Για τα ερωτήματά σας προτιμήστε την αποστολή email (simvoulatoras@gmail.com) ή την συμπλήρωση της φόρμας με τον τίτλο «Ρωτήστε μας» που υπάρχει κάτω ακριβώς από τον τίτλο του ιστολογίου. Ελάχιστη αμοιβή 25 ευρώ +Φπα 24%. Ελάχιστη αμοιβή για ραντεβού 50 ευρώ +Φπα 24%.



Πέμπτη 17 Μαρτίου 2011

ΧΑ: το σύγχρονο γιοφύρι της Άρτας

Του Πάνου Παναγιώτου, χρηματιστηριακού τεχνικού αναλυτή της GSTA/EKTA, www.sta-gr.com

Σύμφωνα με τον θρύλο και το παλιό δημοτικό τραγούδι για το γιοφύρι της Αρτας κτίστες, μαθητές και μάστοροι εργάζονταν όλη ημέρα για να το κτίσουν για να βρουν τα θεμέλια του κατεστραμμένα κάθε πρωί όταν επέστρεφαν για να συνεχίσουν την προσπάθειά τους.

Κάπως έτσι νιώθουν οι Ελληνες και οι διεθνείς επενδυτές στο ΧΑ όπου επενδύουν και ρισκάρουν τα χρήματά τους, ποντάροντας στην ανάρρωση του πιο πληγωμένου από τη διεθνή και την ευρωπαϊκή κρίση αναπτυγμένου χρηματιστηρίου στον κόσμο. Αρωγός τους σε αυτήν την προσπάθεια ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας κ. Τρισέ, ο οποίος με τις παρεμβάσεις του πετυχαίνει να προκαλέσει αποκλιμάκωση του χρηματοπιστωτικού ρίσκου στις χώρες της ευρωπαϊκής περιφέρειας και να δημιουργήσει το απαραίτητο έδαφος για να συνεχιστεί η εισροή κεφαλαίων στις αγορές μετοχών των Ε4 κρατών.

Μόλις, όμως, οι προσπάθειες φέρουν αποτελέσματα και το χρηματιστηριακό οικοδόμημα αρχίζει να κτίζεται, η Γερμανίδα καγκελάριος κυρία Μέρκελ ή κάποιο από τα υψηλόβαθμα στελέχη του κόμματός της φροντίζουν να το γκρεμίσουν και οι επενδυτές έρχονται αντιμέτωποι και πάλι με καταστρεμμένα θεμέλια.

Αυτή η ιστορία έχει ξεκινήσει από τον Ιούνιο του 2010 και συνεχίζεται με μεγαλύτερη ένταση στο 2011 με την ΕΚΤ να βοηθά το ελληνικό Χρηματιστήριο και τη Μέρκελ να το καταρρακώνει, πότε με τη στάση της απέναντι στην Ιρλανδία, πότε με εσωκομματικά ψηφίσματα που επιδιώκουν τη με νόμο θεμελίωση της απόρριψης των ελληνικών αιτημάτων και πότε με την κατάθεση προτάσεων για την επίλυση της κρίσης, οι οποίες δεν έχουν καμία σχέση με αυτήν, αλλά εξυπηρετούν μόνο τα μακροπρόθεσμα γερμανικά συμφέροντα.

Σύμφωνα με τη λαϊκή παράδοση, ένα πτηνό με ανθρώπινη φωνή γνωστοποίησε στους κτίστες πως για να στεριώσει η γέφυρα απαιτούνταν η ανθρωποθυσία της συζύγου του Πρωτομάστορα. Δεν γνωρίζω ποια ακριβώς μορφή θα μπορούσε να πάρει η μεταφορά αυτού του τμήματος του θρύλου στη σημερινή πραγματικότητα, αλλά είναι σίγουρο πως σε πρωτόγνωρες θυσίες έχει προχωρήσει ήδη ολόκληρος ο ελληνικός λαός χωρίς αυτό να είναι μέχρι στιγμής αρκετό για να ικανοποιήσει τη Μέρκελ και να βοηθήσει να σπάσει η «κατάρα».

Βέβαια, σύμφωνα με την πραγματική ιστορία πίσω από τον θρύλο ήταν τελικά οι ίδιοι οι κάτοικοι της Αρτας, που κατέστρεφαν το βράδυ το γιοφύρι που οι ίδιοι είχαν χτίσει την ημέρα, όταν έμαθαν ότι από τη γέφυρα θα περνούσε το τουρκικό ασκέρι. Δυστυχώς και στη σημερινή περίπτωση δεν είναι λίγοι οι Ελληνες μεγαλοεπενδυτές που δεν έχουν παράσχει στήριξη στην τελευταία ανοδική προσπάθεια του ΧΑ και αντί να ποντάρουν στην άνοδό του, όπως έχουν κάνει διεθνή κεφάλαια, εύχονται αυτό να βουλιάξει σε νέα χαμηλά, προκειμένου να τοποθετηθούν εκεί, ώστε να αποκομίσουν τα μέγιστα δυνατά κέρδη ή περιμένουν να δουν αν το χρηματιστηριακό «γιοφύρι» κάποια στιγμή θα ολοκληρωθεί, ώστε να το διασχίσουν με ασφάλεια.

Αν το παρελθόν αποτελεί αξιόπιστο οδηγό, τα ελληνικά κεφάλαια χάνουν κατά κανόνα την πρώτη φάση της ανόδου οπότε η τρέχουσα συμπεριφορά τους δεν προκαλεί έκπληξη ούτε και αναμένεται να είναι καθοριστικής σημασίας. Αυτό που έχει σημασία, όμως, είναι η χρηματιστηριακή «κατάρα» να σπάσει χωρίς τη βοήθεια της κυρίας Μέρκελ και τα διεθνή κεφάλαια να συνεχίσουν να βλέπουν ευκαιρίες στο ΧΑ ασχέτως της γερμανικής στάσης.

Αν και για πρώτη φορά από την αρχή της ελληνικής κρίσης έχει γίνει ένα σημαντικό βήμα προς αυτήν την κατεύθυνση, θα χρειαστεί ακόμη πολύ προσπάθεια πριν δούμε ολοκληρωμένο ένα γερό ελληνικό χρηματιστηριακό οικοδόμημα.

Πηγή:Κέρδος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο Διαχειριστής δεν υποχρεούται σε απαντήσεις επί των σχολίων. Οι απαντήσεις σε ερωτήματα δίδονται έναντι αμοιβής, όπως αναφέρεται σχετικά στο πάνω μέρος του ιστολογίου στο κουτάκι με το τίτλο ΡΩΤΗΣΤΕ ΜΑΣ.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.