Για τα ερωτήματά σας προτιμήστε την αποστολή email (simvoulatoras@gmail.com) ή την συμπλήρωση της φόρμας με τον τίτλο «Ρωτήστε μας» που υπάρχει κάτω ακριβώς από τον τίτλο του ιστολογίου. Ελάχιστη αμοιβή 25 ευρώ +Φπα 24%. Ελάχιστη αμοιβή για ραντεβού 50 ευρώ +Φπα 24%.



Δευτέρα 23 Μαρτίου 2020

Κορωνοϊός-όλες οι απορίες και οι απαντήσεις ΕΔΩ.

Του Γιώργου Σαββίδη
1.       Ποιες  επιχειρήσεις κλείνουν με απόφαση του κράτους.

Είναι εκείνες που έχουν ΚΑΔ που αναφέρονται στην σχετική απόφαση          Πατήστε εδώ.
είτε πλήττονται σημαντικά, βάσει των οριζομένων από το Υπουργείο Οικονομικών ΚΑΔ
Επιχειρήσεις-εργοδότες, που πλήττονται σημαντικά, λόγω των αρνητικών συνεπειών του φαινόμενου του κορωνοϊού-COVID 19, βάσει ΚΑΔ κύριας δραστηριότητας ή δευτερεύουσας βάσει των ακαθάριστων εσόδων έτους 2018, οριζόμενων από το Υπουργείο Οικονομικών, δύνανται να αναστέλλουν τις συμβάσεις εργασίας, μέρους ή του συνόλου των εργαζομένων τους,  που  εργάζονται σε αυτούς  κατά την 21/3/2020 και για συνεχόμενο ανέκκλητο χρονικό διάστημα σαράντα πέντε (45) ημερολογιακών ημερών.   

2.       Για ποιες επιχειρήσεις αναστέλλεται η πληρωμή φορολογικών-ασφαλιστικών υποχρεώσεων.
Είναι εκείνες που αναφέρονται στην https://www.taxheaven.gr/

3.       Ποιοι δικαιούνται τα 800 ευρώ.

Οι εργαζόμενοι  των οποίων οι εργοδότες προέβησαν σε κλείσιμο σύμφωνα με τους ΚΑΔ τις περίπτωσης 1 , καθώς επίσης και όσοι εργαζόμενοι τελούν σε αναστολή της συμβάσεως τους από εργοδότες που υπάγονται στους ΚΑΔ με τις πληττόμενες επιχειρήσεις..
4.     
          Τι δυνατότητες έχουν οι επιχειρήσεις που δεν θέλουν να λειτουργήσουν αλλά δεν τους περιλαμβάνουν τα μέτρα περί κλεισίματος.

Οι επιχειρήσεις μπορούν να εφαρμόσουν την ΠΝΠ 20/3/2020, άρθρο ένατο.

Τι σημαίνει στην πράξη αυτή η ρύθμιση;
·         Αν το επιθυμεί ο εργοδότης, μπορεί ΜΟΝΟΜΕΡΩΣ να εφαρμόσει το σύστημα εκ περιτροπής απασχόλησης, δηλαδή να ορίσει απασχόληση λιγότερων ημερών είτε σε επίπεδο εβδομάδας είτε σε επίπεδο μήνα. Με βάση και την 35958/666/31-7-2017Εκ περιτροπής απασχόληση θεωρείται η απασχόληση κατά λιγότερες ημέρες την εβδομάδα ή κατά λιγότερες εβδομάδες το μήνα ή κατά λιγότερους μήνες το έτος ή και συνδυασμός αυτών κατά πλήρες ημερήσιο ωράριο εργασίας.
·         Στην ρύθμιση αυτή, θα πρέπει να μπει τουλάχιστον το 50% του προσωπικού με δυνατότητα να ενταχθεί ακόμη και το 100% του προσωπικού της επιχείρησης
·         Στην ρύθμιση αυτή ορίζεται ότι η ελάχιστη συνολική απασχόληση είναι 2 εβδομάδες τον μήνα, δηλαδή σε 5ήμερη απασχόληση, το ελάχιστο είναι 10 ημέρες τον μήνα από το σύνολο των 21,22,23 εργασίμων ημερών ενός μήνα
·         Όπως ίσχυε και με τις προγενέστερες διατάξεις, όταν εφαρμόζεται ένα τέτοιο μέτρο, απαγορεύεται κάθε είδους απόλυση. Ωστόσο με τη νέα διάταξη απαγορεύεται και κάθε μείωση προσωπικού η οποία μπορεί φυσικά να υπάρξει και με οικειοθελείς αποχωρήσεις
·         Σημειώνεται ότι δεν γίνεται αναφορά στο αν αυτό το μέτρο μπορεί να εφαρμοστεί και σε εργαζόμενους μερικής απασχόλησης ωστόσο διευκρινίζεται ότι με τις προηγούμενες διατάξεις, απαγορευόταν η εφαρμογή της κατ’ επιβολής εκ περιτροπής απασχόλησης σε εργαζόμενους που απασχολούνταν λιγότερες ώρες/ημέρα (μερική απασχόληση)
·         Με τη νέα αυτή ρύθμιση, δεν απαιτείται διαδικασία διαβούλευσης με το προσωπικό της επιχείρησης
·         Η νέα αυτή ρύθμιση αλλάζει και το μέγιστο χρονικό διάστημα εφαρμογής της από 9 σε 6 μήνες.
Από πότε μπορεί να εφαρμοστεί;
Από την δημοσίευση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου δηλαδή από 21/3/2020
1. Δηλαδή μπορεί ένας εργοδότης να το εφαρμόσει άμεσα από αύριο 22/3/2020;
Ναι βεβαίως και μπορεί και μάλιστα επειδή η διάταξη αναφέρει ότι το επίπεδο αναφοράς είναι ο μήνας, να ορίσει άμεσα για το ποιοι εργαζόμενοι θα απασχοληθούν για το υπόλοιπο του μήνα Μαρτίου είτε λιγότερες εβδομάδες, είτε λιγότερες ημέρες στο υπόλοιπο του μήνα.
2. Πως θα διαμορφωθούν οι αποδοχές των εργαζομένων;
Οι αποδοχές των εργαζομένων θα μειωθούν ανάλογα με τις μειωμένες ημέρες απασχόλησης;
3. Και τις θα γίνει με τις εισφορές και τα ένσημα των εργαζομένων;
Και οι εισφορές που θα καταβάλλει ο εργοδότης αλλά και τα ένσημα που θα αναγνωριστούν στον εργαζόμενο θα μειωθούν αντίστοιχα;
4. Με ποια έντυπα θα γίνεται η τροποποίηση των ημερών εργασίας των εργαζομένων που θα ενταχθούν στις διατάξεις
Αναμένεται ειδική εγκύκλιος του Υπουργείου Εργασίας
5. Πόσο λιγότερο μπορεί να απασχοληθούν οι εργαζόμενοι;
·         Μπορεί κάποιος να απασχολείται 2 ημέρες λιγότερο κάθε εβδομάδα
·         Μπορεί κάποιος να απασχολείται 1 εβδομάδα και την επόμενη να μην απασχολείται
·         Μπορεί κάποιος να απασχολείται 3 εβδομάδες και την 1 να μην απασχολείται
·         Μπορεί κάποιος να απασχολείται 2 εβδομάδες συνεχόμενα και τις άλλες 2 να μην απασχολείται
6. Δηλαδή αν ένας εργαζόμενος απασχοληθεί μόνο 10 από τις συνολικά 23 εργάσιμες ημέρες του μήνα, πόσο θα μειωθεί ο μισθός του;
Η μείωση θα πλησιάσει το 60% των αποδοχών!( https://www.e-forologia.gr )
5.Μπορεί ο εργοδότης να δώσει άδεια άνευ αποδοχών.
‘Όχι. Η άδεια άνευ αποδοχών δίνεται με κοινή συμφωνία.
6.       Χορήγηση κανονικής αδείας
6.1 Χορήγηση κανονικής αδείας ύστερα από «αίτηση» του εργαζομένου. Με το άρθρο 6 του Ν.3846/2010, όπως τροποποιήθηκε με την περίπτωση 3 της υποπαραγράφου ΙΑ.14 του άρθρου 1 του Ν.4093, ο νομοθέτης τροποποίησε τις προηγούμενες διατάξεις και επιτρέπεται κατ’ εξαίρεση, η κατάτμηση του χρόνου αδείας επιτρέπεται και σε περισσότερες των δύο περιόδων, από τις οποίες η μια πρέπει να περιλαμβάνει τουλάχιστον δώδεκα (12) εργάσιμες ημέρες επί εξαημέρου εβδομαδιαίας εργασίας και δέκα (10) εργάσιμες ημέρες (2 εβδομάδες), επί πενθημέρου, ή προκειμένου περί ανηλίκων δώδεκα (12) εργάσιμες ημέρες, μετά από έγγραφη αίτηση του μισθωτού προς τον εργοδότη. Η αίτηση αυτή για την οποία δεν απαιτείται έγκριση από την αρμόδια υπηρεσία του ΣΕΠΕ, διατηρείται στην επιχείρηση επί πέντε (5) έτη και πρέπει να είναι στη διάθεση των Επιθεωρητών Εργασίας κατά τον επιτόπιο έλεγχο. Οι ρυθμίσεις της παραγράφου αυτής διέπονται κατά τα λοιπά, από τις διατάξεις της νομοθεσίας για την άδεια.
6.2 Χορήγηση κανονικής αδείας εξαιτίας σοβαρής ανάγκης της επιχείρησης. Με το άρθρο 6 του Ν.3846/2010, όπως τροποποιήθηκε με την περίπτωση 3 της υποπαραγράφου ΙΑ.14 του άρθρου 1 του Ν.4093, ο νομοθέτης τροποποίησε τις προηγούμενες διατάξεις και επιτρέπεται κατ’ εξαίρεση, η κατάτμηση του χρόνου αδείας εντός του αυτού ημερολογιακού έτους σε δύο περιόδους, εξαιτίας ιδιαίτερα σοβαρής ή επείγουσας ανάγκης της επιχείρησης ή εκμετάλλευσης. Σε κάθε περίπτωση η πρώτη περίοδος της αδείας δεν μπορεί να περιλαμβάνει λιγότερες των έξι (6) εργασίμων ημερών επί εξαημέρου εβδομαδιαίας εργασίας και των πέντε (5) εργασίμων ημερών επί πενθημέρου ή προκειμένου περί ανηλίκων των δώδεκα (12) εργασίμων ημερών.
Άρα πρακτικά απαιτείται αίτηση του εργαζόμενου για να μην ζητηθεί άδεια από την επιθεώρηση εργασίας.

Κορονοϊός: Απαντήσεις και θολά σημεία για εργαζόμενους, εργοδότες και επαγγελματίες


1. Εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις που έχουν αναστείλει την λειτουργία τους με κρατική εντολή
Δικαιούνται:
·         αναλογία του κανονικού τους μισθού έως την στιγμή του αναγκαστικού κλεισίματος από τον εργοδότη. Για παράδειγμα, εργαζόμενος σε επιχείρηση λιανικού εμπορίου που έκλεισε αναγκαστικά από 18 Μαρτίου, θα πρέπει να λάβει τις νόμιμες αποδοχές που αντιστοιχούν στο μισθό του για το χρονικό διάστημα από 1.3.2020 έως και 17.3.2020.
·         ειδική αποζημίωση 800 ευρώ από 15/3 μέχρι 30/4
·         «Ψαλίδι» 40% στο ενοίκιο που πληρώνει για το σπίτι του αν κι εφόσον είναι Α κατοικία. Δηλαδή αν ο εργαζόμενος είναι ενοικιαστής θα μπορεί από το νόμο να καταβάλλει μόνο το 60% του συμφωνημένου ενοικίου για το 2μηνο Μάρτιος – Απρίλιος.
·         Αναστολή για 4 μήνες πληρωμής φορολογικών υποχρεώσεων που έπρεπε να καταβληθούν τέλη Μαρτίου. Για παράδειγμα, εργαζόμενος σε επιχείρηση που ανέστειλε την λειτουργία της και ο οποίος έπρεπε να πληρώσει στα τέλη Μαρτίου την δόση από το βεβαιωμένο φόρο εισοδήματος του 2019 – θα μπορέσει να πληρώσει την δόση έως 31 Ιουλίου.
·         Διατήρηση της θέσης εργασίας τους. Από χθες Τετάρτη 18 Μαρτίου απαγορεύονται και θεωρούνται άκυρες οι απολύσεις εργαζομένων σε επιχειρήσεις που έχει ανασταλεί η λειτουργία τους κατόπιν εντολής δημόσιας αρχής.
·         πλήρη ασφαλιστική κάλυψη για όλο το διάστημα αναστολής λειτουργίας των επιχειρήσεων, υπολογιζόμενη στον ονομαστικό τους μισθό και πληρωμένη από το κράτος
2.Επιχειρήσεις που λειτουργούν με μειωμένο τζίρο
·         και οι εν λόγω μισθωτοί θα λάβουν την ειδική αποζημίωση 800 ευρώ από 15/3 μέχρι 30/4. Ζητούμενο είναι τι θα γίνει με το υπόλοιπο του μισθού τους.
·         ο εργοδότης δικαιούται αναστολή φορολογικών υποχρεώσεων (τρεχουσών και δόσεων ρυθμίσεων) για 4 μήνες, δηλαδή έως 31 Ιουλίου για τις οφειλές Μαρτίου, χωρίς τόκους και προσαυξήσεις. Αναστέλλονται : η καταβολή οφειλών που έχουν βεβαιωθεί από δηλώσεις Φ.Π.Α., πληρωτέες Μαρτίου, η καταβολή κάθε είδους βεβαιωμένων οφειλών στις Δ.Ο.Υ ή τα Ελεγκτικά Κέντρα, η καταβολή των δόσεων ρυθμίσεων τμηματικής καταβολής βεβαιωμένων οφειλών.
·         Αναστολή καταβολής ασφαλιστικών εισφορών μηνός Φεβρουαρίου, για 3 μήνες, χωρίς τόκους και προσαυξήσεις σε μισθωτούς επιχειρήσεων που πλήττονται.
·         Αναστολή καταβολής ρυθμισμένων οφειλών σε ασφαλιστικά ταμεία για 3 μήνες για όλες τις επιχειρήσεις που πλήττονται.
·         πρόσβαση σε χρηματοδοτικά εργαλεία υπό τη μορφή επιστρεπτέας προκαταβολής, με εκτεταμένο χρονικό ορίζοντα αποπληρωμής και περίοδο χάριτος, για όλες τις επιχειρήσεις που πλήττονται δραστικά, συνολικού ύψους 1 δισ. ευρώ. Το ύψος της διαθέσιμης χρηματοδότησης θα λαμβάνει υπόψη τη μείωση του τζίρου, καθώς και το μισθολογικό και μη μισθολογικό κόστος των εργαζομένων που απασχολούν.
·         Προϋπόθεση για όλα τα ευεργετήματα είναι η διατήρηση των θέσεων εργασίας
3.Εργοδότες επιχειρήσεων που κλείνουν με εντολή του κράτους
·         Δεν υποχρεούται να καταβάλλει μισθό για την περίοδο από το αναγκαστικό κλείσιμο και μετά. Προσοχή, μισθό δικαιούνται όσοι παραμένουν εργαζόμενοι και δεν έχει ανασταλεί η σύμβασή τους – για παράδειγμα εργαζόμενοι delivery ή σε e-shop καταστημάτων λιανικής που αναστέλλουν την λειτουργία τους κ.α.
·         ο εργοδότης δικαιούται αναστολή φορολογικών υποχρεώσεων (τρεχουσών και δόσεων ρυθμίσεων) για 4 μήνες, δηλαδή έως 31 Ιουλίου για τις οφειλές Μαρτίου, χωρίς τόκους και προσαυξήσεις. Αναστέλλονται : η καταβολή οφειλών που έχουν βεβαιωθεί από δηλώσεις Φ.Π.Α., πληρωτέες Μαρτίου, η καταβολή κάθε είδους βεβαιωμένων οφειλών στις Δ.Ο.Υ ή τα Ελεγκτικά Κέντρα, η καταβολή των δόσεων ρυθμίσεων τμηματικής καταβολής βεβαιωμένων οφειλών.
·         Αναστολή καταβολής ασφαλιστικών εισφορών μηνός Φεβρουαρίου, για 3 μήνες, χωρίς τόκους και προσαυξήσεις σε μισθωτούς επιχειρήσεων που πλήττονται.
·         Αναστολή καταβολής ρυθμισμένων οφειλών σε ασφαλιστικά ταμεία για 3 μήνες για όλες τις επιχειρήσεις που πλήττονται.
·         πρόσβαση σε χρηματοδοτικά εργαλεία υπό τη μορφή επιστρεπτέας προκαταβολής, με εκτεταμένο χρονικό ορίζοντα αποπληρωμής και περίοδο χάριτος, για όλες τις επιχειρήσεις που πλήττονται δραστικά, συνολικού ύψους 1 δισ. ευρώ. Το ύψος της διαθέσιμης χρηματοδότησης θα λαμβάνει υπόψη τη μείωση του τζίρου, καθώς και το μισθολογικό και μη μισθολογικό κόστος των εργαζομένων που απασχολούν.
·         «Ψαλίδι» 40% στο ενοίκιο του επαγγελματικού ακινήτου για 2 μήνες - Μάρτιο και Απρίλιο.  Συγκεκριμένα, για τις επιχειρήσεις που διακόπτουν υποχρεωτικά τη δραστηριότητά τους λόγω της διάδοσης του κορωνοϊού, θα προβλεφθεί, νομοθετικά, ότι θα καταβάλλουν το 60% του μισθώματος του επαγγελματικού ακινήτου, σε περίπτωση που το νοικιάζει, για τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο.
4.Άνεργοι
·         2μηνη παράταση καταβολής επιδόματος ανεργίας για όλους όσοι η επιδότηση λήγει στις 31 Μαρτίου. Συνεπώς θα λάβουν και οι άνεργοι επιπλέον επιδότηση 800 ευρώ (το μηνιαίο επίδομα ανεργίας είναι 400 ευρώ).
·         Το ίδιο δικαίωμα ισχύει και για τους επιδοματούχους μακροχρόνια άνεργους και τους ελεύθερους επαγγελματίες – αυτοαπασχολούμενους που λαμβάνουν το βοήθημα ανεργίας του ΟΑΕΔ.
·         ειδική αποζημίωση 800 ευρώ σε όσους απολύθηκαν ή εξαναγκάστηκαν σε παραίτηση από 1η Μαρτίου έως 18 Μαρτίου.
5.Ελεύθεροι επαγγελματίες
Δικαιούνται:
·         ειδική αποζημίωση 800 ευρώ από 15/3 μέχρι 30/4
·         αναστολή πληρωμής ασφαλιστικών εισφορών μηνός Φεβρουαρίου για 3 μήνες, χωρίς τόκους και προσαυξήσεις.
·         Αναστολή πληρωμής όλων των φορολογικών υποχρεώσεων (τρεχουσών και δόσεων ρυθμίσεων) πληρωτέων τέλη Μαρτίου για 4 μήνες – δηλαδή θα μπορούν να πληρωθούν έως 31 Ιουλίου
6.  Για τις επιχειρήσεις που πλήττονται προβλέπονται:
·         Επιδότηση επιτοκίου ενήμερων επιχειρηματικών δανείων για 3 μήνες για τους κλάδους της οικονομίας που πλήττονται άμεσα από τον κορονοϊό. Σε περίπτωση που η κρίση συνεχιστεί, το μέτρο δύναται να επεκταθεί περαιτέρω χρονικά.
·         Σε συνεννόηση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για την περίοδο επανεκκίνησης της οικονομίας, θα υλοποιηθεί εγγυοδοτικός μηχανισμός για χορηγήσεις δανείων κεφαλαίου κίνησης σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, έως 3 δισ. ευρώ.
·         Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων θα χορηγήσει ρευστότητα στις τράπεζες για τη χορήγηση νέων επιχειρηματικών δανείων,ύψους 2 δισ. ευρώ.
·         Σε συνεργασία με τον όμιλο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, δημιουργείται εγγυοδοτικός μηχανισμός για δάνεια επενδυτικού σκοπού, έως 500 εκατ. ευρώ.
·         Απλοποιείται το Ταμείο Επιχειρηματικότητας της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας και αυξάνονται οι πόροι του, κατά 250 εκατ. ευρώ, για την χορήγηση νέων δανείων σε επιχειρήσεις που πλήττονται από τον κορονοϊό με επιδότηση 100% του επιτοκίου για δύο χρόνια.

Στο μεταξύ, η αγορά εργασίας υποφέρει και από μετατροπές συμβάσεων από πλήρη απασχόληση σε μερική ή εκ περιτροπής, αλλά και από μειώσεις μισθών που προαναγγέλλονται ήδη για το τέλος Μαρτίου. Ζητούμενο επίσης είναι αν οι εργοδότες στους κλάδους που δεν έχουν «κλείσει» προσωρινά με εντολή του κράτους θα διατηρήσουν τελικά τις θέσεις εργασίας για να λάβουν τα ευεργετήματα που αναγγέλθηκαν, δεδομένου ότι μετρούν ήδη σημαντικές πτώσεις στον τζίρο τους. Αυτοί οι εργαζόμενοι σε περίπτωση που απολυθούν δικαιούνται μόνο το επίδομα ανεργίας.(https://www.ethnos.gr/ )

13031/Δ1. 4551 
Τροποποίηση της Αριθμ. 40331/Δ1.13521/13-9-2019 (Β΄3520/19-9-2019) «Επανακαθορισμός όρων ηλεκτρονικής υποβολής εντύπων αρμοδιότητας Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) και Οργανισμού Απασχολήσεως Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ)» απόφασης του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει

Αθήνα  23/3/2020
Aριθ. πρωτ. 13031/Δ1. 4551

ΑΠΟΦΑΣΗ
Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ

(ΦΕΚ Β 994/23-03-2020)
  
Θέμα: «Τροποποίηση της Αριθμ. 40331/Δ1.13521/13-9-2019 (Β΄3520/19-9-2019) «Επανακαθορισμός όρων ηλεκτρονικής υποβολής εντύπων αρμοδιότητας Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) και Οργανισμού Απασχολήσεως Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ)» απόφασης του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει».

 Έχοντας υπόψη:
 .....................................................................................................................................
 Αποφασίζουμε

 Άρθρο πρώτο

Τροποποιείται η αριθ. πρωτ. 40331/Δ1.13521/13-9-2019 (Β΄3520/19-9-2019) απόφαση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, «Επανακαθορισμός όρων ηλεκτρονικής υποβολής εντύπων αρμοδιότητας Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) και Οργανισμού Απασχολήσεως Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ)» όπως τροποποιήθηκε με την αριθμ. 44568/Δ1.14795/7-10-2019 (Β΄3751/10-10-2019) ΥΑ, με την αριθμ. πρωτ. 54286/Δ1.17642/21-11-2019 (Β΄4293/27-11-2019) ΥΑ και την αριθμ. πρωτ. 12338/Δ1.4372/12-03-2020 (Β' 854/13-3-2020), ως εξής:

 Στο άρθρο 14 «Μεταβατικές διατάξεις – Εξαιρέσεις», προστίθεται παράγραφος 14.12, ως εξής:

 «14.12 Σε εφαρμογή α)της ΠΝΠ Α΄64/14.03.2020 «Κατεπείγοντα μέτρα αντιμετώπισης της ανάγκης περιορισμού της διασποράς του κορωνοϊού COVID-19», με την παρ.1 του άρθρου 13 της οποίας θεσπίζεται ειδικός μηχανισμός στήριξης των εργαζομένων με σχέση εξαρτημένης εργασίας σε επιχειρήσεις-εργοδότες, των οποίων η λειτουργία έχει προσωρινά απαγορευθεί λόγω των έκτακτων μέτρων αντιμετώπισης του κορωνοϊού COVID-19, και
β)της ΠΝΠ Α' 68/20.03.2020 «Κατεπείγοντα μέτρα για την αντιμετώπιση των συνεπειών του κινδύνου διασποράς του κορωνοϊού COVID-19, τη στήριξη της κοινωνίας και της επιχειρηματικότητας και τη διασφάλιση της ομαλής λειτουργίας της αγοράς και της δημόσιας διοίκησης», στο άρθρο 2 της οποίας προβλέπεται μείωση μισθώματος επαγγελματικών μισθώσεων σε μισθωτή επαγγελματικής μίσθωσης προς εγκατάσταση επιχείρησης, για την οποία έχουν ληφθεί ειδικά και έκτακτα μέτρα περί αναστολής ή προσωρινής απαγόρευσης λειτουργίας και στην περίπτωση α της υποπαρ. 2Α της οποίας προβλέπεται ότι, επιχειρήσεις-εργοδότες του ιδιωτικού τομέα, που πλήττονται σημαντικά, λόγω των αρνητικών συνεπειών του φαινόμενου του κορωνοϊού-COVID 19, δύνανται να αναστέλλουν τις συμβάσεις εργασίας μέρους ή του συνόλου του προσωπικού τους, προκειμένου να προσαρμοστούν οι λειτουργικές ανάγκες τους στο δυσμενές περιβάλλον που δημιουργείται:

I. Οι επιχειρήσεις-εργοδότες

α)των οποίων έχει ανασταλεί η κύρια επιχειρηματική δραστηριότητα, με εντολή δημόσιας αρχής, οπότε είναι δικαιούχοι μείωσης μισθώματος επαγγελματικών μισθώσεων ή

β) που βάσει των οριζομένων από το Υπουργείο Οικονομικών ΚΑΔ, ως κλάδοι πληττόμενοι από την εξάπλωση του κορωνοϊού COVID-19, κάνουν χρήση της δυνατότητας αναστολής των συμβάσεων εργασίας μέρους ή του συνόλου του προσωπικού τους, υποχρεούνται:

