Για τα ερωτήματά σας προτιμήστε την αποστολή email (simvoulatoras@gmail.com) ή την συμπλήρωση της φόρμας με τον τίτλο «Ρωτήστε μας» που υπάρχει κάτω ακριβώς από τον τίτλο του ιστολογίου. Ελάχιστη αμοιβή 25 ευρώ +Φπα 24%. Ελάχιστη αμοιβή για ραντεβού 50 ευρώ +Φπα 24%.



Κυριακή 2 Οκτωβρίου 2011

Έλεγχος επιτηδευματία-τόπος και ώρες επιτρεπομένου ελέγχου

Έλεγχος επιτηδευματία-τόπος και ώρες επιτρεπομένου ελέγχου
Ο έλεγχος γίνεται σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 36§1 του Π.Δ. 186/92  ΦΕΚ 84/26-5-92 στις εγκαταστάσεις του επιτηδευματία οποιαδήποτε εργάσιμη γι' αυτόν ώρα του εικοσιτετραώρου.
Επίδειξη βιβλίων και στοιχείων στον έλεγχο
Από τις διατάξεις προκύπτει υποχρέωση του επιτηδευματία να έχει οποιαδήποτε εργάσιμη γι' αυτόν ώρα, τα βιβλία και στοιχεία στη διάθεση του φορολογικού ελέγχου και ειδικότερα να λαμβάνει τα αναγκαία μέτρα ώστε αυτά να είναι προσιτά στο αρμόδιο φορολογικό όργανο, για να διασφαλίζονται έτσι οι αναγκαίες- οι πραγματικές προϋποθέσεις άσκησης της ελεγκτικής εξουσίας του εφόρου.

Για τους υπόχρεους τήρησης βιβλίων -αγορών και εσόδων- εξόδων (Α- Β κατηγορίας) ορίζεται ότι έλεγχος μπορεί να γίνει και στα γραφεία της Δ.Ο.Υ. μετά από γραπτή πρόσκλησή της.
Ακόμα και οι υπόχρεοι τρίτης κατηγορίας μπορεί να κληθούν στη Δ.Ο.Υ. για
έλεγχο, πρέπει όμως η Δ.Ο.Υ. να αποδείξει ότι ο έλεγχος των βιβλίων στις εγκαταστάσεις του επιτηδευματία ήταν εξαιρετικά δυσχερής (σχετ. ΣτΕ 703/87) και να κατασχεθούν τα βιβλία και τα στοιχεία της επιχείρησης βλ. Σ.Τ.Ε. 1422/2008, 2039/2008, 4089/2000,587-8/2007.
Έλεγχος που διενεργήθηκε εκτός του εργασίμου ωραρίου στις εγκαταστάσεις του επιτηδευματία, συνιστά παράβαση του ουσιώδους τύπου της διαδικασίας και η πράξη επιβολής προστίμου καθίσταται παράνομη και ακυρωτέα, πρβλ. ΣτΕ 4697/1995, 6143/96 .
Προληπτικός έλεγχος βιβλίων Γ' κατηγορίας σε ημέρα που το τμήμα τον λογιστήριο» δεν εργάζεται
Εξάλλου με την Εγκ. Σ 2641/80 ΠΟΑ. 278/24-10-1988 του ΥΠΟΙΚ έγινε δεκτό,ότι ο προληπτικός έλεγχος όταν γίνεται ημέρα Σάββατο ή ώρες που διαπιστώνεται ότι το τμήμα του λογιστηρίου δεν εργάζεται την ημέρα αυτή, τότε ο έλεγχος πρέπει να περιορίζεται στην ορθή έκδοση των φορολογικών στοιχείων και να μη ζητά για θεώρηση, υπογραφή και σήμανση δετικής πράξης τα πλήρη λογιστικά βιβλία της επιχείρησης, ούτε να καταλογίζει παραβάσεις μη επίδειξης λογιστικών βιβλίων.
Αν απαιτηθεί έλεγχος των βιβλίων αυτών, πρέπει να γίνει μόνο σε εργάσιμη για το λογιστήριο ημέρα.
Διευκρινίζεται ότι τα παραπάνω δεν αφορούν τα πρόσθετα κλαδικά βιβλία (π.χ.βιβλίο πόρτας, μαθητών, πελατών κλπ.).

Πηγή: Τα φορολογικά μας δικαιώματα και υποχρεώσεις ,του Π.ΜΑΝΤΖΑΝΑ-ΑΘΗΝΑ2011.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο Διαχειριστής δεν υποχρεούται σε απαντήσεις επί των σχολίων. Οι απαντήσεις σε ερωτήματα δίδονται έναντι αμοιβής, όπως αναφέρεται σχετικά στο πάνω μέρος του ιστολογίου στο κουτάκι με το τίτλο ΡΩΤΗΣΤΕ ΜΑΣ.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.