσης. Για παράδειγμα εάν η επιχείρηση υπέβαλε εμπρόθεσμα την εκκαθαριστική δήλωσης της χρήσης 2010 στις 20/5/2011, η προθεσμία υποβολής της αίτησης επιστροφής θα εκπνεύσει στις 20/5/2014.

ΠΗΓΗ  http://epixeirisi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο Διαχειριστής δεν υποχρεούται σε απαντήσεις επί των σχολίων. Οι απαντήσεις σε ερωτήματα δίδονται έναντι αμοιβής, όπως αναφέρεται σχετικά στο πάνω μέρος του ιστολογίου στο κουτάκι με το τίτλο ΡΩΤΗΣΤΕ ΜΑΣ.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.