-στην περίπτωση α) 
να δηλώσουν υπεύθυνα, όπως ορίζεται στην με αρ. πρωτ.12998/232/23-3-2020  ΚΥΑ «Μέτρα στήριξης εργαζομένων και επιχειρήσεων-εργοδοτών του ιδιωτικού τομέα, για την  αντιμετώπιση των επιπτώσεων του κορωνοϊού COVID-19»

i) την αναστολή της κύριας επιχειρηματικής τους δραστηριότητας λόγω εντολής από δημόσια αρχή, βάσει ΚΑΔ, οριζόμενες  από το Υπουργείο Οικονομικών όπως ισχύουν κάθε φορά,

ii) τα στοιχεία του εκμισθωτή και του μισθίου ακινήτου εφόσον έχουν επαγγελματική μίσθωση ακινήτου προς εξυπηρέτηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας που έχει ανασταλεί με εντολή Δημόσιας Αρχής,

iii) τους  εργαζόμενους των οποίων οι συμβάσεις εργασίας τελούν σε αναστολή,

iv) τους τυχόν εργαζόμενους των οποίων η σύμβαση εργασίας τους έχει λυθεί από 1/3/2020 έως 20/3/2020, είτε με καταγγελία είτε με οικειοθελή αποχώρηση, μέσω του εντύπου «Υπεύθυνη Δήλωση Επιχειρήσεων – Εργοδοτών των οποίων, είτε η επιχειρηματική δραστηριότητά τους έχει ανασταλεί με εντολή δημόσιας αρχής οπότε είναι δικαιούχοι μείωσης μισθώματος επαγγελματικών μισθώσεων,  είτε πλήττονται σημαντικά, βάσει των οριζομένων από το Υπουργείο Οικονομικών ΚΑΔ,  λόγω των μέτρων αντιμετώπισης της μετάδοσης του κορωνοϊού COVID-19» στο Πληροφοριακό Σύστημα (Π.Σ.) ΕΡΓΑΝΗ του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

-στη δε περίπτωση β) 
να δηλώσουν υπεύθυνα, όπως ορίζεται στην με αρ. πρωτ.12998/232/23-3-2020  ΚΥΑ «Μέτρα στήριξης εργαζομένων και επιχειρήσεων-εργοδοτών του ιδιωτικού τομέα, για την  αντιμετώπιση των επιπτώσεων του κορωνοϊού COVID-19»

i) την αναστολή της κύριας επιχειρηματικής τους δραστηριότητας

ii) τους  εργαζόμενους των οποίων οι συμβάσεις εργασίας τελούν σε αναστολή,

iii) τους τυχόν εργαζόμενους των οποίων η σύμβαση εργασίας τους έχει λυθεί από 1/3/2020 έως 20/3/2020, είτε με καταγγελία είτε με οικειοθελή αποχώρηση, μέσω του εντύπου «Υπεύθυνη Δήλωση Επιχειρήσεων – Εργοδοτών των οποίων, είτε η επιχειρηματική δραστηριότητά τους έχει ανασταλεί με εντολή δημόσιας αρχής οπότε είναι δικαιούχοι μείωσης μισθώματος επαγγελματικών μισθώσεων,  είτε πλήττονται σημαντικά, βάσει των οριζομένων από το Υπουργείο Οικονομικών ΚΑΔ,  λόγω των μέτρων αντιμετώπισης της μετάδοσης του κορωνοϊού COVID-19» στο Πληροφοριακό Σύστημα (Π.Σ.) ΕΡΓΑΝΗ του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

- Όπου στην παρούσα απόφαση αναφέρεται ο όρος Επιχείρηση-Εργοδότης νοούνται όλοι όσοι απασχολούν προσωπικό με εξαρτημένη σχέση εργασίας.

 Στην κατηγορία υπάγονται και οι ατομικές επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες που απασχολούν προσωπικό με εξαρτημένη σχέση εργασίας.

IΙ. Οι υπόχρεοι της περίπτωσης Ι υποχρεούνται επίσης, να γνωστοποιήσουν την ανωτέρω υπεύθυνη δήλωση, εγγράφως ή με  ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, στους εργαζομένους τους, όπως ορίζεται στην με αρ. πρωτ.12998/232/23-3-2020  ΚΥΑ «Μέτρα στήριξης εργαζομένων και επιχειρήσεων-εργοδοτών του ιδιωτικού τομέα, για την  αντιμετώπιση των επιπτώσεων του κορωνοϊού COVID-19».


Άρθρο δεύτερο
 
Συμπληρώνεται με τα ακόλουθα έντυπα το παράρτημα της αρ. πρωτ. 40331/Δ1.13521/13-9-2019 (Β΄3520/19-9-2019) απόφασης του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, «Επανακαθορισμός όρων ηλεκτρονικής υποβολής εντύπων αρμοδιότητας Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) και Οργανισμού Απασχολήσεως Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ)», όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, ως εξής:

Προστίθεται «Υπεύθυνη Δήλωση Επιχειρήσεων – Εργοδοτών των οποίων η επιχειρηματική δραστηριότητα έχει ανασταλεί, με εντολή δημόσιας αρχής οπότε είναι δικαιούχοι μείωσης μισθώματος επαγγελματικών μισθώσεων, είτε πλήττονται σημαντικά, βάσει των οριζομένων από το Υπουργείο Οικονομικών ΚΑΔ, λόγω των μέτρων  αντιμετώπιση της μετάδοσης του κορωνοϊού COVID-19». 



Άρθρο τρίτο

1.Κατά τα λοιπά ισχύει η αρ. πρωτ. 40331/Δ1.13521/13-9-2019 (Β΄3520/19-9-2019) απόφαση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, «Επανακαθορισμός όρων ηλεκτρονικής υποβολής εντύπων αρμοδιότητας Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) και Οργανισμού Απασχολήσεως Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ)» όπως τροποποιήθηκε με την αριθμ. 44568/Δ1.14795/7-10-2019 (Β΄3751/10-10-2019) ΥΑ, την αριθμ. πρωτ. 54286/Δ1.17642/21-11-2019 (Β΄4293/27-11-2019) ΥΑ και την αριθμ. πρωτ.12338/Δ1.4372/12-03-2020 (Β' 854/13-3-2020).

2.Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.


Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ
ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΡΟΥΤΣΗΣ
Η ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
ΑΝΝΑ ΣΤΡΑΤΙΝΑΚΗ

12997/231 
Μηχανισμός εφαρμογής των μέτρων στήριξης των εργαζομένων με εξαρτημένη εργασία για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του κορωνοϊού COVID-19

Αθήνα, 23/3/2020
Αρ. Πρωτ.: 12997/231

ΘΕΜΑ: Μηχανισμός εφαρμογής των μέτρων στήριξης των εργαζομένων με εξαρτημένη εργασία για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του κορωνοϊού COVID-19
(ΦΕΚ Β 993/23-03-2020)

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ
ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ

Έχοντας υπόψη:
...........................................................................................................

ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΜΕ
Άρθρο 1
Μέτρα για τη στήριξη των εργαζομένων με εξαρτημένη εργασία


Τα μέτρα στήριξης αφορούν τους κάτωθι εργαζόμενους με εξαρτημένη εργασία:

α) εργαζόμενους, με σχέση εξαρτημένης εργασίας, των οποίων έχει ανασταλεί η σύμβαση εργασίας τους, είτε επειδή έχει επιβληθεί το μέτρο της προσωρινής απαγόρευσης της επιχειρηματικής δραστηριότητας της επιχείρησης στην οποία εργάζονται, κατόπιν εντολής δημόσιας αρχής, είτε λόγω χρήσης της ρύθμισης της περ. α) της υποπαρ.2Α, του εντέκατου άρθρου της από 20/3/2020 ΠΝΠ (Α’ 68), βάσει των οριζομένων από το Υπουργείο Οικονομικών ΚΑΔ .

β) εργαζόμενους, των οποίων η σύμβαση εργασίας έχει λυθεί από 1ης Μαρτίου 2020 έως και 20 Μαρτίου 2020, είτε με καταγγελία από τον εργοδότη είτε με οικειοθελή αποχώρηση από τους ίδιους.

Άρθρο 2
Υπεύθυνη Δήλωση των εργαζομένων για τη λήψη αποζημίωσης ειδικού σκοπού


1.Οι δικαιούχοι των περιπτώσεων α) και β) του άρθρου 1 υποβάλλουν υποχρεωτικά υπεύθυνη δήλωση του ν. 1599/1986 (Α’ 75), ως το συνημμένο παράρτημα, με τίτλο «Υπεύθυνη Δήλωση Εργαζόμενων με εξαρτημένη εργασία σε Επιχειρήσεις – Εργοδότες των οποίων, είτε η επιχειρηματική δραστηριότητά τους έχει ανασταλεί με εντολή δημόσιας αρχής, οπότε οι εργαζόμενοι είναι δικαιούχοι μείωσης μισθώματος κύριας κατοικίας, είτε πλήττονται σημαντικά, βάσει των οριζομένων από το Υπουργείο Οικονομικών ΚΑΔ, λόγω των μέτρων αντιμετώπισης της μετάδοσης του κορωνοϊού COVID-19, για τη χορήγηση έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης, ως αποζημίωση ειδικού σκοπού», στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του ειδικού μηχανισμού στήριξης των εργαζομένων (supportemployees.yeka.gr). 
2. Η ηλεκτρονική πλατφόρμα τηρείται για τον σκοπό αυτό στη Γενική Διεύθυνση Εργασιακών Σχέσεων, Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία και Ένταξης στην Εργασία, της Γενικής Γραμματείας Εργασίας του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Άρθρο 3
Διασφάλιση Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων


Για τη διασφάλιση της προστασίας των προσωπικών δεδομένων των υποκείμενων σε όλες τις επεξεργασίες που θεσπίζονται με την παρούσα, λαμβάνονται όλα τα απαιτούμενα τεχνικά και οργανωτικά μέτρα.

Άρθρο 4
Ομάδα Διαχείρισης 


1. Στο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, λειτουργεί Ομάδα Κεντρικής Διαχείρισης της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του ειδικού μηχανισμού στήριξης των εργαζομένων. Η Ομάδα Κεντρικής Διαχείρισης αποτελείται από επτά (7) μέλη, ως εξής:
α) τον Προϊστάμενο της Γενικής Διεύθυνσης Εργασιακών Σχέσεων, Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία και Ένταξης στην Εργασία, ως συντονιστή της ομάδας,
β) τον Προϊστάμενο της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών,
γ) τον Γενικό Επιθεωρητή του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας,
δ) την Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Ατομικών Ρυθμίσεων της Γενικής Διεύθυνσης Εργασιακών Σχέσεων, Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία και Ένταξης στην Εργασία,
ε) την Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Ένταξης στην Εργασία της Γενικής Διεύθυνσης Εργασιακών Σχέσεων, Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία και Ένταξης στην Εργασία,
στ)τον Προϊστάμενο της Διεύθυνσης Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Εξυπηρέτησης του Πολίτη της Γενικής Διεύθυνσης Διοικητικών Υπηρεσιών και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και
ζ)τον Προϊστάμενο της Διεύθυνσης Προγραμματισμού και Συντονισμού της Επιθεώρησης Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία, με τους αναπληρωτές τους.

2. Έργο της ομάδας είναι η διαχείριση και η παρακολούθηση της ορθής λειτουργίας της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του ειδικού μηχανισμού στήριξης των εργαζομένων.

Η ισχύς της παρούσας αρχίζει από τη δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.



ΣΥΝΗΜΜΕΝΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ: ΕΙΔΙΚΟ ΕΝΤΥΠΟ με τίτλο «Υπεύθυνη Δήλωση Εργαζόμενων με εξαρτημένη εργασία σε Επιχειρήσεις – Εργοδότες των οποίων, είτε η επιχειρηματική δραστηριότητά τους έχει ανασταλεί με εντολή δημόσιας αρχής, οπότε οι εργαζόμενοι είναι δικαιούχοι μείωσης μισθώματος κύριας κατοικίας, είτε πλήττονται σημαντικά, βάσει των οριζομένων από το Υπουργείο Οικονομικών ΚΑΔ, λόγω των μέτρων αντιμετώπισης της μετάδοσης του κορωνοϊού COVID-19, για τη χορήγηση έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης, ως αποζημίωση ειδικού σκοπού»
  

Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
Αθήνα, 23 Μαρτίου 2020
Ο Υπουργός
ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΡΟΥΤΣΗΣ


Αφορά : Μέτρα στήριξης εργαζομένων επιχειρήσεων-εργοδοτών, ελ επαγγελματιών αυτοαπασχολούμενων των οποίων ή έχει ανασταλεί η επιχειρηματική τους δραστηριότητα, βάσει ΚΑΔ, με εντολή δημόσιας αρχής ή πλήττονται σημαντικά βάσει ΚΑΔ κύριας δραστηριότητας ή δευτερεύουσας βάσει των ακαθάριστων εσόδων έτους 2018, όπως ορίζονται από το Υπουργείο Οικονομικών - Διαδικασίες για την λήψη αποζημίωσης ειδικού σκοπού - Aναστολή συμβάσεων εργασίας, ακυρότητα καταγγελίας σύμβασης

12998/232/23-3-2020 
Μέτρα στήριξης εργαζομένων επιχειρήσεων-εργοδοτών του ιδιωτικού τομέα, που έχουν αριθμό μητρώου εργοδότη (ΑΜΕ) στον e- ΕΦΚΑ, των οποίων ή έχει ανασταλεί η επιχειρηματική τους δραστηριότητα, βάσει ΚΑΔ, με εντολή δημόσιας αρχής ή πλήττονται σημαντικά βάσει ΚΑΔ κύριας δραστηριότητας ή δευτερεύουσας βάσει των ακαθάριστων εσόδων έτους 2018, όπως ορίζονται από το Υπουργείο Οικονομικών, για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του κορωνοϊού COVID-19

