Για τα ερωτήματά σας προτιμήστε την αποστολή email (simvoulatoras@gmail.com) ή την συμπλήρωση της φόρμας με τον τίτλο «Ρωτήστε μας» που υπάρχει κάτω ακριβώς από τον τίτλο του ιστολογίου. Ελάχιστη αμοιβή 25 ευρώ +Φπα 24%. Ελάχιστη αμοιβή για ραντεβού 50 ευρώ +Φπα 24%.



Τετάρτη 9 Οκτωβρίου 2013

Ερώτημα
Eίμαστε μία ομόρρυθμη εταιρεία ενοικιάσεως τουριστικών κατοικιών,με 4 μέλη και οι τέσσερις έχουμε το 25%.Ο ένας από τα μέλη, ο οποίος είναι ο διαχειριστής και ο εκπρόσωπος της εταιρείας, μαζί με την σύμφωνη γνώμη και των υπολοίπων, θέλει να του γίνει πρόσληψη στην ίδια του την εταιρεία λόγω του ότι είναι ο μοναδικός που ασχολείται με αυτή. Αποφασίσαν να του γίνει πρόσληψη για πενθήμερη εργασία (Δευτέρα έως Παρασκευή) με 8 ώρες εργασίας την ημέρα. Μπόρει να του γίνει κανονικά πρόσληψη αφού είναι μέλος της ίδιας εταιρείας; Η εταιρεία θα πληρώνει κανονικά τις εισφορές στο ΙΚΑ και ο ίδιος θα πάρει απαλλαγή από το ΤΕΒΕ. Υπάρχει περίπτωση να προκύψει κάποιο πρόβλημα στο μέλλον με τα συντάξιμα χρόνια του; Μπορεί δηλαδή να μην τα αναγνωρίσουν; Η εφορία θα αναγνωρίσει κανονικά τις δαπάνες μισθοδοσίας και των εισφορών εφόσον θα πληρώνονται ή δεν αποτελούν αναγνωρίσιμα έξοδα της επιχείρησης λόγω ότι ο υπάλληλος είναι και μέλος της εταιρείας; Και στο τέλος του έτους θα δικαιούται κανονικά ποσοστό επί των κερδών; Υπάρχει περίπτωση να προκύψει πρόβλημα από το ΙΚΑ με αυτή την πρόσληψη;
Ευχαριστώ πολύ 
Aπάντηση:Για την ασφάλιση στο ΙΚΑ σας αποστέλλω την απάντηση της επιστημονικής ομάδας epsilonnet  με την οποία συμφωνούν και άλλοι συγγραφείς βιβλίων (Λαναράς ,Καραγιάννης )
Σε προσωπική εταιρεία (ΕΕ) συμμετέχουν 1 ομόρρυθμο και τρία ετερόρρυθμα μέλη. Το ομόρρυθμο μέλος και ένα εκ των ετερορρύθμων θα παρέχουν την προσωπική τους εργασία και θα αμείβονται με μισθό. Μπορούν να υπογράψουν σύμβαση εργασίας με την εταιρεία και να ασφαλιστούν στο ΙΚΑ, παίρνοντας απαλλαγή από το ΤΕΒΕ? Οι αμοιβές τους θα φορολογηθούν ως εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες ?
Από:  ΑΣΛΑΝΟΓΛΟΥ ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ 
Δημοσιεύτηκε: 16/05/2012 16:26
Από την νομοθεσία προκύπτει ότι στην υποχρεωτική ασφάλιση του Ο.Α.Ε.Ε υπάγονται τα πρόσωπα ηλικίας άνω των 18 ετών αδιακρίτως φύλου και υπηκοότητας, που ασκούν τη δραστηριότητά τους, στην Ελλάδα και είναι μέλη ή μέτοχοι Οργανισμών, Κοινοπραξιών ή κάθε μορφής Εταιριών, πλην των Ανωνύμων, των οποίων ο σκοπός συνιστά δραστηριότητα, για την οποία τα ασκούντα αυτήν πρόσωπα υπάγονται στην ασφάλιση του Ο.Α.Ε.Ε. 
Επιπρόσθετα και
 εφόσον παρέχεται εξαρτημένη εργασία είναι δυνατή η ασφάλιση των ετερορρύθμων μελών εμπορικών εταιρειών. (Εγκ ΙΚΑ 123/65, 44/85, Λαναράς «Η Ασφάλιση στο ΙΚΑ» -2010 σελ 190) 

