Για τα ερωτήματά σας προτιμήστε την αποστολή email (simvoulatoras@gmail.com) ή την συμπλήρωση της φόρμας με τον τίτλο «Ρωτήστε μας» που υπάρχει κάτω ακριβώς από τον τίτλο του ιστολογίου. Ελάχιστη αμοιβή 25 ευρώ +Φπα 24%. Ελάχιστη αμοιβή για ραντεβού 50 ευρώ +Φπα 24%.



Σάββατο 28 Ιουλίου 2012

Ειδική εισφορά αλληλεγγύης ανέργων

Όσοι είναι άνεργοι μέσα στο 2012 αλλά το 2011 ήταν ενεργοί εργαζόμενοι έχουνε το δικαίωμα απαλλαγής από την εισφορά αλληλεγγύης; Εάν ναι, πώς σημειώνεται αυτό στο έντυπο Ε1; Επίσης εάν υπάρχει εισόδημα από σύνταξη του συζύγου εξακολουθεί να ισχύει η απαλλαγή;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ.2 του άρθρου 29 του Ν.3986/2011 και τις οδηγίες της διοίκησης της ΠΟΛ.1131/2012, προκειμένου να απαλλαγεί κάποιος άνεργος από την επιβολή της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης για το οικονομικό έτος 2012 πρέπει να πληρούνται αθροιστικά οι εξής προϋποθέσεις:
α) Ο φορολογούμενος να λαμβάνει επίδομα ανεργίας από τον ΟΑΕΔ, ή να είναι εγγεγραμμένος στο μητρώο των ανέργων του εν λόγω οργανισμού για τουλάχιστον δώδεκα (12) συνεχόμενους μήνες, ούτως ώστε να χαρακτηρίζεται μακροχρόνια άνεργος. Οι προϋποθέσεις αυτές πρέπει να συντρέχουν στο πρόσωπο του κατά την 30/04/2012.

β) Να μην έχει κατά την χρήση 2012 πραγματικά εισοδήματα άλλης πηγής, εκτός από μισθωτές υπηρεσίες, γεγονός που το δηλώνει υπεύθυνα ο φορολογούμενος, μαζί με την αίτηση απαλλαγής του από την εισφορά που θα υποβάλλει στη Δ.Ο.Υ. (μετά τη λήψη του εκκαθαριστικού σημειώματος) και θα ελεγχθεί κατά την υποβολή της φορολογικής του δήλωσης, κατά το επόμενο οικονομικό έτος. Στην έννοια του πραγματικού εισοδήματος περιλαμβάνονται όλα τα εισοδήματα που δηλώνονται στην φορολογική δήλωση και φορολογούνται με τις γενικές διατάξεις, όπως ενοίκια ακινήτων, γεωργικά εισοδήματα κλπ., ακόμη κι αυτά που υπολογίζονται με τεκμαρτό τρόπο. Δεν υπολογίζονται τα αντικειμενικά εισοδήματα που προσδιορίζονται με βάση τη συνολική ετήσια δαπάνη διαβίωσης και την ετήσια δαπάνη απόκτησης περιουσιακών στοιχείων.
Η παραπάνω απαλλαγή δεν δίνεται αυτόματα κατά την υποβολή και την εκκαθάριση της φορολογικής δήλωσης και ως εκ τούτου δεν αναγράφεται κάτι στο έντυπο Ε1. Ο φορολογούμενος που έχει τις προϋποθέσεις απαλλαγής θα πρέπει μετά τη λήψη του εκκαθαριστικού σημειώματος που περιλαμβάνει την ειδική εισφορά αλληλεγγύης να υποβάλλει στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. αίτηση για νέα εκκαθάριση, με τη βεβαίωση του ΟΑΕΔ ότι είναι εγγεγραμμένος στα μητρώα του, ως μακροχρόνια άνεργος, ή ότι λαμβάνει επίδομα ανεργίας και με υπεύθυνη δήλωση ότι δεν αποκτά πραγματικά εισοδήματα (ΠΟΛ1167/2011).
Τέλος όπως προκύπτει και από την ανωτέρω παράθεση των προϋποθέσεων απαλλαγής, δεν περιλαμβάνεται σε αυτές η πηγή ή το ύψος εισοδήματος του συζύγου.

ΠΗΓΗ:  http://www.epixeirisi.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο Διαχειριστής δεν υποχρεούται σε απαντήσεις επί των σχολίων. Οι απαντήσεις σε ερωτήματα δίδονται έναντι αμοιβής, όπως αναφέρεται σχετικά στο πάνω μέρος του ιστολογίου στο κουτάκι με το τίτλο ΡΩΤΗΣΤΕ ΜΑΣ.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.