Για τα ερωτήματά σας προτιμήστε την αποστολή email (simvoulatoras@gmail.com) ή την συμπλήρωση της φόρμας με τον τίτλο «Ρωτήστε μας» που υπάρχει κάτω ακριβώς από τον τίτλο του ιστολογίου. Ελάχιστη αμοιβή 25 ευρώ +Φπα 24%. Ελάχιστη αμοιβή για ραντεβού 50 ευρώ +Φπα 24%.



Σάββατο 8 Ιανουαρίου 2011

Ο Φόβος είναι η βάση της θρησκείας.

Του Bertrand  Russell.

Η θρησκεία νομίζω πως στηρίζεται βασικά στο φόβο.Είναι εν μέρει ο τρόμος το αγνώστου, και εν μέρει, όπως είπα,
 η επιθυμία να αισθάνεται κανένας πως έχει ένα είδος μεγαλύτερου αδελφού,
 που θα του παραστέκεται σε όλες τις φροντίδες του και στις διαμάχες.Ο φόβος είναι η βάση όλης αυτής της υπόθεσης-φόβος του μυστηρίου, της ήττας, του θανάτου.Ο φόβος είναι συγγενής της σκληρότητας, και γι' αυτό δεν είναι παράξενο το ότι η θρησκεία και η σκληρότητα πάνε πάντοτε χέρι με χέρι.Γιατί και οι δύο βασίζονται στο φόβο.Σε τούτον τον κόσμο μπορούμε τώρα να καταλαβαίνουμε κάπως μερικά πράγματα και να κυριαρχούμε κάπως απάνω τους με τη βοήθεια της επιστήμης που προχώρησε βήμα το βήμα, παρά την αντίδραση της Χριστιανικής θρησκείας,των Εκκλησιών και όλων των παλαιών αξιωμάτων.Η επιστήμη μπορεί να μας βοηθήσει να ξεπεράσουμε αυτό το φόβο που έζησε η ανθρωπότητα τόσους αιώνες.Η επιστήμη ακόμα μπορεί να μας διδάξει, και νομίζω πως κι' η καρδιά μας μπορεί να μας διδάξει, να μην κοιτάμε πια γύρω μας για να βρούμε φανταστικά στηρίγματα, να μην εφευρίσκουμε συμμάχους στον ουρανό, αλλά ν' αποβλέπουμε καλύτερα στις δικές μας προσπάθειες εδώ κάτω, για να κάνουμε τον κόσμο κατάλληλο να ζούμε σ' αυτόν, αντί να τον αφήσουμε τέτοιον όπως έκαμαν όλες οι εκκλησίες όλους αυτούς τους αιώνες.

Από το βιβλίο του Μ.Ράσσελ "Μετά τη γνώση" εκδόσεις ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΑΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο Διαχειριστής δεν υποχρεούται σε απαντήσεις επί των σχολίων. Οι απαντήσεις σε ερωτήματα δίδονται έναντι αμοιβής, όπως αναφέρεται σχετικά στο πάνω μέρος του ιστολογίου στο κουτάκι με το τίτλο ΡΩΤΗΣΤΕ ΜΑΣ.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.