Τα παραπάνω αναφέρονται στην ιστοσελίδα της e-forologia.gr

Συμπερασματικά λοιπόν θα λέγαμε ότι υπό προϋποθέσεις μπορεί να ασφαλιστεί τα μέλος της ετερορρύθμου εταιρείας και πάντα πριν την έναρξη της ασφάλισης θα πρέπει να αποσταλεί σχετικό έγγραφο στο ΙΚΑ το οποίο ανήκει η επιχείρηση ζητώντας έγγραφη απάντηση. 


Προσωπικά θεωρώ ότι μόνο εάν σας απαντήσει εγγράφως το Ικα (μιας και δεν βρήκα κάτι που να σας εξασφαλίζει 100% ότι δεν θα πάνε τα ένσημα στον βρόντο) πρέπει να κάνετε κάτι τέτοιο. Από την άλλη δεν βλέπω τον λόγο να γίνει κάτι τέτοιο αφού ο νόμος 2238/94 άρθρο 31 παρ 1 ……….

Από τα ακαθάριστα έσοδα των υπόχρεων της παραγράφου 4 του άρθρου 2 δεν εκπίπτουν οι μισθοί και οι κάθε είδους απολαβές των εταίρων ή μελών τους

Άρα γιατί να πληρώνω πχ για ένα μισθό 1000 ευρώ 500 ευρώ το μήνα στο Ικα;
Έτσι όπως είναι χρεοκοπημένο το ασφαλιστικό σύστημα δεν νομίζω πως υπάρχει περίπτωση ανταπόδοσης για ένα τέτοιο ποσό(7000 ετησίως). Και ειλικρινά δεν βλέπω καμία άλλη σκοπιμότητα. 
  Αξίσει ακόμη να αναφερθεί ότι όπως είναι γνωστό οι νέοι ασφαλιζόμενοι υποβάλλουν δήλωση εντός 6μήνου από την ανάληψη της δεύτερης απασχόλησης και επιλέγουν σε ποιό ταμείο θέλουν να είναι. Άρα ξεκινάμε από εκεί . Εάν το ΙΚΑ μας διασφαλήσει ότι θα αναγνωρίσει τα ένσημα που έχουμε καταβάλει(ότι τέλος πάντων αναγνωρίζει σε αυτές τις περιπτώσεις την σχέση εξαρτημένης εργασίας με τον εταίρο) τότε βάζουμε στο ΙΚΑ τον εταίρο και την αμοιβή του την αναμορφώνουμε φορολογικά. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι θα πληρωθεί επί πλέον φόρος για την αμοιβή του όταν θα υποβάλλει δήλωση φόρου εισοδήματος. Δηλ έχουμε τζιρο 100.000 έξοδα 70.000 κέρδη 30.000. Εάν δώσουμε 20.000 αμοιβή τότε τα λογιστικά κέρδη θα είναι 10.000 αλλά τα φορολογικά τα ίδια  δηλ 30.000. Μόνο που ο εταίρος θα δηλώσει ατομικά 20.000 εισόδημα που σε άλλη περίπτωση δεν θα δήλωνε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο Διαχειριστής δεν υποχρεούται σε απαντήσεις επί των σχολίων. Οι απαντήσεις σε ερωτήματα δίδονται έναντι αμοιβής, όπως αναφέρεται σχετικά στο πάνω μέρος του ιστολογίου στο κουτάκι με το τίτλο ΡΩΤΗΣΤΕ ΜΑΣ.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.