Για τα ερωτήματά σας προτιμήστε την αποστολή email (simvoulatoras@gmail.com) ή την συμπλήρωση της φόρμας με τον τίτλο «Ρωτήστε μας» που υπάρχει κάτω ακριβώς από τον τίτλο του ιστολογίου. Ελάχιστη αμοιβή 25 ευρώ +Φπα 24%. Ελάχιστη αμοιβή για ραντεβού 50 ευρώ +Φπα 24%.



Παρασκευή 24 Μαΐου 2013

Αστική μη κερδοσκοπική εταιρία και επιχορηγήσεις

Ο Κώστας Γ......., υπέβαλε το παρακάτω ερώτημα:
ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΣΑΣ, ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΣΑΣ ΣΤΟ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΕΡΩΤΗΜΑ.
ΑΣΤΙΚΗ ΜΗ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Η ΟΠΟΙΑ ΠΑΙΡΝΕΙ ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΗ ΜΕΣΩ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΠΟΥ ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙ ΣΑΝ ΕΤΑΙΡΟΣ ΤΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΠΟΣΑ ΑΥΤΑ ; ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΝΤΑΙ ΑΥΤΟΤΕΛΩΣ Η ΑΠΑΛΑΣΣΟΝΤΑΙ ΤΟΥ ΦΟΡΟΥ ΕΦΟΣΟΝ ΟΙ ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΕΙΣ ΑΥΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΚΟΠΟ ΥΠΑΡΞΗΣ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ; ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΕΙΝΑΙ ΕΠΕΙΓΟΝ ΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ ΜΟΥ ΑΠΑΝΤΗΣΤΕ ΜΟΥ ΑΜΕΣΑ ΠΩΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟ ΧΕΙΡΙΣΤΩ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ ΝΟΜΟ. ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ
Απάντηση:
Ως ακαθάριστο εισόδημα από εμπορικές επιχειρήσεις ή ελευθέρια επαγγελματα των αστικών μη κερδοσκοπικών εταιριών, υποκείμενο σε φόρο θεωρείται μόνο αυτό που προέρχεται από καθαρά εμπορικές δραστηριότητες ή άσκηση ελευθερίου επαγγέλματος(πχ τέλεση δημοσίων θεαμάτων, ενοίκια, τόκοι καταθέσεων κλπ). Αντίθετα οι συνδρομές και εγγραφές των μελών, καθώς και οι χορηγίες ή δωρεεές προς αυτές επειδή αποτελούν εισροές κεφαλαιουχικού χαρακτήρα, δηλαδή στερούνται τα εννοιολογικά γνωρίσματα του εισοδήματος δεν εμπίπτουν στην έννοια των ακαθαρίστων εσόδων, για να φορολογηθούν (ΠΟΛ. 1031/2001). Οι επιχορηγήσεις τις οποίες λαμβάνουν οι αστικές μη κερδοσκοπικές εταιρίες από το κράτος για οικονομική ενίσχυση, προσαυξάνουν τα ακαθάριστα έσοδα και κατ επέκταση τα καθαρά κέρδη και φορολογούνται με τον αντίστοιχο συντελεστή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο Διαχειριστής δεν υποχρεούται σε απαντήσεις επί των σχολίων. Οι απαντήσεις σε ερωτήματα δίδονται έναντι αμοιβής, όπως αναφέρεται σχετικά στο πάνω μέρος του ιστολογίου στο κουτάκι με το τίτλο ΡΩΤΗΣΤΕ ΜΑΣ.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.