Αθήνα,  23/3/2020
Αρ. Πρωτ.: 12998/232

ΘΕΜΑ: Μέτρα στήριξης εργαζομένων επιχειρήσεων-εργοδοτών του ιδιωτικού τομέα, που έχουν αριθμό μητρώου εργοδότη (ΑΜΕ) στον e- ΕΦΚΑ, των οποίων ή έχει ανασταλεί η επιχειρηματική τους δραστηριότητα, βάσει ΚΑΔ, με εντολή δημόσιας αρχής ή πλήττονται σημαντικά βάσει ΚΑΔ κύριας δραστηριότητας ή δευτερεύουσας βάσει των ακαθάριστων εσόδων έτους 2018, όπως ορίζονται από το Υπουργείο Οικονομικών, για την  αντιμετώπιση των επιπτώσεων του κορωνοϊού COVID-19
(ΦΕΚ β 28-03-2020)

ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ
ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ  ΚΑΙ   ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

Έχοντας υπόψη:
1.  το άρθρο δέκατο τρίτο της από 14/3/2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου «Κατεπείγοντα μέτρα αντιμετώπισης της ανάγκης περιορισμού της διασποράς του κορωνοϊού COVID-19» (Α’ 64),
2.  τα άρθρα ένατο, δέκατο και ενδέκατο της από 20/3/2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου «Κατεπείγοντα μέτρα για την αντιμετώπιση των συνεπειών του κινδύνου διασποράς του κορωνοϊού COVID-19, τη στήριξη της κοινωνίας και της επιχειρηματικότητας και τη διασφάλιση της ομαλής λειτουργίας της αγοράς και της δημόσιας διοίκησης» (Α΄68),
3.  τον ν. 4270/2014 «Αρχές δημοσιονομικής διαχείρισης και εποπτείας (ενσωμάτωση της Οδηγίας 2011/85/ΕΕ) - δημόσιο λογιστικό και άλλες διατάξεις» (Α΄ 143), όπως ισχύουν,
4.  τον ν. 4622/2019 «Επιτελικό Κράτος: οργάνωση, λειτουργία και διαφάνεια της Κυβέρνησης, των κυβερνητικών οργάνων και της κεντρικής δημόσιας διοίκησης» (Α’ 133),
5.  το άρθρο 90 του Κώδικα Νομοθεσίας για την Κυβέρνηση και τα Κυβερνητικά Όργανα, που κυρώθηκε με το άρθρο πρώτο του π. δ. 63/2005 Κωδικοποίηση της νομοθεσίας για την Κυβέρνηση και τα κυβερνητικά όργανα (Α΄ 98), όπως ισχύουν,
6.  την παρ. 2 του άρθρου 12 του π. δ. 80/2016 «Ανάληψη υποχρεώσεων από τους διατάκτες» (Α΄ 145), όπως ισχύουν,
7.  το π.δ. 134/2017 «Οργανισμός Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης» (Α΄ 168), όπως ισχύουν,
8.  το π.δ. 142/2017 «Οργανισμός Υπουργείου Οικονομικών» (Α’ 181), όπως ισχύουν,
9.  το π.δ. 81/2019 «Σύσταση, συγχώνευση, μετονομασία και κατάργηση Υπουργείων και καθορισμός των αρμοδιοτήτων τους - Μεταφορά υπηρεσιών και αρμοδιοτήτων μεταξύ Υπουργείων» (Α’ 119),
10.  το π.δ. 83/2019 «Διορισμός Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης, Υπουργών, Αναπληρωτών Υπουργών και Υφυπουργών» (Α’ 121),
11.  το π.δ. 84/2019 «Σύσταση και κατάργηση Γενικών Γραμματειών και Ειδικών Γραμματειών/Ενιαίων Διοικητικών Τομέων Υπουργείων» (Α΄ 123),
12.  τη με αριθμ. 340/2019 απόφαση του Πρωθυπουργού και του Υπουργού Οικονομικών «Ανάθεση αρμοδιοτήτων στον Υφυπουργό Οικονομικών, Θεόδωρο Σκυλακάκη» (Β’ 3051),
13.  την υπ’ αριθμ Α.1053/20-03-2020 «Καθορισμός των λεπτομερειών εφαρμογής του άρθρου 2 της από 11.03.2020 ΠΝΠ (ΦΕΚ 55 Α΄), με την οποία λαμβάνονται κατεπείγοντα μέτρα αντιμετώπισης των αρνητικών συνεπειών της εμφάνισης του κορωνοϊού COVID-19 και της ανάγκης περιορισμού της διάδοσής του» (Β΄949), όπως ισχύει,
14.   την υπ’ αριθμ Α.1054/20-03-2020 «Καθορισμός των λεπτομερειών εφαρμογής του άρθρου 1 της από 11.03.2020 ΠΝΠ (ΦΕΚ 55 Α΄), με την οποία λαμβάνονται κατεπείγοντα μέτρα αντιμετώπισης των αρνητικών συνεπειών της εμφάνισης του κορωνοϊού COVID-19 και της ανάγκης περιορισμού της διάδοσής του» (Β΄950),όπως ισχύει,
15.  την υπ’ αριθμ. 40331/Δ1.13521/13-09-2019 απόφαση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων «Επανακαθορισμός όρων ηλεκτρονικής υποβολής εντύπων αρμοδιότητας ΣΕΠΕ και ΟΑΕΔ» όπως τροποποιήθηκε και ισχύει,
16.  την υπ’ αριθμ. οικ. 12997/231/23/3/2020 απόφαση Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων «Μηχανισμός εφαρμογής των μέτρων στήριξης των εργαζομένων με εξαρτημένη εργασία για την  αντιμετώπιση των επιπτώσεων του κορωνοϊού COVID-19» (Β’ 993),
17.  την υπ’ αριθμ. 13117/779/2020 εισήγηση της Γενικής Δ/νσης Οικονομικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων,
18.  την επιτακτική ανάγκη στήριξης εργαζομένων επιχειρήσεων-εργοδοτών του ιδιωτικού τομέα, των οποίων ή έχει ανασταλεί η επιχειρηματική τους δραστηριότητα, με εντολή δημόσιας αρχής ή πλήττονται σημαντικά από τα  έκτακτα μέτρα αντιμετώπισης του κορωνοϊού COVID-19,
19.  το γεγονός ότι από τις διατάξεις της παρούσας προκαλείται  δαπάνη  ύψους  δύο δισεκατομμυρίων ευρώ (2.000.000.000€)  περίπου, η οποία βαρύνει τον προϋπολογισμό του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και ειδικά του ΕΦ:1033-501-0000000, αποφασίζουμε:

Μέτρα στήριξης εργαζομένων επιχειρήσεων-εργοδοτών του ιδιωτικού τομέα, που έχουν αριθμό μητρώου εργοδότη (ΑΜΕ) στον e- ΕΦΚΑ,  των οποίων ή έχει ανασταλεί η επιχειρηματική τους δραστηριότητα, βάσει ΚΑΔ, με εντολή δημόσιας αρχής ή πλήττονται σημαντικά βάσει ΚΑΔ κύριας δραστηριότητας ή δευτερεύουσας βάσει των ακαθάριστων εσόδων έτους 2018, όπως ορίζονται από το Υπουργείο Οικονομικών, για την  αντιμετώπιση των επιπτώσεων του κορωνοϊού COVID-19.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α΄

Α.1. Μέτρα στήριξης εργαζομένων επιχειρήσεων-εργοδοτών του ιδιωτικού τομέα, που έχουν αριθμό μητρώου εργοδότη (ΑΜΕ) στον e - ΕΦΚΑ, των οποίων έχει ανασταλεί η επιχειρηματική τους δραστηριότητα, βάσει ΚΑΔ, με εντολή δημόσιας αρχής.

Άρθρο 1
Αναστολή συμβάσεων εργασίας

1. Οι εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις – εργοδότες που έχουν αριθμό μητρώου εργοδότη (ΑΜΕ) στον e- ΕΦΚΑ, των οποίων απαγορεύτηκε η επιχειρηματική τους δραστηριότητα με εντολή δημόσιας αρχής, δεν οφείλουν να παρέχουν την εργασία τους και οι επιχειρήσεις – εργοδότες δεν οφείλουν αποδοχές, λόγω του ότι η απαγόρευση λειτουργίας της επιχειρηματικής τους δραστηριότητας, με εντολή δημόσιας αρχής, συνιστά γεγονός ανωτέρας βίας.

2. Στην περίπτωση αυτή, οι συμβάσεις εργασίας των εργαζομένων τελούν σε αναστολή, για  όσο χρονικό διάστημα ισχύει η εντολή της δημόσιας αρχής, για απαγόρευση της επιχειρηματικής τους δραστηριότητας.

3. Ειδικότερα οι συμβάσεις εργασίας εργαζομένων με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας ορισμένου χρόνου που λήγουν μετά την απαγόρευση της επιχειρηματικής δραστηριότητας των επιχειρήσεων - εργοδοτών της παραγράφου 1, τίθενται  σε αναστολή κατά τα οριζόμενα στην παράγραφο 2 του παρόντος. Μετά το πέρας του διαστήματος της αναστολής, η σύμβαση εργασίας συνεχίζεται για τον συμφωνηθέντα χρόνο που υπολείπεται.

4. Άδειες άνευ αποδοχών που έχουν συμφωνηθεί, μεταξύ εργαζομένων και επιχειρήσεων-εργοδοτών, των οποίων η επιχειρηματική δραστηριότητά τους έχει ανασταλεί με εντολή δημόσιας αρχής, αίρονται αυτοδικαίως από δημοσιεύσεως της παρούσας. Οι συμβάσεις αυτών των εργαζομένων τελούν σε αναστολή και είναι δικαιούχοι της αποζημίωσης ειδικού σκοπού, ως ορίζονται στην παρούσα.


Άρθρο 2
Ακυρότητα καταγγελίας σύμβασης

1.    Οι επιχειρήσεις-εργοδότες, που τελούν σε αναστολή της επιχειρηματικής τους δραστηριότητας, με  εντολή δημόσιας αρχής, και για όσο χρονικό διάστημα διαρκούν τα μέτρα αντιμετώπισης του κορωνοϊού COVID-19, υποχρεούνται να μην προβούν σε μειώσεις προσωπικού με καταγγελία των συμβάσεων εργασίας. Σε περίπτωση πραγματοποίησής τους, οι καταγγελίες αυτές είναι άκυρες.

2. Οι καταγγελίες των συμβάσεων εργασίας που πραγματοποιήθηκαν από 18/3/2020 (ημερομηνία δημοσιοποίησης του μέτρου) και εφεξής είναι άκυρες.


Άρθρο 3
Αποζημίωση Ειδικού Σκοπού και λοιπά μέτρα 

1)Αποζημίωση ειδικού σκοπού


1.Οι εργαζόμενοι, των οποίων η σύμβαση εργασίας τελεί σε αναστολή, σε  επιχειρήσεις- εργοδότες, των οποίων αναστέλλεται η επιχειρηματική τους δραστηριότητα με εντολή δημόσιας αρχής, βάσει ΚΑΔ, οριζόμενων από το Υπουργείο Οικονομικών, λαμβάνουν  ως έκτακτη οικονομική ενίσχυση, αποζημίωση ειδικού σκοπού ύψους οκτακοσίων ευρώ (800€), η οποία καλύπτει χρονικό διάστημα 45 ημερολογιακών ημερών, εφόσον δεν έχουν άλλη σύμβαση εξαρτημένης εργασίας σε άλλον εργοδότη.

2.Στην περίπτωση που οι εργαζόμενοι απασχολούνταν σε περισσότερους του ενός εργοδότες, των οποίων ανεστάλη η επιχειρηματική τους δραστηριότητα με εντολή δημόσιας αρχής και κατ΄ επέκταση οι συμβάσεις εργασίας τους τελούν σε αναστολή, οι εργαζόμενοι επιλέγουν αποκλειστικά έναν εργοδότη προκειμένου να γίνουν δικαιούχοι της αποζημίωσης ειδικού σκοπού.

3.Η αποζημίωση ειδικού σκοπού είναι ακατάσχετη, αφορολόγητη και δεν συμψηφίζεται με οποιαδήποτε οφειλή.


2) Ασφαλιστική κάλυψη των εργαζομένων των οποίων οι συμβάσεις τελούν σε αναστολή

1. Στους εργαζόμενους, επιχειρήσεων-εργοδοτών που έχει απαγορευτεί η επιχειρηματική τους δραστηριότητα με εντολή δημόσιας αρχής, των οποίων οι συμβάσεις τελούν σε αναστολή, παρέχεται πλήρης ασφαλιστική κάλυψη υπολογιζόμενη επί των ονομαστικών μισθών τους για χρονικό διάστημα 45 ημερών, η οποία καλύπτεται από τον κρατικό προϋπολογισμό.

