Για τα ερωτήματά σας προτιμήστε την αποστολή email (simvoulatoras@gmail.com) ή την συμπλήρωση της φόρμας με τον τίτλο «Ρωτήστε μας» που υπάρχει κάτω ακριβώς από τον τίτλο του ιστολογίου. Ελάχιστη αμοιβή 25 ευρώ +Φπα 24%. Ελάχιστη αμοιβή για ραντεβού 50 ευρώ +Φπα 24%.



Τρίτη 26 Απριλίου 2011

Ανάπαυλα τέλος

ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ επέλεξαν το πρώτο Πάσχα μετά την ένταξη της χώρας στο μηχανισμό της τρόικας και την υπογραφή του Μνημονίου για να βγάλουν τη γλώσσα τους στην κρίση. Παρά τις καταθλιπτικές προβλέψεις -ή μήπως για να ξεφύγουν λίγο απ' αυτές;- εξέδραμαν σε όρη και παραλίες, ξαναζωντανεύοντας για λίγες μέρες τα χωριά και δίνοντας μια μικρή ανάσα στις τοπικές κοινωνίες και στην οικονομία τους.
Η ΠΑΣΧΑΛΙΑΤΙΚΗ ανάπαυλα ήταν σίγουρα ευεργετική.
 Ηταν, όμως, μόνο ανάπαυλα. Η συνέχεια θα είναι μια μακρά και σκληρή περίοδος, ένας μαραθώνιος δυσκολιών για τη χώρα και τους πολίτες της. Πέρσι τέτοιες μέρες ο πρωθυπουργός επέλεξε το ακριτικό Καστελόριζο για να ανακοινώσει την υπαγωγή της χώρας στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης. Με φόντο ένα «απάνεμο λιμάνι», επιδίωξε να καθησυχάσει τους Ελληνες ότι το καράβι «Ελλάς» δεν θα ήταν μόνο του στη μέση του πελάγους, έρμαιο των κυμάτων που προκάλεσε το τσουνάμι της οικονομικής κρίσης.

ΑΥΤΕΣ τις μέρες ακούσαμε ξανά διαβεβαιώσεις των πολιτικών ταγών μας ότι «η Ελλάδα αλλάζει και ξαναγεννιέται» (ο πρωθυπουργός) και ότι η κρίση θα ξεπεραστεί χάρη στις «αστείρευτες δυνάμεις του λαού μας» (ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας). Η αισιοδοξία ασφαλώς χρειάζεται. Μόνο με τη μιζέρια και την καταστροφολογία δεν μπορεί να προχωρήσει μια χώρα. Αρκεί να μην καλλιεργούνται αυταπάτες για να παρακαμφθεί η πραγματικότητα.

ΚΙ ΑΥΤΗ η πραγματικότητα είναι πεζή και συνάμα σκληρή. Η χώρα είναι υποχρεωμένη να κινείται στο ρυθμό των σεναρίων για το δυσθεώρητο χρέος της, τα οποία φουντώνουν όσο διαψεύδονται. Διότι από πέρσι μέχρι φέτος η κυβέρνηση δεν κατάφερε να δημιουργήσει το επαρκές και κατάλληλο απόθεμα εμπιστοσύνης. Οι εξελίξεις σε πολλά την ξεπέρασαν, με αποτέλεσμα να υπάρχουν αμφιβολίες για τη βούληση -και κυρίως για την ικανότητά της- να ελέγξει αυτές τις εξελίξεις στη συνέχεια.

ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ, από την άλλη, δεν είναι βέβαιοι ότι τα έχουν δει όλα. Δεν είναι βέβαιοι ότι οι περσινές οριζόντιες μειώσεις των εισοδημάτων τους -στο δημόσιο τομέα- και οι έμμεσες -στον ιδιωτικό- αυτές ήταν και τέλος. Δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι η φορολογική καταιγίδα έχει κοπάσει. Κάθε άλλο.

Η ΤΙΘΑΣΕΥΣΗ των ελλειμμάτων και η στοιχειώδης εφαρμογή του προγράμματος που έχει συμφωνηθεί με τους δανειστές απαιτούν νέα -επιπρόσθετα- μέτρα, παρά τις περί του αντιθέτου επαναλαμβανόμενες διαβεβαιώσεις. Και όχι μόνο για φέτος. Ακολουθεί μακρόχρονη περίοδος δοκιμασίας, όπως πιστοποιούν οι υποχρεώσεις που έχουν αναληφθεί και τα ασφυκτικά προγράμματα που τις συνοδεύουν.

ΚΑΛΗ ήταν, λοιπόν, η πασχαλινή ανάπαυλα και συμβατικές οι απόπειρες τόνωσης της αισιοδοξίας από την πολιτική τάξη. Η πραγματικότητα, όμως, λέει ότι η ανάβαση του οικονομικού Γολγοθά, που ξεκίνησε πέρσι τέτοιες μέρες, είναι ακόμη στην αρχή της.

Πηγή,ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ(Η φωτογραφία είναι επιλογή του Συμβουλάτορα)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο Διαχειριστής δεν υποχρεούται σε απαντήσεις επί των σχολίων. Οι απαντήσεις σε ερωτήματα δίδονται έναντι αμοιβής, όπως αναφέρεται σχετικά στο πάνω μέρος του ιστολογίου στο κουτάκι με το τίτλο ΡΩΤΗΣΤΕ ΜΑΣ.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.