Για τα ερωτήματά σας προτιμήστε την αποστολή email (simvoulatoras@gmail.com) ή την συμπλήρωση της φόρμας με τον τίτλο «Ρωτήστε μας» που υπάρχει κάτω ακριβώς από τον τίτλο του ιστολογίου. Ελάχιστη αμοιβή 25 ευρώ +Φπα 24%. Ελάχιστη αμοιβή για ραντεβού 50 ευρώ +Φπα 24%.



Δευτέρα 14 Ιανουαρίου 2013

Παραγραφή επιστροφής ΦΠΑ

Εργολάβος οικοδομών σοβατζής δεν είχε κάνει αίτηση στην τριετία επιστροφής ΦΠΑ αγοράς πάγιου αυτοκινήτου 3495,62 € (30-9-08).
Πιστ. υπόλοιπο εκκαθαριστικής 2008 3493,36 €. Πιστ. υπόλοιπο εκκαθαριστικής 2010 2973,09 € πιστ. υπόλοιπο εκκαθαριστικής 2011 2991,49 €.
Το 3ο τρίμηνο 2012 τιμολόγησε έσοδο 1.000,00 € (ΦΠΑ 230,00 €) το οποίο συμψηφίστηκε με το πιστωτικό. Ποιες οι ενέργειες μου όσον αφορά την εκκαθαριστική της τριετίας και τις περιοδικές μετέπειτα;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Όπως είναι γνωστό το πιστωτικό υπόλοιπο ΦΠΑ που προκύπτει σε μία διαχειριστική περίοδο μπορεί να μεταφερθεί για έκπτωση στην επόμενη περίοδο, σύμφωνα με την παρ.3 του άρθρου 32 του κωδ. ΦΠΑ. Ωστόσο στην ίδια διάταξη τίθεται περιορισμός σύμφωνα με τον οποίο το πιστωτικό υπόλοιπο δεν μπορεί να μεταφέρεται διαδοχικά για περίοδο μεγαλύτερη αυτής που ισχύει για την παραγραφή των απαιτήσεων κατά του δημοσίου. Στην περίπτωση αυτή ο υπόχρεος έχει το δικαίωμα να αιτηθεί της επιστροφής του υπολοίπου που δεν κατέστη εφικτός ο συμψηφισμός του εντός της παραπάνω περιόδου, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 34 του ιδίου νόμου. Ο χρόνος παραγραφής προσδιορίζεται στην παρ.5, του άρθρου 57 του ιδίου Ν.2859/2000 και είναι η τριετία από την ημερομηνία εμπρόθεσμης υποβολής της εκκαθαριστικής δήλωσης που αφορά τη διαχειριστική περίοδο εντός της οποίας γεννήθηκε το δικαίωμα έκπτωσης .
Κατά συνέπεια η αίτηση επιστροφής του ΦΠΑ θα πρέπει να υποβληθεί εντός τριετίας από την ημερομηνία εμπρόθεσμης υποβολής της εκκαθαριστικής δήλωσης που αφορά τη διαχειριστική περίοδο εντός της οποίας γεννήθηκε το δικαίωμα έκπτωσης (παρ.5, άρθρου 57 του ιδίου Ν.2859/2000).
Με βάση τα παραπάνω επί του συγκεκριμένου ερωτήματος που τίθεται δεδομένου ότι βρισκόμαστε στο τέλος του 2012 το δικαίωμα του υπόχρεου να υποβάλλει αίτηση επιστροφής του φόρου έχει ήδη παραγραφεί καθώς έχει συμπληρωθεί η τριετία από την ημερομηνία υποβολής της εκκαθαριστικής δήλωσης στην οποία προέκυψε αυτό το ποσό. Επιπλέον το πιστωτικό υπόλοιπο που εμφανίζεται στην εκκαθαριστική δήλωση του 2011 κατά το μέρος που προέρχεται από μεταφορά του Π.Υ. του 2008 δεν μπορεί να μεταφερθεί για συμψηφισμό πέρα της περιόδου παραγραφής της αξίωσης κατά του δημοσίου. Έτσι η άποψή μας είναι ότι στη συναλλαγή του Γ τριμήνου 2012 που αναφέρεται το δικαίωμα έκπτωσης του φόρου έχει παραγραφεί και ο φορολογούμενος θα πρέπει να αποδώσει στο δημόσιο το ποσό των 230,00 € που προκύπτει από το ΦΠΑ εκροών της περιόδου

Πηγή:  http://epixeirisi.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο Διαχειριστής δεν υποχρεούται σε απαντήσεις επί των σχολίων. Οι απαντήσεις σε ερωτήματα δίδονται έναντι αμοιβής, όπως αναφέρεται σχετικά στο πάνω μέρος του ιστολογίου στο κουτάκι με το τίτλο ΡΩΤΗΣΤΕ ΜΑΣ.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.