2. Οι επιχειρήσεις-εργοδότες της προηγούμενης περίπτωσης, υποχρεούνται να υποβάλλουν τις Αναλυτικές Περιοδικές Δηλώσεις (ΑΠΔ) για τους εργαζόμενους, των οποίων οι συμβάσεις εργασίας τελούν σε αναστολή.


Άρθρο 4
Διαδικασία λήψης αποζημίωσης ειδικού σκοπού

1) Υπεύθυνη Δήλωση των εργαζομένων για τη λήψη αποζημίωσης ειδικού σκοπού

1. Οι εργαζόμενοι υποβάλλουν υποχρεωτικά υπεύθυνη δήλωση του ν. 1599/1986 (Α’ 75), με τίτλο «Υπεύθυνη Δήλωση Εργαζόμενων με εξαρτημένη εργασία σε Επιχειρήσεις - Εργοδότες των οποίων, είτε η επιχειρηματική δραστηριότητά τους έχει ανασταλεί με εντολή δημόσιας αρχής, οπότε οι εργαζόμενοι είναι δικαιούχοι μείωσης μισθώματος κύριας κατοικίας, είτε πλήττονται σημαντικά, βάσει των οριζομένων από το Υπουργείο Οικονομικών ΚΑΔ,  λόγω των μέτρων αντιμετώπισης της μετάδοσης του κορωνοϊού COVID-19, για τη χορήγηση έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης, ως αποζημίωση ειδικού σκοπού» στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του ειδικού μηχανισμού στήριξης των εργαζομένων (supportemployees.yeka.gr).

2. Στην υπεύθυνη δήλωση συμπεριλαμβάνονται, εκτός των προσωπικών τους στοιχείων και του αριθμού πρωτοκόλλου καταχώρισης της υπεύθυνης δήλωσης του εργοδότη στο ΠΣ «ΕΡΓΑΝΗ», τα οποία αντλούνται αυτόματα από το ΠΣ «ΕΡΓΑΝΗ», και τα στοιχεία του προσωπικού τους τραπεζικού λογαριασμού (ΙΒΑΝ).
Επίσης, δηλώνουν και το αν μισθώνουν κύρια κατοικία, καθώς και τα στοιχεία του εκμισθωτή και του μίσθιου ακινήτου, προκειμένου να τύχουν της έκπτωσης της παραγράφου  2 του άρθρου δεύτερου  της από 20/3/2020  ΠΝΠ (Α’ 68).

3. Η ανωτέρω ηλεκτρονική πλατφόρμα τηρείται για το σκοπό αυτό, στη Γενική Διεύθυνση Εργασιακών Σχέσεων, Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία και Ένταξης στην Εργασία της Γενικής Γραμματείας Εργασίας, του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

4. Η υποβολή της υπεύθυνης δήλωσης πραγματοποιείται εντός του χρονικού διαστήματος από 1/4/2020 μέχρι και 10/4/2020,  ως εξής :
Την 1/4/2020 όσων εργαζομένων το ΑΦΜ λήγει σε 1
Την 2/4/2020 όσων εργαζομένων το ΑΦΜ λήγει σε 2
Την 3/4/2020 όσων εργαζομένων το ΑΦΜ λήγει σε 3
Την 4/4/2020 όσων εργαζομένων το ΑΦΜ λήγει σε 4
Την 5/4/2020 όσων εργαζομένων το ΑΦΜ λήγει σε 5
Την 6/4/2020 όσων εργαζομένων το ΑΦΜ λήγει σε 6
Την 7/4/2020 όσων εργαζομένων το ΑΦΜ λήγει σε 7
Την 8/4/2020 όσων εργαζομένων το ΑΦΜ λήγει σε 8
Την 9/4/2020 όσων εργαζομένων το ΑΦΜ λήγει σε 9
Την 10/4/2020 όσων εργαζομένων το ΑΦΜ λήγει σε 0.
Το ανωτέρω χρονικό διάστημα  δύναται να παραταθεί.

2) Υπεύθυνη Δήλωση επιχειρήσεων-εργοδοτών για τη λήψη αποζημίωσης ειδικού σκοπού από τους εργαζόμενους

1. Οι επιχειρήσεις – εργοδότες,  των οποίων η  επιχειρηματική τους δραστηριότητα έχει ανασταλεί με εντολή δημόσιας αρχής, υποχρεούνται να υποβάλλουν από 24/3/2020 έως και 31/3/2020 υπεύθυνη δήλωση  με τίτλο «Υπεύθυνη Δήλωση Επιχειρήσεων – Εργοδοτών των οποίων η επιχειρηματική δραστηριότητά τους είτε έχει ανασταλεί με εντολή δημόσιας αρχής οπότε είναι δικαιούχοι μείωσης μισθώματος επαγγελματικών μισθώσεων, είτε πλήττονται σημαντικά, βάσει των οριζομένων από το Υπουργείο Οικονομικών ΚΑΔ, λόγω των μέτρων  αντιμετώπισης της μετάδοσης του κορωνοϊού COVID-19» στο Π.Σ. «ΕΡΓΑΝΗ» του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, με την οποία δηλώνουν:
α) την αναστολή της επιχειρηματικής τους δραστηριότητας με εντολή δημόσιας αρχής βάσει ΚΑΔ, οριζόμενες  από το Υπουργείο Οικονομικών, όπως ισχύουν κάθε φορά,
β) τα στοιχεία του εκμισθωτή και του μίσθιου  ακινήτου, εφόσον έχουν επαγγελματική μίσθωση ακινήτου προς εξυπηρέτηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας που έχει ανασταλεί με εντολή δημόσιας αρχής,
γ) τους  εργαζόμενους, των οποίων οι συμβάσεις εργασίας τους τελούν σε αναστολή και
δ) τους τυχόν εργαζόμενους των οποίων η σύμβαση εργασίας τους έχει λυθεί από 1/3/2020 έως και 20/3/2020, είτε με καταγγελία, είτε με οικειοθελή αποχώρηση.

2. Οι επιχειρήσεις-εργοδότες υποχρεούνται να γνωστοποιήσουν την ανωτέρω υπεύθυνη δήλωση, εγγράφως ή με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, από 24/3/2020 έως και 31/3/2020 στους εργαζόμενούς τους, δηλώνοντάς τους και τον αριθμό πρωτοκόλλου καταχώρισης της πράξης τους στο ΠΣ «ΕΡΓΑΝΗ».

3. Σε περίπτωση που οι επιχειρήσεις-εργοδότες δεν υποβάλλουν την υπεύθυνη δήλωση της περίπτωσης 1 της παρούσας παραγράφου, κηρύσσονται έκπτωτοι  από την υπαγωγή τους στα μέτρα αναστολής οφειλών δόσεων ή ρυθμίσεων ή διευκολύνσεων τμηματικής καταβολής και κάθε είδους βεβαιωμένων οφειλών προς το Δημόσιο.


Άρθρο 6
Παράταση προθεσμίας καταβολής οφειλών δόσεων ή ρυθμίσεων ή διευκολύνσεων τμηματικής καταβολής από τους εργαζόμενους προς τα ασφαλιστικά ταμεία  

Για τους εργαζόμενους των οποίων πάσης φύσεως οφειλές δόσεων ή ρυθμίσεων ή  διευκολύνσεων τμηματικής καταβολής προς στα ασφαλιστικά ταμεία λήγουν την 31/3/2020,  η προθεσμία καταβολής τους παρατείνεται για τρεις (3) μήνες, χωρίς τόκους και προσαυξήσεις.



Α.2. Μέτρα στήριξης των εργαζομένων σε επιχειρήσεις-εργοδότες του ιδιωτικού τομέα, που έχουν αριθμό μητρώου εργοδότη (ΑΜΕ) στον e - ΕΦΚΑ και πλήττονται σημαντικά από τα έκτακτα μέτρα αντιμετώπισης του κορωνοϊού COVID-19, βάσει ΚΑΔ κύριας δραστηριότητας  ή δευτερεύουσας βάσει των ακαθάριστων εσόδων έτους 2018, όπως ορίζονται  από το Υπουργείο Οικονομικών


Άρθρο 1
Αναστολή συμβάσεων εργασίας-ακυρότητα καταγγελίας σύμβασης

1. Επιχειρήσεις-εργοδότες, που πλήττονται σημαντικά, λόγω των αρνητικών συνεπειών του φαινόμενου του κορωνοϊού-COVID 19, βάσει ΚΑΔ κύριας δραστηριότητας ή δευτερεύουσας βάσει των ακαθάριστων εσόδων έτους 2018, οριζόμενων από το Υπουργείο Οικονομικών, δύνανται να αναστέλλουν τις συμβάσεις εργασίας, μέρους ή του συνόλου των εργαζομένων τους,  που  εργάζονται σε αυτούς  κατά την 21/3/2020 και για συνεχόμενο ανέκκλητο χρονικό διάστημα σαράντα πέντε (45) ημερολογιακών ημερών.   
Ως «κύρια δραστηριότητα» ορίζεται τετραψήφιος ΚΑΔ υπό τον οποίον συμπεριλαμβάνονται όλες οι υποκατηγορίες του σε εξαψήφιο και οκταψήφιο ΚΑΔ. Στη δε περίπτωση  που ορίζεται ως κύρια δραστηριότητα εξαψήφιος ΚΑΔ, συμπεριλαμβάνονται και όλες οι κατηγορίες των αντίστοιχων οκταψήφιών  του.
Ως «δευτερεύουσα βάσει των ακαθάριστων εσόδων έτους 2018», ορίζεται ο δευτερογενής ΚΑΔ επιχείρησης – εργοδότη όπου τα ακαθάριστα έσοδα ενεργού, κατά την 20/3/2020, όπως αυτά προκύπτουν από την αρχική δήλωση φόρου εισοδήματος φορολογικού έτους 2018, είναι μεγαλύτερα από τα ακαθάριστα έσοδα που αντιστοιχούν στον κύριο ΚΑΔ στις 20/3/2020.

2.    Συμβάσεις εργασίας εργαζομένων με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας ορισμένου χρόνου, που δεν έχουν λήξει μέχρι την 21/3/2020  μπορούν να τίθενται σε αναστολή. Μετά το πέρας του διαστήματος της αναστολής, η σύμβαση εργασίας συνεχίζεται για τον συμφωνηθέντα χρόνο που υπολείπεται μετά την ολοκλήρωση του χρόνου της αναστολής τους .  Τα ανωτέρω εφαρμόζονται σε συμβάσεις εξαρτημένης εργασίας ορισμένου χρόνου και αφορούν εργαζόμενους επιχειρήσεων – εργοδοτών της παραγράφου 1 της παρούσας.

3.    Ο επιχειρήσεις - εργοδότες που αναστέλλουν τις συμβάσεις εργασίας μέρους των εργαζομένων τους, κατ’ εφαρμογή της παραγράφου 1 του παρόντος, δύνανται για τους υπόλοιπους εργαζόμενους να κάνουν χρήση των διατάξεων των άρθρων ένατου και δέκατου της από 20/3/2020 ΠΝΠ (Α’ 68), δηλαδή ορισμό προσωπικού ασφαλούς λειτουργίας ή και μεταφορά προσωπικού σε επιχειρήσεις εντός του ιδίου ομίλου.

4.    Οι επιχειρήσεις-εργοδότες που κάνουν χρήση της ρύθμισης της παραγράφου 1 του παρόντος, απαγορεύεται ρητά να προβούν σε καταγγελία των συμβάσεων εργασίας για το σύνολο του προσωπικού τους και, σε περίπτωση πραγματοποίησής της, αυτή είναι άκυρη.

5.    Οι επιχειρήσεις-εργοδότες που κάνουν χρήση της ανωτέρω ρύθμισης, υποχρεούνται, μετά τη λήξη του χρόνου της αναστολής των συμβάσεων εργασίας του προσωπικού τους, να διατηρήσουν, για χρονικό διάστημα ίσο με εκείνο της αναστολής (δηλαδή για 45 ημέρες), τον ίδιο αριθμό θέσεων εργασίας, που σημαίνει τους ίδιους εργαζόμενους και με τους ίδιους όρους εργασίας κατά την 21/3/2020, οπότε και μπορεί να κάνει χρήση του εν λόγω μέτρου. Στην έννοια του ιδίου αριθμού θέσεων εργασίας δεν συμπεριλαμβάνονται οι αποχωρούντες οικειοθελώς από την εργασία τους, οι αποχωρούντες λόγω συνταξιοδότησης, καθώς και οι εργαζόμενοι ορισμένου χρόνου των οποίων η σύμβαση εργασίας λήγει μετά τη λήξη της αναστολής.

6.    Η διάταξη της περίπτωσης α) της υποπαραγράφου 2 Α του άρθρου ενδέκατου της από 20/3/2020 ΠΝΠ (Α’ 68) εφαρμόζεται μόνο σε επιχειρήσεις-εργοδότες, που ορίζονται από το Υπουργείο Οικονομικών, βάσει ΚΑΔ κύριας δραστηριότητας ή δευτερεύουσας βάσει των ακαθάριστων εσόδων έτους 2018, ως πληττόμενες από την εξάπλωση του κορωνοϊού COVID-19.

