Για τα ερωτήματά σας προτιμήστε την αποστολή email (simvoulatoras@gmail.com) ή την συμπλήρωση της φόρμας με τον τίτλο «Ρωτήστε μας» που υπάρχει κάτω ακριβώς από τον τίτλο του ιστολογίου. Ελάχιστη αμοιβή 25 ευρώ +Φπα 24%. Ελάχιστη αμοιβή για ραντεβού 50 ευρώ +Φπα 24%.



Πέμπτη 24 Μαρτίου 2011

Φορολογήστε έξυπνα

Οταν το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης θέλει να λάβει ένα μέτρο, αλλά έχει την υποψία ότι θα προκαλέσει αντιδράσεις, ή ότι μπορεί να εκληφθεί ως ανοησία, το ρίχνει στο μνημόνιο. «Το ζητεί η τρόικα» είναι η μόνιμη απάντηση.
Αυτό συμβαίνει και με τα μέτρα για την πάταξη της φοροδιαφυγής. Μεταξύ των προωθούμενων μέτρων είναι και ο έλεγχος των 1.200 φυσικών προσώπων που δηλώνουν τα υψηλότερα -ύψους αρκετών εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ- εισοδήματα.
Τι θα αποκαλύψει ο έλεγχος; Μήπως βγάζουν περισσότερα και τα κρύβουν; Η λογική δεν λέει ότι ελέγχεις αυτούς που ενώ έχουν μια δραστηριότητα ή ακριβά περιουσιακά στοιχεία, τα εισοδήματα που δηλώνουν είναι χαμηλά, και συνεπώς κινούν υποψίες για απόκρυψη εισοδημάτων; Ναι, αλλά τώρα θα πάμε ανάποδα, να τους αιφνιδιάσουμε! Θα κυνηγήσουμε αυτούς που δηλώνουν ήδη πολλά.

Πρόκειται για άλλη μια ακροβασία ανάμεσα στις πολλές που έχουμε παρακολουθήσει τον τελευταίο ενάμιση χρόνο στη θεωρητική μόνον προσπάθεια που κάνει η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών να κυνηγήσει τη φοροδιαφυγή.

Στην πράξη τα πράγματα διαφέρουν αρκετά. Σχεδόν μόνιμη επωδός όλων των σχολίων που διατυπώνονται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι η αδυναμία μας να φορολογήσουμε σωστά ώστε να αποκομίσουμε πραγματικά οφέλη διευρύνοντας τη φορολογική βάση με νέα έσοδα από τη σύλληψη της φοροδιαφυγής και όχι εξαντλώντας τις υφιστάμενες πηγές εσόδων.

Αρα λοιπόν δεν προκαλεί καμία έκπληξη το γεγονός ότι τα έσοδα «δεν βγαίνουν» τορπιλίζοντας τους στόχους του προϋπολογισμού. Στις προσεχείς εβδομάδες, όσο θα διευρύνεται η υστέρηση των φορολογικών εσόδων -λόγω της βαθιάς ύφεσης- και όσο θα μεγαλώνει η αγωνία για την προσέγγιση των στόχων του προϋπολογισμού, τόσο θα πληθαίνουν και οι «ιδέες» για την πάταξη της φοροδιαφυγής.

Ανεξάρτητα της μεθόδου, ευχόμαστε να έχουν επιτυχία, αλλά μην ξεχνάνε και το μήνυμα που στέλνουν τόσο στους πλούσιους -και με πιστοποιητικό της εφορίας- όσο και στους υπόλοιπους. «Οσα λιγότερα δηλώνεις τόσο λιγότερους μπελάδες έχεις»!

ΠΑΝΟΣ Φ. ΚΑΚΟΥΡΗΣ - pkak@naftemporiki.gr

πηγή,ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο Διαχειριστής δεν υποχρεούται σε απαντήσεις επί των σχολίων. Οι απαντήσεις σε ερωτήματα δίδονται έναντι αμοιβής, όπως αναφέρεται σχετικά στο πάνω μέρος του ιστολογίου στο κουτάκι με το τίτλο ΡΩΤΗΣΤΕ ΜΑΣ.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.