Για τα ερωτήματά σας προτιμήστε την αποστολή email (simvoulatoras@gmail.com) ή την συμπλήρωση της φόρμας με τον τίτλο «Ρωτήστε μας» που υπάρχει κάτω ακριβώς από τον τίτλο του ιστολογίου. Ελάχιστη αμοιβή 25 ευρώ +Φπα 24%. Ελάχιστη αμοιβή για ραντεβού 50 ευρώ +Φπα 24%.



Πέμπτη 10 Μαρτίου 2011

Μη κάλυψη αντικειμενικής δαπάνης από «αφανείς» δωρεές(π.χ.γάμου)

Θα μπορούσε να δηλωθεί στην φορολογική δήλωση 2011,χρηματικό ποσό που προέρχεται από γάμο; Μέχρι τι ποσό (χρηματικό) θα μπορούσε να δηλωθεί; Και εάν δηλωθεί, θεωρείται εισόδημα και φορολογείται; Επίσης θα μπορούσες να ισχυριστείς αγορά αυτοκίνητου με χρήματα που προέρχονται από χρήματα που έβγαλες σε γάμο;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Τα χρηματικά ποσά που προσφέρονται από συγγενείς και φίλους, στους νεόνυμφους, χαρακτηρίζονται ως μια ιδιότυπη παροχή, από την άποψη ότι δεν λαμβάνουν τον τύπο και δεν έχουν τα νομικά στοιχεία της δωρεάς. Επιπλέον, δεν συγκεντρώνουν τα εννοιολογικά χαρακτηριστικά του εισοδήματος, αφού δεν προέρχονται από πηγή που να βεβαιώνει τόσο την προέλευσή τους, όσο και την ύπαρξη αντιπαροχής εργασίας (μισθός ή αμοιβή), ή απόδοσης κεφαλαίου (τόκος, ενοίκιο, πρόσοδος κ.λπ.).

Συνεπώς, δεν μπορούν να αναγραφούν στην φορολογική δήλωση και δεν γίνονται δεκτά (αν δηλωθούν), γιατί δεν υφίσταται το αντίστοιχο δικαιολογητικό έγγραφο (βεβαίωση ή άλλος τίτλος), που να βεβαιώνει την αξιόπιστη κατοχή και προέλευση.

Η Διοίκηση έχει πάρει θέση με το γγραφο Υπ.Οικ.1034459/4-4-2000 και δεν δέχεται την επίκληση αυτών των χρηματικών ποσών για την δικαιολόγηση της απόκτησης περιουσιακών στοιχείων.

Ωστόσο, θα μπορούσαν να ληφθούν υπόψη αν (σε θεωρητικό επίπεδο) αποκτούσαν τον τύπο της δωρεάς, με υποβολή δήλωσης στην αρμόδια ΔΟΥ, για κάθε λαμβανόμενο ποσό. Στην περίπτωση αυτή, βέβαια, θα αποτελούσαν αντικειμενική δαπάνη (τεκμήριο) για τον δωρεοδόχο.

Πηγή: http://www.epixeirisi.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο Διαχειριστής δεν υποχρεούται σε απαντήσεις επί των σχολίων. Οι απαντήσεις σε ερωτήματα δίδονται έναντι αμοιβής, όπως αναφέρεται σχετικά στο πάνω μέρος του ιστολογίου στο κουτάκι με το τίτλο ΡΩΤΗΣΤΕ ΜΑΣ.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.