7.    Το μέτρο της αναστολής των συμβάσεων εργασίας, μπορεί να εφαρμοστεί από τις επιχειρήσεις – εργοδότες που πλήττονται σημαντικά, λόγω των αρνητικών συνεπειών του φαινόμενου του κορωνοϊού-COVID 19, μέχρι ένα (1) μήνα από την ημερομηνία δημοσίευσης, της από 20/3/2020 ΠΝΠ (Α΄68), δηλαδή από 21/3/2020 μέχρι και την 20/4/2020, προκειμένου να προσαρμοστούν οι λειτουργικές ανάγκες τους στο δυσμενές περιβάλλον που δημιουργείται. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, λαμβάνοντας υπόψη την πορεία εξέλιξης του φαινομένου, δύναται να παραταθεί ο χρόνος του προηγούμενου εδαφίου, σύμφωνα με το τελευταίο εδάφιο της περίπτωσης α) της υποπαραγράφου 2Α του άρθρου ενδέκατου της από 20/3/2020 ΠΝΠ (Α΄68).

8.    Εντός του χρονικού διαστήματος της προηγουμένης παραγράφου, οι επιχειρήσεις – εργοδότες που πλήττονται σημαντικά, λόγω των αρνητικών συνεπειών του φαινόμενου του κορωνοϊού-COVID 19, μπορούν να εφαρμόζουν το μέτρο της αναστολής των συμβάσεων εργασίας  σταδιακά και για διαφορετικό αριθμό εργαζομένων.


Άρθρο 2
Αποζημίωση Ειδικού Σκοπού και λοιπά μέτρα

1) Αποζημίωση ειδικού σκοπού

1. Οι εργαζόμενοι, των οποίων η σύμβαση εργασίας τελεί σε αναστολή, λόγω χρήσης από την επιχείρηση στην οποία εργάζονται της ρύθμισης της περίπτωσης α) της υποπαραγράφου 2Α του άρθρου ενδέκατου της από 20/3/2020 ΠΝΠ (Α’ 68), βάσει των οριζομένων από το Υπουργείο Οικονομικών ΚΑΔ κύριας δραστηριότητας ή δευτερεύουσας βάσει των ακαθάριστων εσόδων έτους 2018,, λαμβάνουν  ως έκτακτη οικονομική ενίσχυση, αποζημίωση ειδικού σκοπού ύψους οκτακοσίων ευρώ (800€), η οποία καλύπτει χρονικό διάστημα 45 ημερολογιακών ημερών, εφόσον δεν έχουν άλλη σύμβαση εξαρτημένης εργασίας σε άλλον εργοδότη.

2. Στην περίπτωση που οι εργαζόμενοι απασχολούνται σε περισσότερες της μιας επιχειρήσεις – εργοδότες, που πλήττονται σημαντικά, λόγω των αρνητικών συνεπειών του φαινόμενου του κορωνοϊού-COVID-19, βάσει των οριζομένων από το Υπουργείο Οικονομικών ΚΑΔ κύριας δραστηριότητας ή δευτερεύουσας βάσει των ακαθάριστων εσόδων έτους 2018,, και τίθενται από περισσότερους εργοδότες σε αναστολή οι συμβάσεις εργασίας τους, οι εργαζόμενοι επιλέγουν αποκλειστικά έναν εργοδότη, προκειμένου να γίνουν δικαιούχοι της αποζημίωσης ειδικού σκοπού.

3.Η αποζημίωση ειδικού σκοπού είναι ακατάσχετη, αφορολόγητη και δεν συμψηφίζεται με οποιαδήποτε οφειλή.


2) Ασφαλιστική κάλυψη των εργαζομένων των οποίων οι συμβάσεις τελούν σε αναστολή

1. Για τους εργαζόμενους,  επιχειρήσεων –εργοδοτών, που κάνουν χρήση της ρύθμισης της περίπτωσης  α) της υποπαραγράφου 2Α του άρθρου ενδέκατου της από 20/3/2020 ΠΝΠ (Α’ 68), βάσει των οριζομένων από το Υπουργείο Οικονομικών ΚΑΔ κύριας δραστηριότητας ή δευτερεύουσας βάσει των ακαθάριστων εσόδων έτους 2018, και των οποίων οι συμβάσεις εργασίας τελούν σε αναστολή, παρέχεται πλήρης ασφαλιστική κάλυψη, υπολογιζόμενη επί των ονομαστικών μισθών τους, για χρονικό διάστημα 45 ημερολογιακών ημερών, η οποία καλύπτεται από τον κρατικό προϋπολογισμό.

2. Οι επιχειρήσεις-εργοδότες της προηγούμενης περίπτωσης, υποχρεούνται να υποβάλλουν τις ΑΠΔ για τους εργαζόμενους των οποίων οι συμβάσεις τελούν σε αναστολή.


Άρθρο 3
Διαδικασία λήψης αποζημίωσης ειδικού σκοπού

1)Υπεύθυνη Δήλωση των εργαζομένων για τη λήψη αποζημίωσης ειδικού σκοπού

1. Οι εργαζόμενοι υποβάλλουν υποχρεωτικά υπεύθυνη δήλωση του ν. 1599/1986 (Α’ 75), με τίτλο «Υπεύθυνη Δήλωση Εργαζόμενων με εξαρτημένη εργασία σε Επιχειρήσεις – Εργοδότες των οποίων, είτε η επιχειρηματική δραστηριότητά τους έχει ανασταλεί με εντολή δημόσιας αρχής, οπότε οι εργαζόμενοι είναι δικαιούχοι μείωσης μισθώματος κύριας κατοικίας, είτε πλήττονται σημαντικά, βάσει των οριζομένων από το Υπουργείο Οικονομικών ΚΑΔ,  λόγω των μέτρων αντιμετώπισης της μετάδοσης του κορωνοϊού COVID-19, για τη χορήγηση έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης, ως αποζημίωση ειδικού σκοπού» στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του ειδικού μηχανισμού στήριξης των εργαζομένων (supportemployees.yeka.gr).

2. Η υποβολή της υπεύθυνης δήλωσης, μπορεί να γίνει από την 1/4/2020 μέχρι και την 30/4/2020 και σε κάθε περίπτωση, μετά τη γνωστοποίηση σε αυτόν, της αναστολής της σύμβασης εργασίας του.

3. Στην υπεύθυνη δήλωση συμπεριλαμβάνονται, εκτός των προσωπικών τους στοιχείων και του αριθμού πρωτοκόλλου καταχώρισης της υπεύθυνης δήλωσης του εργοδότη στο ΠΣ «ΕΡΓΑΝΗ», τα οποία αντλούνται αυτόματα από το ΠΣ «ΕΡΓΑΝΗ», και τα στοιχεία του προσωπικού τους τραπεζικού λογαριασμού (ΙΒΑΝ).

4. Η ανωτέρω ηλεκτρονική πλατφόρμα τηρείται για τον σκοπό αυτό στη Γενική Διεύθυνση Εργασιακών Σχέσεων, Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία και Ένταξης στην Εργασία, της Γενικής Γραμματείας Εργασίας του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.


2) Υπεύθυνη Δήλωση επιχειρήσεων - εργοδοτών για τη λήψη αποζημίωσης ειδικού σκοπού από τους εργαζόμενους


1.Οι επιχειρήσεις – εργοδότες, που κάνουν χρήση της ρύθμισης της περ. α) της υποπαραγράφου 2Α, του άρθρου ενδέκατου της από 20/3/2020 ΠΝΠ (Α’ 68), βάσει των οριζομένων από το Υπουργείο Οικονομικών ΚΑΔ, κύριας δραστηριότητας ή δευτερεύουσας βάσει των ακαθάριστων εσόδων έτους 2018,, υποχρεούνται να υποβάλλουν, από 24/3/2020 έως και 20/4/2020, υπεύθυνη δήλωση με τίτλο «Υπεύθυνη Δήλωση Επιχειρήσεων – Εργοδοτών των οποίων η επιχειρηματική δραστηριότητά τους είτε έχει ανασταλεί με εντολή δημόσιας αρχής οπότε είναι δικαιούχοι μείωσης μισθώματος επαγγελματικών μισθώσεων, είτε πλήττονται σημαντικά, βάσει των οριζομένων από το Υπουργείο Οικονομικών ΚΑΔ, λόγω των μέτρων  αντιμετώπιση της μετάδοσης του κορωνοϊού COVID-19» στο Π.Σ. «ΕΡΓΑΝΗ» του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων με την οποία δηλώνουν:

α) ότι πλήττονται σημαντικά,

β) τους  εργαζόμενους των οποίων οι συμβάσεις εργασίας τελούν σε αναστολή,

γ) τους τυχόν εργαζόμενους των οποίων η σύμβαση εργασίας τους έχει λυθεί από 1/3/2020 έως και 20/3/2020, είτε με καταγγελία, είτε με οικειοθελή αποχώρηση.

2.Οι επιχειρήσεις-εργοδότες υποχρεούνται να γνωστοποιήσουν την ανωτέρω υπεύθυνη δήλωση, εγγράφως ή με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, αυθημερόν στους εργαζόμενούς τους, δηλώνοντάς τους και τον αριθμό πρωτοκόλλου καταχώρισης της πράξης τους στο ΠΣ «ΕΡΓΑΝΗ».

3.Σε περίπτωση που οι επιχειρήσεις-εργοδότες δεν υποβάλλουν την υπεύθυνη δήλωση της περίπτωσης 1 της παρούσας παραγράφου, κηρύσσονται έκπτωτοι από την υπαγωγή τους στα μέτρα αναστολής οφειλών δόσεων ή ρυθμίσεων ή διευκολύνσεων τμηματικής καταβολής και κάθε είδους βεβαιωμένων οφειλών προς το Δημόσιο.

4.Σε κάθε περίπτωση, οι επιχειρήσεις-εργοδότες, που πλήττονται σημαντικά, λόγω των αρνητικών συνεπειών του φαινόμενου του κορωνοϊού-COVID 19 και δεν κάνουν χρήση του μέτρου της αναστολής των συμβάσεων εργασίας, όπως αυτή ορίζεται στην παράγραφο 1 του άρθρου πρώτου του παρόντος Κεφαλαίου, υπάγονται στα μέτρα αναστολής οφειλών δόσεων ή ρυθμίσεων ή διευκολύνσεων τμηματικής καταβολής και κάθε είδους βεβαιωμένων οφειλών προς το Δημόσιο.




Άρθρο 4
Τηλεργασία και αναστολή συμβάσεων εργασίας- Καταβολή ποσού πλέον της αποζημίωσης ειδικού σκοπού
1.Εργαζόμενοι με τηλεργασία σε επιχειρήσεις - εργοδότες, που πλήττονται σημαντικά λόγω των αρνητικών συνεπειών του φαινομένου του κορωνοϊού COVID -19, βάσει ΚΑΔ κύριας δραστηριότητας ή δευτερεύουσας βάσει των ακαθάριστων εσόδων έτους 2018, δεν είναι δικαιούχοι της αποζημίωσης ειδικού σκοπού.

2.Επιχειρήσεις - εργοδότες δύνανται να καταβάλλουν στους εργαζόμενούς τους  δικαιούχους της αποζημίωσης ειδικού σκοπού, επιπλέον ποσό,  και σε κάθε περίπτωση μέχρι του ποσού των μεικτών καταβαλλόμενων αποδοχών τους,  εξ ελευθεριότητας . Για το επιπλέον ποσό αυτό, υποβάλλεται ΑΠΔ και καταβάλλονται οι ασφαλιστικές εισφορές που αντιστοιχούν στο επιπλέον ποσό αυτό, οι οποίες αφαιρούνται από την υποχρέωση κάλυψής τους από τον κρατικό προϋπολογισμό.

3. Κατ‘ εξαίρεση οι επιχειρήσεις-εργοδότες, που πλήττονται σημαντικά βάσει των οριζομένων στο άρθρο 1 του παρόντος κεφαλαίου, δύνανται να συμφωνήσουν με τους εργαζόμενούς τους, των οποίων οι συμβάσεις εργασίας τους τελούν σε αναστολή και είναι δικαιούχοι αποζημίωσης ειδικού σκοπού, την παροχή εργασίας με τηλεργασία, μόνο για πρόσκαιρες ανάγκες της επιχείρησης.
Η παρεχόμενη αυτή εργασία, με τηλεργασία, πρέπει πριν την έναρξη πραγματοποίησης της να δηλωθεί στο  έντυπο ειδικού σκοπού για την εξ αποστάσεως εργασία που τηρείται στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ και να είναι αμειβόμενη από τον εργοδότη αναλογικά, με βάση τις καταβαλλόμενες μικτές αποδοχές του εργαζομένου του. Στην περίπτωση που δεν δηλωθεί, ως ανωτέρω, επιβάλλονται οι κυρώσεις του άρθρου 24 του νόμου 3996/2011, όπως ισχύει.

Το ποσό των καταβαλλόμενων αποδοχών για την εργασία αυτή, μπορεί να φθάνει έως το ύψος των αποδοχών για την νομίμως παρεχόμενη εργασία τους, αφαιρουμένου του ποσού της δικαιούμενης αποζημίωσης ειδικού σκοπού.    

