Για τα ερωτήματά σας προτιμήστε την αποστολή email (simvoulatoras@gmail.com) ή την συμπλήρωση της φόρμας με τον τίτλο «Ρωτήστε μας» που υπάρχει κάτω ακριβώς από τον τίτλο του ιστολογίου. Ελάχιστη αμοιβή 25 ευρώ +Φπα 24%. Ελάχιστη αμοιβή για ραντεβού 50 ευρώ +Φπα 24%.



Τετάρτη 8 Μαΐου 2024

Λογιστικός χειρισμός εσόδων μεσίτη ασφαλίσεων

 ΙΚΕ με δραστηριότητα ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΜΕΣΙΤΗ ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ, εισπράττει μέσα στη χρήση προμήθειες από ασφαλιστήρια. Οι ασφαλιστικές ανεβάζουν ως αυτοτιμολόγιση στο mydata τα έσοδα (εκκαθάριση του προηγούμενου έτους) έως τις 29/02 της επόμενης χρήσης. Στις περιοδικές ΦΠΑ και στο σύστημα mydata, πρέπει να πηγαίνουν τα έσοδα βάσει των εισπράξεων ή βάσει των στοιχείων αυτοτιμολόγησης εκκαθάρισης.

Θεωρούνται τα ασφαλιστήρια παραστατικά εσόδων;

Με ποιο τρόπο θα γίνεται η αντιστοίχιση των παραστατικών που ανεβαίνουν στο mydata? Διότι προκύπτει διαφορά στο συνολικό ποσό που ανεβαίνει στο mydata με τις εισπράξεις που απεικονίζονται στο extrait των τραπεζών κατά τη διάρκεια του έτους.

Απάντηση:

1.  ΕΛΠ

Αρχικά θα σημειώσουμε από την εγκ. ΠΟΛ.1003/31-12-2014 [εφαρμοστική ΕΛΠ] την παρ. 11.2.11 ότι «Για υπηρεσίες που παρέχουν ασφαλιστικοί πράκτορες, μεσίτες ασφαλειών και ασφαλιστικοί σύμβουλοι προς ασφαλιστικές επιχειρήσεις, ασφαλιστικούς πράκτορες και μεσίτες ασφαλίσεων, καθώς και για υπηρεσίες που παρέχουν πρακτορεία ΠΡΟΠΟ, ΛΟΤΤΟ, Ιπποδρομιακού στοιχήματος και συναφών παιγνίων προς τις επιχειρήσεις που οργανώνουν τα παίγνια αυτά, το σχετικό τιμολόγιο (εκκαθάριση αμοιβών), καθόσον αφορά συνεχιζόμενη παροχή υπηρεσιών η οποία μάλιστα απαλλάσσεται από ΦΠΑ, δύναται να εκδίδεται μέχρι το τέλος της ετήσιας περιόδου (φορολογικό έτος) των συμβαλλομένων. Διευκρινίζεται ότι, μέσω της διαδικασίας της αυτοτιμολόγησης της παραγράφου 5 του άρθρου 8, το τιμολόγιο αυτό (εκκαθάριση αμοιβών) δύναται να εκδίδεται και από τον λήπτη της υπηρεσίας.».

2.  myDATA  

Η ΙΚΕ λαμβάνει το στοιχείο παροχής υπηρεσιών – αυτοτιμολόγηση από την ασφαλιστική/κες εταιρεία/ες που συνεργάζεται στο επόμενο έτος από αυτό που αφορά η/οι υπηρεσία/ες [σημ. θεωρούμε ότι η ημερομηνία έκδοσης δεν μπορεί να είναι μεταγενέστερη της 15 ης  Ιανουαρίου].

Στο myDATA η ΙΚΕ θα διαβιβάσει για το στοιχείο [παροχής υπηρεσιών – αυτοτιμολόγηση] χαρακτηρισμό [έσοδο προηγούμενης χρήσης / υπηρεσίες χονδρικής]. Για την τακτοποίηση των εσόδων της στο έτος που  παρασχέθηκαν οι υπηρεσίες θα πρέπει να διαβιβάσει το έσοδο με τακτοποιητική εγγραφή [σημ. με αυτά που έχει δει / παρατηρήσει η λογιστική κοινότητα έως σήμερα από την λειτουργία της πλατφόρμας myDATA].

3. Στο ερώτημα αναφέρεστε σε εισπράξεις μεγαλύτερες των εσόδων. Η λογική υπόθεση είναι ότι η διαφορά [λιγότερο – περισσότερο] θα τακτοποιηθεί μεταξύ των οντοτήτων με την εκκαθάριση και δεν πρόκειται για κάτι άλλο που οδηγεί σε δεύτερες σκέψεις.

ΠΗΓΗ: www.e-forologia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο Διαχειριστής δεν υποχρεούται σε απαντήσεις επί των σχολίων. Οι απαντήσεις σε ερωτήματα δίδονται έναντι αμοιβής, όπως αναφέρεται σχετικά στο πάνω μέρος του ιστολογίου στο κουτάκι με το τίτλο ΡΩΤΗΣΤΕ ΜΑΣ.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.