Για τα ερωτήματά σας προτιμήστε την αποστολή email (simvoulatoras@gmail.com) ή την συμπλήρωση της φόρμας με τον τίτλο «Ρωτήστε μας» που υπάρχει κάτω ακριβώς από τον τίτλο του ιστολογίου. Ελάχιστη αμοιβή 25 ευρώ +Φπα 24%. Ελάχιστη αμοιβή για ραντεβού 50 ευρώ +Φπα 24%.



Πέμπτη 31 Μαρτίου 2011

Ταΐζοντας το τέρας

Tου Πασχου Μανδραβελη

Είναι φυσικό να μην μπορεί η κ. Κατσέλη να πετύχει τους στόχους του μεσοπρόθεσμου προγράμματος δημοσιονομικής πειθαρχίας. Η υπουργός Εργασίας ανήκει στην κατηγορία των χουβαρντάδων πολιτικών που μας οδήγησαν στο σημερινό χάλι. Με «αθώες» διατάξεις νόμων εξασφαλίζει ότι το γραφειοκρατικό τέρας του Δημοσίου θα συνεχίζει να σιτίζεται, σε βάρος της κοινωνικής ασφάλισης.

Πριν από μέρες, το υπουργείο Εργασίας κατέθεσε προς διαβούλευση ένα νομοσχέδιο με τίτλο «Αναμόρφωση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας και ρυθμίσεις θεμάτων Κοινωνικής Ασφάλισης». Οπως είναι λογικό, τα φώτα της δημοσιότητας έπεσαν στο δεύτερο σκέλος. Υπάρχει όμως και το σκέλος του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ). Το νομοσχέδιο προβλέπει πολλαπλασιασμό των διευθυντών και φυσικά των διευθυντικών αποδοχών. Θεσμοθετούνται δύο σώματα επιθεώρησης, ένα επιθεωρητών εργασιακών σχέσεων κι ένα επιθεωρητών υγείας και ασφάλειας, με αντίστοιχους διπλούς διευθυντές στα κατά τόπους παραρτήματα. Και δεν είναι μόνο οι διπλές διευθυντικές αποδοχές. Θα συνεχιστεί και ο παραλογισμός να ελέγχει ο επιθεωρητής εργασιακών σχέσεων μια επιχείρηση, να διαπιστώνει παραβάσεις υγείας και ασφάλειας και να λέει στους επιχειρηματίες «περιμένετε, σε λίγες μέρες θα έρθει το άλλο κλιμάκιο του ΣΕΠΕ για να βεβαιώσει τις παραβάσεις που δεν είναι της αρμοδιότητάς μου». Είναι σοβαρά πράγματα αυτά;

Ενα από τα βασικά προβλήματα στο υπουργείο Εργασίας είναι ότι στο πλαίσιο της κρατικοδίαιτης ισότητας, επίδομα επιθεωρήσεων παίρνουν όσοι πραγματικά βγαίνουν για ελέγχους, αλλά και οι διοικητικοί υπάλληλοι. Αυτό δεν είναι απλώς άδικο, είναι και ανόητο. Δημιουργεί κίνητρο να επιδιώκουν όλοι θέσεις γραφείου, αντί να πηγαίνουν εκεί που καταπατούνται τα δικαιώματα των εργαζομένων. Τώρα, το άτυπο θεσμοθετείται, με το άρθρο 5 του νομοσχεδίου: «το προσωπικό της Κεντρικής Υπηρεσίας του υπουργείου συμμετέχει στη διενέργεια ελέγχων και διατίθεται για την εν γένει εκπλήρωση της αποστολής του ΣΕΠΕ». Δι’ αυτού και εκ της προηγούμενης εμπειρίας διασφαλίζεται ότι το προσωπικό του υπουργείου θα παίρνει τα επιδόματα χωρίς να διενεργεί ελέγχους.

Πιο εξωφρενικό είναι το άρθρο 6 που προβλέπει την πιστοποίηση των επιθεωρητών εργασίας. Το νομοσχέδιο προβλέπει και ορθώς μια διαδικασία διαρκούς επανεκπαίδευσης των επιθεωρητών συν την πιστοποίηση. Ομως: «Οσοι υποψήφιοι επιθεωρητές εργασίας δεν πιστοποιηθούν μπορούν να επαναξιολογηθούν και, σε περίπτωση και δεύτερης αποτυχίας, μπορούν να καταλάβουν κενές ή προσωποπαγείς θέσεις γραμματειακής και διοικητικής υποστήριξης του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας».

Με άλλα λόγια, προσλαμβάνουμε κάποιον. Διαπιστώνουμε ότι δεν κάνει για τη δουλειά. Του δίνουμε (ορθώς) μια δεύτερη ευκαιρία κι αν πάλι αποτύχει τον παρκάρουμε σε μια «προσωποπαγή θέση» για να προσλάβουμε κάποιον άλλο κ.ο.κ. Ετσι όμως όχι μόνο δεν μειώνεται το Δημόσιο, αλλά αυξάνεται. Οχι μόνο δεν βγαίνει το μεσοπρόθεσμο σχέδιο δημοσιονομικής σταθερότητας, αλλά, αντιθέτως, σε λίγο η κ. Κατσέλη, αντί για περικοπές, θα ζητήσει αύξηση των κονδυλίων του υπουργείου της. Ποιος υπάλληλος δεν θα θέλει να αποτύχει στην πιστοποίηση, ώστε να καταλάβει προσωποπαγή θέση αντί να τρέχει στις επιχειρήσεις;

Πηγή, Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο Διαχειριστής δεν υποχρεούται σε απαντήσεις επί των σχολίων. Οι απαντήσεις σε ερωτήματα δίδονται έναντι αμοιβής, όπως αναφέρεται σχετικά στο πάνω μέρος του ιστολογίου στο κουτάκι με το τίτλο ΡΩΤΗΣΤΕ ΜΑΣ.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.