Για τις αποδοχές που αντιστοιχούν στην παροχή της ανωτέρω εργασίας υποβάλλεται ΑΠΔ και οι ασφαλιστικές εισφορές που αντιστοιχούν στο επιπλέον ποσό καλύπτονται από τον εργοδότη και αφαιρούνται από την υποχρέωση κάλυψής τους από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Άρθρο 5
Παράταση προθεσμίας καταβολής οφειλών δόσεων ή ρυθμίσεων ή διευκολύνσεων τμηματικής καταβολής από τους εργαζόμενους προς στα ασφαλιστικά ταμεία  

Για τους εργαζόμενους των οποίων πάσης φύσεως οφειλές δόσεων ή ρυθμίσεων ή  διευκολύνσεων τμηματικής καταβολής προς στα ασφαλιστικά ταμεία λήγουν την 31/3/2020,  η προθεσμία καταβολής τους παρατείνεται για τρεις (3) μήνες, χωρίς τόκους και προσαυξήσεις.


Άρθρο 6
Μέτρα στήριξης των εργαζομένων σε ατομικές επιχειρήσεις, επιστήμονες-ελεύθεροι επαγγελματίες (γιατρούς, δικηγόρους, μηχανικούς, οικονομολόγους/λογιστές, ερευνητές, εκπαιδευτικούς) και ελεύθερους επαγγελματίες/επιτηδευματίες (όπως υδραυλικούς, ηλεκτρολόγους)

Οι εργαζόμενοι με εξαρτημένη εργασία σε ατομικές επιχειρήσεις, σε επιστήμονες-ελεύθερους επαγγελματίες (γιατρούς, δικηγόρους, μηχανικούς, οικονομολόγους/λογιστές, ερευνητές, εκπαιδευτικούς) και σε ελεύθερους επαγγελματίες/επιτηδευματίες (όπως υδραυλικούς, ηλεκτρολόγους) είναι δικαιούχοι της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης ως αποζημίωσης ειδικού σκοπού, εφόσον τεθούν σε αναστολή οι συμβάσεις εργασίας από τους ανωτέρω εργοδότες τους και εφόσον των συγκεκριμένων εργοδοτών ο Κωδικός Αριθμός δραστηριότητας ΚΑΔ συμπεριλαμβάνεται στους πληττόμενους κλάδους σύμφωνα με τα οριζόμενα από το Υπουργείο Οικονομικών. Η διαδικασία και οι λοιπές προβλέψεις  είναι  σύμφωνες με το σύνολο των ανωτέρω άρθρων του Κεφαλαίου Α2 της παρούσας.



Α.3. Μέτρα στήριξης των εργαζομένων των επιχειρήσεων-εργοδοτών που έχουν αριθμό μητρώου εργοδότη (ΑΜΕ) στον e ΕΦΚΑ και που ανέσταλη η επιχειρηματική τους δραστηριότητα με εντολή δημόσιας αρχής ή που πλήττονται σημαντικά βάσει των οριζομένων από το Υπουργείο Οικονομικών ΚΑΔ κύριας δραστηριότητας ή δευτερεύουσας βάσει των ακαθάριστων εσόδων έτους 2018, και των οποίων οι συμβάσεις εργασίας τους έχουν λυθεί, είτε με οικειοθελή αποχώρηση, είτε με καταγγελία εντός του χρονικού διαστήματος από 1/3/2020 έως και 20/3/2020

Άρθρο 1
Αποζημίωση Ειδικού Σκοπού 

1. Οι εργαζόμενοι των επιχειρήσεων-εργοδοτών που ανεστάλη η επιχειρηματική τους δραστηριότητα με εντολή δημόσιας αρχής ή που πλήττονται σημαντικά βάσει των οριζομένων από το Υπουργείο Οικονομικών ΚΑΔ κύριας δραστηριότητας ή δευτερεύουσας βάσει των ακαθάριστων εσόδων έτους 2018,  και των οποίων η σύμβαση εργασίας τους έχει λυθεί, εντός του χρονικού διαστήματος από 1/3/2020 έως και 20/3/2020, είτε με οικειοθελή αποχώρηση, είτε με καταγγελία, λαμβάνουν ως έκτακτη οικονομική ενίσχυση, αποζημίωση ειδικού σκοπού ύψους οκτακοσίων ευρώ (800€), με τη διαδικασία που ορίζεται στα άρθρα των κεφαλαίων Α1 και Α2 της παρούσης, εφόσον δεν έχουν άλλη σύμβαση εξαρτημένης εργασίας σε άλλον εργοδότη.

2. Οι εργαζόμενοι της προηγούμενης παραγράφου, είναι δικαιούχοι της αποζημίωσης ειδικού σκοπού, ανεξάρτητα από το αν είναι δικαιούχοι του επιδόματος  τακτικής ανεργίας.

3.Η αποζημίωση ειδικού σκοπού είναι ακατάσχετη, αφορολόγητη και δεν συμψηφίζεται με οποιαδήποτε οφειλή.


Α.4. ΓΕΝΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ
Άρθρο  1

1.    Για  τη   διαδικασία καταβολής της αποζημίωσης ειδικού σκοπού (των 800 €), ορίζεται ως αρμόδιος φορέας το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων. Η παραπάνω καταβολή  γίνεται εφάπαξ  με πίστωση του τραπεζικού  λογαριασμού  του δικαιούχου - εργαζομένου, ο οποίος υποδεικνύεται στην κατά τα ανωτέρω  υποβαλλόμενη  αίτησή του  .
Από το ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ εξάγεται σε ηλεκτρονική μορφή αναλυτική κατάσταση  δικαιούχων – εργαζομένων, η οποία περιλαμβάνει τα πλήρη στοιχεία τους, τον αριθμό τραπεζικού λογαριασμού σε μορφή ΙΒΑΝ, το πιστωτικό  Ίδρυμα,  στο  οποίο  τηρείται ο λογαριασμός και το ποσό της καταβολής .

2.    Η  ηλεκτρονική  μορφή της κατάστασης  αυτής είναι επεξεργάσιμη  από την εταιρεία «Διατραπεζικά  συστήματα Α.Ε.» (ΔΙΑΣ  Α.Ε.) προς την οποία διαβιβάζεται . Επίσης διαβιβάζεται στη ΔΙΑΣ  Α.Ε. στην Δ/νση ΄Ενταξης στη Εργασία και στην Δ/νση Οικονομικής Διαχείρισης του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων συγκεντρωτική κατάσταση δικαιούχων εργαζόμενων σε έντυπη και ηλεκτρονική μορφή,  που περιλαμβάνει και τον αριθμό των δικαιούχων εργαζομένων  το συνολικό ποσό της καταβολής  ολογράφως και αριθμητικώς, ανά τράπεζα ή πιστωτικό ίδρυμα.  Οι ανωτέρω  καταστάσεις εγκρίνονται  από το αρμόδιο  διατάκτη του Υπουργείου  Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων,  έπειτα από εισήγηση της Διεύθυνσης  ένταξης στην  Εργασία.

3.    Με απόφαση του Υπουργού  Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων  εγκρίνεται  η μεταφορά της  πίστωση του συνολικού ποσού αυτής και η αποστολή  του σχετικού αιτήματος στο ΓΛΚ (24η Δ/νση),μετά από εισήγηση της Δ/νσης Οικονομικής Διαχείρισης.

4.    Η ανωτέρω έντυπη συγκεντρωτική κατάσταση αποστέλλεται στη Διεύθυνση Λογαριασμών  και Ταμειακού Προγραμματισμού  του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους (Γ.Λ.Κ.) η οποία εκδίδει ,  βάσει αυτής ,ειδική εντολή προς την Τράπεζα της Ελλάδος  για χρέωση του λογαριασμού του Δημοσίου 200 «Ελληνικό  Δημόσιο –Συγκέντρωση Εισπράξεων- Πληρωμών », με πίστωση των τραπεζικών λογαριασμών  των οικείων τραπεζών ή πιστωτικών ιδρυμάτων , μέσω των οποίων  διενεργούνται οι πληρωμές των δικαιούχων εργαζομένων . Η ανωτέρω  εντολή κοινοποιείται στη Διεύθυνση  Προϋπολογισμού και Δημοσιονομικών Αναφορών και στη Διεύθυνση Οικονομικής  Διαχείρισης, της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Εργασίας  και Κοινωνικών Υποθέσεων και στη ΔΙΑΣ Α.Ε.

5.    Για την πληρωμή αποζημίωσης  ειδικού σκοπού , η ειδική εντολή πληρωμής της προηγούμενης  παραγράφου  επέχει θέση απόφασης ανάληψης υποχρέωσης.

6.    Η εμφάνιση των σχετικών πληρωμών στη δημόσια ληψοδοσία, πραγματοποιείται με την έκδοση συμψηφιστικών χρηματικών ενταλμάτων από τη Διεύθυνση Οικονομικής Διαχείρισης της Γενικής  Διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών  του Υπουργείου Εργασίας Και Κοινωνικών Υποθέσεων .

7.    Η Διεύθυνση Λογαριασμών και Ταμειακού Προγραμματισμού, οι συμβαλλόμενες τράπεζες  και τα λοιπά πιστωτικά ιδρύματα δεν θεωρούνται δημόσιοι υπάλληλοι και ευθύνονται μόνο για τυχόν  λάθη από δικής τους υπαιτιότητα.


Άρθρο 2
Αχρεωστήτως καταβληθέντα -αναδρομικότητα και συμψηφισμός πληρωμών.

1. Με την επιφύλαξη τυχόν προστίμων που προβλέπονται από άλλες διατάξεις στα φυσικά πρόσωπα που δηλώνουν ψευδή στοιχεία στην αίτησή τους, επιβάλλονται οι κυρώσεις που προβλέπονται από την κείμενη νομοθεσία σε περίπτωση υποβολής ψευδούς δηλώσεως.

2. Τυχόν αχρεωστήτως καταβληθέντα ποσά καταλογίζονται σε βάρος του ανοικείως λαβόντος, με απόφαση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων ή του νομίμως εξουσιοδοτημένου από αυτόν οργάνου και εισπράττονται κατά τις διατάξεις του ΚΕΔΕ.

Η ισχύς της παρούσας αρχίζει από τη δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, εκτός κι αν άλλως ορίζεται στις ανωτέρω διατάξεις της παρούσας.


Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
 Αθήνα, 23 Μαρτίου 2020
 Οι Υπουργοί

 Οικονομικών Υφυπουργός Οικονομικών
 ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΤΑΪΚΟΥΡΑΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΣΚΥΛΑΚΑΚΗΣ
 Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων
 ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΡΟΥΤΣΗΣ

Πίνακας με παρατάσεις και αναστολές προθεσμιών φορολογικών και ασφαλιστικών Υποχρεώσεων.

Κορωνοϊός: 35 απαντήσεις για εργοδότες και εργαζόμενους επιχειρήσεων που έκλεισαν ή πλήττονται βάσει ΚΑΔ


Παρακαλώ πατήστε εδώ



Ανάλυση και ερμηνεία των ρυθμίσεων της ΚΥΑ 12998/232/28.3.2020


Πλαίσιο προστασίας των επιχειρήσεων, εργαζομένων και αυτοαπασχολούμενων, ελευθέρων επαγγελματιών για τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο

Παρακαλώ πατήστε εδώ

Εκπτωση 25% στις εμπρόθεσμες πληρωμές βεβαιωμένων οφειλών και δόσεων - Όλες οι λεπτομέρειες με την εγκύκλιο της ΑΑΔΕ


Δημοσιεύθηκε στις : [ 09-04-2020 ]
Κατηγορία: Φορολογία Εισοδήματος
Αφορά : Διευκρινίσεις για την έκπτωση 25% στις εμπρόθεσμες καταβολές δόσεων των βεβαιωμένων (μη ληξιπρόθεσμων) στη Φορολογική Διοίκηση, καθώς και για την παράταση προθεσμιών καταβολής των βεβαιωμένων στις Δ.Ο.Υ./Ελεγκτικά Κέντρα οφειλών και των βεβαιωμένων οφειλών από δηλώσεις Φ.Π.Α. (χρεωστικές), μετά την τροποποίηση του άρθρου 2 της από 11.03.2020 ΠΝΠ (ΦΕΚ 55 Α') με το άρθρο πρώτο της από 30.03.2020 ΠΝΠ.

Ε.2046/2020 
Κοινοποίηση των διατάξεων του άρθρου πρώτου της από 30.03.2020 ΠΝΠ (ΦΕΚ 75Α') «Μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19 και άλλες κατεπείγουσες διατάξεις» με το οποίο τροποποιείται το άρθρο 2 της από 11.03.2020 ΠΝΠ (ΦΕΚ 55 Α') με την οποία λαμβάνονται κατεπείγοντα μέτρα αντιμετώπισης των αρνητικών συνεπειών της εμφάνισης του κορωνοϊού και της ανάγκης περιορισμού της διάδοσης του και παροχή οδηγιών για την ενιαία εφαρμογή του»

Αθήνα 09 Απριλίου 2020
Ε.2046

Α.ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ
1. ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΙΣΠΡΑΞΕΩΝ
ΤΜΗΜΑΤΑ
2. ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΑΜΕΣΗΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ
Β.ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ
1) ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΩΝ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΩΝ
ΤΜΗΜΑ Β'
2) ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ
ΤΜΗΜΑ Γ'
3) ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ
ΤΜΗΜΑ Γ'

Ταχ. Δ/νση: Καρ. Σερβίας 10
Ταχ. Κώδικας: 101 84 Αθήνα
Τηλέφωνο: 2103636059
2103614303
Fax: 210 3635077
Url: www.aade.gr

ΘΕΜΑ: «Κοινοποίηση των διατάξεων του άρθρου πρώτου της από 30.03.2020 ΠΝΠ (ΦΕΚ 75Α') «Μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19 και άλλες κατεπείγουσες διατάξεις» με το οποίο τροποποιείται το άρθρο 2 της από 11.03.2020 ΠΝΠ (ΦΕΚ 55 Α') με την οποία λαμβάνονται κατεπείγοντα μέτρα αντιμετώπισης των αρνητικών συνεπειών της εμφάνισης του κορωνοϊού και της ανάγκης περιορισμού της διάδοσης του και παροχή οδηγιών για την ενιαία εφαρμογή του».

