Για τα ερωτήματά σας προτιμήστε την αποστολή email (simvoulatoras@gmail.com) ή την συμπλήρωση της φόρμας με τον τίτλο «Ρωτήστε μας» που υπάρχει κάτω ακριβώς από τον τίτλο του ιστολογίου. Ελάχιστη αμοιβή 25 ευρώ +Φπα 24%. Ελάχιστη αμοιβή για ραντεβού 50 ευρώ +Φπα 24%.



Τετάρτη 2 Απριλίου 2025

Έκπτωση ΦΠΑ εξόδων διαμονής και μετακίνησης.

 


1. Σύμφωνα με την παρ. 4 του άρθρου 35 του Ν.5144/2024 (παρ. 4 άρθρο 30 Ν.2859/2000):

«Δεν παρέχεται δικαίωμα έκπτωσης του φόρου με τον οποίο έχουν επιβαρυνθεί οι δαπάνες:

α) αγοράς, εισαγωγής ή ενδοκοινοτικής απόκτησης καπνοβιομηχανικών προϊόντων,

β) αγοράς, εισαγωγής ή ενδοκοινοτικής απόκτησης οινοπνευματωδών ή αλκοολούχων ποτών, εφόσον αυτά προορίζονται για την πραγματοποίηση μη φορολογητέων πράξεων,

γ) δεξιώσεων, ψυχαγωγίας και φιλοξενίας γενικά,

δ) στέγασης, τροφής, ποτών, μετακίνησης και ψυχαγωγίας για το προσωπικό ή τους εκπροσώπους της επιχείρησης,

ε) αγοράς, εισαγωγής ή ενδοκοινοτικής απόκτησης επιβατικών αυτοκινήτων ιδιωτικής χρήσης μέχρι εννέα (9) θέσεων, μοτοσυκλετών και μοτοποδηλάτων, σκαφών και αεροσκαφών ιδιωτικής χρήσης που προορίζονται για αναψυχή ή αθλητισμό, καθώς και οι δαπάνες καυσίμων, επισκευής, συντήρησης, μίσθωσης και κυκλοφορίας αυτών γενικά.

Η παρούσα περίπτωση δεν εφαρμόζεται, εφόσον τα μεταφορικά μέσα προορίζονται για πώληση, μίσθωση ή μεταφορά προσώπων με κόμιστρο.».

2. Σύμφωνα με τη νομολογία του ΔΕΕ (Υπόθεση C-25/07, C-74/08 κ.λπ.), το δικαίωμα έκπτωσης του ΦΠΑ, συνιστά αναπόσπαστο τμήμα του μηχανισμού έκπτωσης και καταρχήν δεν περιορίζεται το δικαίωμα έκπτωσης. Μάλιστα, έχει κριθεί νομολογιακά ως βασική αρχή του δικαιώματος έκπτωσης,  ότι ο  ΦΠΑ εκπίπτει στο σύνολό του με την προϋπόθεση ότι τα αγαθά και οι υπηρεσίες τα οποία αφορά  χρησιμοποιούνται σε φορολογητέες πράξεις  (C-50/87).

Σε σχέση με την εφαρμογή της  περίπτωσης γ΄ της παρ. 4 του άρθρου 30 του ΦΠΑ, (ήδη άρθρο 35) σύμφωνα με το οποίο δεν παρέχεται δικαίωμα έκπτωσης του ΦΠΑ των δαπανών δεξιώσεων, ψυχαγωγίας και φιλοξενίας γενικά, με το έγγραφο 1088145/11-12-2002  διευκρινίσθηκε ότι, οι δαπάνες αυτές δεν εκπίπτουν όταν πραγματοποιούνται στα πλαίσια ανάπτυξης δημοσίων σχέσεων του ίδιου υποκείμενου στο φόρο.  Αντίθετα, όταν αποτελούν άμεσα λειτουργικές δαπάνες που συνδέονται απόλυτα με τη δραστηριότητά της και πραγματοποιούνται στα πλαίσια των επιδιωκόμενων σκοπών, ο ΦΠΑ αυτών εκπίπτει από το φόρο εκροών. Έτσι, οι δαπάνες διαμονής, μετακίνησης που πραγματοποιούνται στα πλαίσια υποχρεώσεων που προκύπτουν ως οικονομικοί όροι των συναπτόμενων συμβάσεων, ως άμεσα λειτουργικές παρέχουν δικαίωμα έκπτωσης του φόρου (ΦΠΑ) που τις βαρύνει. Αντίθετα, δεν παρέχεται δικαίωμα έκπτωσης του Φ.Π.Α των δαπανών που γίνονται και πραγματοποιούνται στα πλαίσια ανάπτυξης δημοσίων σχέσεων.

Συγκεκριμένα, το έγγραφο αναφέρεται σε υποκείμενο στο φόρο που παρέχει καλλιτεχνικές υπηρεσίες και ειδικότερα αναφέρεται στις δαπάνες διαμονής, μετακίνησης  κλπ των συντελεστών των διαφόρων παραγωγών (μεμονωμένων καλλιτεχνών, καλλιτεχνικών συγκροτημάτων κλπ) που πραγματοποιούνται στα πλαίσια υποχρεώσεων που προκύπτουν ως οικονομικοί όροι συναπτόμενων συμβάσεων, οι οποίες ως άμεσα λειτουργικές  παρέχουν δικαίωμα έκπτωσης.

Στην ίδια κατεύθυνση κινείται και το  έγγραφο 1178690/20-11-2013, το οποίο καταλήγει ότι για τις παραπάνω εισροές οι οποίες σχετίζονται απόλυτα με τη δραστηριότητα της οργάνωσης τέτοιων εκδηλώσεων και πραγματοποιούνται στα πλαίσια των επιδιωκόμενων σκοπών, παρέχεται δικαίωμα έκπτωσης του ΦΠΑ των σχετικών εισροών. Το έγγραφο αναφέρει:  «Από τις διατάξεις του  άρθρου 30 του Κώδικα Φ.Π.Α.  (Ν.2859/2000) προκύπτει ότι ο υποκείμενος στο φόρο έχει δικαίωμα να εκπέσει το Φ.Π.Α. των εισροών του (δαπανών, αγορών και παγίων) από το Φ.Π.Α. των εκροών του κατά το μέρος που χρησιμοποιεί τις εισροές του για την πραγματοποίηση πράξεων φορολογητέων ή απαλλασσόμενων με δικαίωμα έκπτωσης.  Εν προκειμένω, από τις παραπάνω εισροές, πρέπει να διακρίνει ποιες σχετίζονται απόλυτα με τη δραστηριότητα τη οργάνωσης συνεδρίων και ποιες όχι. Για αυτές που συνδέονται απόλυτα με την παραπάνω δραστηριότητα και πραγματοποιούνται στα πλαίσια των επιδιωκόμενων σκοπών και υπό την προϋπόθεση ότι οι συγκεκριμένες υπηρεσίες που παρέχονται από την οργανώτρια επιχείρηση φορολογούνται στην Ελλάδα η εν λόγω επιχείρηση έχει δικαίωμα έκπτωσης του Φ.Π.Α. των σχετικών εισροών».

Όπως γίνεται αντιληπτό, σε σχέση με την έκπτωση του ΦΠΑ κρίσιμο είναι να διακριθεί  ποιες σχετίζονται απόλυτα με τη δραστηριότητα και ποιες  που πραγματοποιούνται στα πλαίσια υποχρεώσεων που προκύπτουν ως οικονομικοί όροι των συναπτόμενων συμβάσεων ή νομικής υποχρέωσης, ως άμεσα λειτουργικές παρέχουν δικαίωμα έκπτωσης του φόρου (ΦΠΑ) που τις βαρύνει. Αντίθετα, δεν παρέχεται δικαίωμα έκπτωσης του Φ.Π.Α των δαπανών που γίνονται  στα πλαίσια ανάπτυξης  δημοσίων σχέσεων.

3. Κατά την άποψή μας, ο ΦΠΑ των δαπανών που αφορούν τις δαπάνες διαμονής και διατροφής ............., αποτελούν άμεσα λειτουργικές δαπάνες που σχετίζονται με τη φορολογητέα δραστηριότητα, εμπίπτουν στο πλαίσιο δραστηριοτήτων δημιουργίας φορολογητέων εσόδων, πρέπει να εκπίπτει από το φόρο εκροών. Προς αυτή την κατεύθυνση κινείται το έγγραφο 1088145/2002 καθώς και το έγγραφο 1178690/20-11-2013.

ΠΗΓΗ https://www.e-forologia.gr/forum/viewTopic.aspx?id=52816

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο Διαχειριστής δεν υποχρεούται σε απαντήσεις επί των σχολίων. Οι απαντήσεις σε ερωτήματα δίδονται έναντι αμοιβής, όπως αναφέρεται σχετικά στο πάνω μέρος του ιστολογίου στο κουτάκι με το τίτλο ΡΩΤΗΣΤΕ ΜΑΣ.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.