Με την παρούσα εγκύκλιο κοινοποιούνται οι διατάξεις του άρθρου πρώτου της από 30.03.2020 ΠΝΠ (ΦΕΚ 75Α') «Μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19 και άλλες κατεπείγουσες διατάξεις», με το οποίο προστίθενται εδάφια στο άρθρο 2 της από 11.03.2020 ΠΝΠ(ΦΕΚ 55 Α') με την οποία λαμβάνονται κατεπείγοντα μέτρα αντιμετώπισης των αρνητικών συνεπειών της εμφάνισης του κορωνοϊού και της ανάγκης περιορισμού της διάδοσής του και παρέχουμε οδηγίες για ενημέρωση και ενιαία εφαρμογή αυτών.

Αναλυτικότερα :

1. Με τις Αποφάσεις Υφυπουργού Οικονομικών (ΑΥΟ) Α.1053/20-03-2020Α.1054/20-03-2020 (όπως τροποποιήθηκαν και ισχύουν με τις Α.1062/24-03-2020 & Α.1063/24-03-2020), οι οποίες εκδόθηκαν κατ' εξουσιοδότηση της παρ. 2 των άρθρων 2 και 1, αντίστοιχα, της από 11/3/2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (Π.Ν.Π., Α' 55), παρατάθηκαν μέχρι και την 31/08/2020 οι προθεσμίες καταβολής των βεβαιωμένων στις Δ.Ο.Υ./Ελεγκτικά Κέντρα οφειλών και των βεβαιωμένων οφειλών από δηλώσεις Φ.Π.Α. (χρεωστικές), που λήγουν ή έληξαν από 11/3/2020 έως 30/4/2020, καθώς και οι προθεσμίες καταβολής των δόσεων ρυθμίσεων / διευκολύνσεων τμηματικής καταβολής των ως άνω οφειλών, για τις επιχειρήσεις (κάθε νομικής μορφής, συμπεριλαμβανομένων και των ατομικών, των ασκούντων ελεύθερο επάγγελμα και των αυτοαπασχολουμένων) που:

α) έχουν ενεργό, κύριο Κωδικό Αριθμό Δραστηριότητας (ΚΑΔ) στις 20/03/2020 έναν από τους αναφερόμενους στους σχετικούς συνημμένους στις αποφάσεις, κατά περίπτωση (ΦΠΑ / λοιπές οφειλές), πίνακες όπως τροποποιήθηκαν και ισχύουν ή

β) έχουν ενεργό στις 20/3/2020 ΚΑΔ δευτερεύουσας δραστηριότητας έναν από τους αναφερόμενους στους ως άνω Πίνακες, εφόσον τα ακαθάριστα έσοδα αυτής της δραστηριότητας, όπως αυτά προκύπτουν από την αρχική δήλωση φόρου εισοδήματος φορολογικού έτους 2018, είναι μεγαλύτερα από τα ακαθάριστα έσοδα που αντιστοιχούν στον κύριο ΚΑΔ στις 20/3/2020.

2. Επιπλέον, με την υπ' αριθ. Α. 1061/24-03-2020 ΑΥΟ, η οποία εκδόθηκε μετά την τροποποίηση του άρθρου 2 της από 11/3/2020 ΠΝΠ με τις διατάξεις του άρθρου πέμπτου της από 20/3/2020 ΠΝΠ (Α' 68), η παράταση αυτή επεκτάθηκε και σε φυσικά πρόσωπα εκμισθωτές ακινήτων στις ως άνω επιχειρήσεις και σε μισθωτούς των επιχειρήσεων αυτών που η σύμβαση εργασίας τους τελεί σε αναστολή:
α) λόγω απαγόρευσης της λειτουργίας της επιχείρησης με εντολή δημόσιας αρχής ή
β) λόγω επιλογής των επιχειρήσεων-εργοδοτών τους του ιδιωτικού τομέα, που πλήττονται σημαντικά από την πανδημία του κορωνοϊού, προκειμένου να προσαρμοστούν οι λειτουργικές ανάγκες της επιχείρησής τους, στο δυσμενές περιβάλλον που δημιουργείται (κατ' εφαρμογή του μέτρου της περίπτωσης α' της υποπαραγράφου 2Α του εντέκατου άρθρου της από 20.3.2020).

Από την παράταση εξαιρούνται:

α) οι μισθωτοί που εργάζονται εξ αποστάσεως ή ως προσωπικό ασφαλείας, τελούν σε πάσης φύσεως νόμιμη άδεια καθώς και όσων η σχέση εξαρτημένης εργασίας δεν αναστέλλεται λόγω της απαγόρευσης λειτουργίας των επιχειρήσεων (τα πρόσωπα της παρ. 5 του άρθρου δέκατου τρίτου της από 14/3/2020 ΠΝΠ) και

β) οι μισθωτοί που εργάζονται και τα φυσικά πρόσωπα που εκμισθώνουν ακίνητα στα εξής πρόσωπα:
i) σε φορείς της Γενικής Κυβέρνησης, όπως ορίζονται στην παράγραφο 1 του άρθρου 14 ν. 4270/2014,
ii) τα εκτός αυτής νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου (Ν.Π.Δ.Δ.),
iii) σε Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου (Ν.Π.Ι.Δ.) που ανήκουν στο κράτος, ή σε Ν.Π.Δ.Δ. ή Ο.Τ.Α. -κατά την έννοια της επίτευξης κρατικού ή δημοσίου ή αυτοδιοικητικού σκοπού, εποπτείας, διορισμού και ελέγχου της πλειοψηφίας της Διοίκησής τους- ή επιχορηγούνται τακτικά, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις, από κρατικούς πόρους κατά πενήντα τοις εκατό (50%) τουλάχιστον του ετήσιου προϋπολογισμού τους,
iv) σε εκτός αυτής δημόσιες επιχειρήσεις και οργανισμούς του κεφαλαίου Α' του ν. 3429/2005 (Α'314), ανεξαρτήτως εάν έχουν εξαιρεθεί από την εφαρμογή του και
ν) σε επιχειρήσεις που υπάγονται στο κεφάλαιο Β' του αμέσως παραπάνω νόμου.

3. Τέλος, με τις υπ' αριθ. Α.1072/2-4-2020Α.1073/2-4-2020Α.1074/2-4-2020 και Α.1075/2-4-2020 ΑΥΟ παρατείνεται μέχρι και 31/8/2020 η καταβολή βεβαιωμένων στις Δ.Ο.Υ. / ελεγκτικά κέντρα οφειλών και δόσεων ρυθμίσεων επιχειρήσεων που λήγουν ή έληξαν από 1/4/2020 ως και 30/4/2020, οφειλών από χρεωστικές δηλώσεις ΦΠΑ επιχειρήσεων, οφειλών φυσικών προσώπων εκμισθωτών ακινήτων σε επιχειρήσεις και οφειλών μισθωτών των οποίων η σύμβαση εργασίας τελεί σε αναστολή.

Ειδικότερα, παρατείνονται κατά περίπτωση οι ως άνω οφειλές για τα ακόλουθα πρόσωπα:
α) επιχειρήσεις κάθε νομικής μορφής, συμπεριλαμβανομένων των ατομικών, των ασκούντων ελεύθερο επάγγελμα και των αυτοαπασχολουμένων, που:

i) έχουν ενεργό, κύριο Κωδικό Αριθμό Δραστηριότητας (ΚΑΔ) στις 20/03/2020 έναν από τους αναφερόμενους στους σχετικούς συνημμένους στις αποφάσεις, Α.1073/2-4-2020 και Α.1072/2-4-2020, πίνακες κατά περίπτωση οφειλών (ΦΠΑ / λοιπές βεβαιωμένες οφειλές και δόσεις ρυθμίσεων), όπως εκάστοτε τροποποιούνται και ισχύουν ή

ii) έχουν ενεργό στις 20/3/2020 ΚΑΔ δευτερεύουσας δραστηριότητας έναν από τους αναφερόμενους στους ως άνω πίνακες, εφόσον τα ακαθάριστα έσοδα αυτής της δραστηριότητας, όπως αυτά προκύπτουν από την αρχική δήλωση φόρου εισοδήματος φορολογικού έτους 2018, είναι μεγαλύτερα από τα ακαθάριστα έσοδα που αντιστοιχούν στον κύριο ΚΑΔ στις 20/3/2020

β) φυσικά πρόσωπα εκμισθωτές ακινήτων σε επιχειρήσεις που έχουν ενεργό, κύριο ή δευτερεύοντα ΚΑΔ, κατά τα οριζόμενα στην προηγούμενη περίπτωση α), έναν από τους αναφερόμενους στον συνημμένο στην υπ' αριθ. Α.1074/2-4-2020 ΑΥΟ πίνακα (με τις εξαιρέσεις των προσώπων που μισθώνουν ακίνητα στους φορείς που αναφέρονται στην παράγραφο 2 ανωτέρω).

γ) φυσικά πρόσωπα μισθωτούς σε επιχειρήσεις που έχουν ενεργό, κύριο ή δευτερεύοντα ΚΑΔ, κατά τα οριζόμενα στην προηγούμενη περίπτωση α), έναν από τους αναφερόμενους στον συνημμένο στην υπ' αριθ. Α.1075/2-4-2020 ΑΥΟ πίνακα και που η σύμβαση εργασίας τους τελεί σε αναστολή,

i) λόγω απαγόρευσης της λειτουργίας της επιχείρησης με εντολή δημόσιας αρχής ή

ii) λόγω επιλογής των επιχειρήσεων-εργοδοτών τους του ιδιωτικού τομέα, που πλήττονται σημαντικά από την πανδημία του κορωνοϊού, προκειμένου να προσαρμοστούν οι λειτουργικές ανάγκες της επιχείρησής τους, στο δυσμενές περιβάλλον που δημιουργείται (κατ' εφαρμογή του μέτρου της περίπτωσης α' της υποπαραγράφου 2Α του εντέκατου άρθρου της από 20.3.2020 ΠΝΠ), με τις εξαιρέσεις των μισθωτών που αναφέρονται στην παράγραφο 2 ανωτέρω.

4. Με την από 30/3/2020 ΠΝΠ (ΦΕΚ 75 Α'), η οποία τροποποίησε το άρθρο 2 της από 11/3/2020 ΠΝΠ, ορίστηκε ότι εκπίπτει ποσοστό είκοσι πέντε τοις εκατό (25%) των δόσεων των βεβαιωμένων (μη ληξιπρόθεσμων) στη Φορολογική Διοίκηση οφειλών, πλην αυτών που προέρχονται από ΦΠΑ και παρακρατούμενους φόρους, καθώς και των δόσεων ρυθμίσεων /διευκολύνσεων τμηματικής καταβολής), των προσώπων που αναφέρονται στις παραγράφους 1 και 2 ανωτέρω, για οφειλές τους με ημερομηνία καταβολής:

α) 30 και 31 Μαρτίου 2020, εφόσον καταβάλλονται από 30/3/2020 (ημερομηνία έναρξης ισχύος της από 30/3/2020 ΠΝΠ) έως και 10.04.2020 ή μέχρι την ημερομηνία που ορίζεται με όποια τυχόν απόφαση παράτασης (βλ. και ΑΥΟ Α.1068/31-03-2020, με την οποία ορίστηκε ότι οι οφειλές με ημερομηνία καταβολής 30 και 31-3-2020 θεωρούνται εμπρόθεσμες, εφόσον καταβάλλονται μέχρι 10/4/2020) και

β) από 1 έως και 30 Απριλίου 2020, εφόσον αυτές καταβάλλονται εμπρόθεσμα.

Επομένως, για τον μήνα Μάρτιο δικαιούνται την ως άνω έκπτωση του είκοσι πέντε τοις εκατό (25%) οι οριζόμενες επιχειρήσεις στην υπ' αριθ. Α.1053/2020 ΑΥΟ, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει με την υπ' αριθ. Α.1062/2020 ΑΥΟ, και τα οριζόμενα στην υπ' αριθ. Α.1061/2020 ΑΥΟ φυσικά πρόσωπα εκμισθωτές ακινήτων στις επιχειρήσεις αυτές και οι μισθωτοί των επιχειρήσεων αυτών των οποίων έχει ανασταλεί η σύμβαση εργασίας, εφόσον καταβάλλουν το υπόλοιπο εβδομήντα πέντε τοις εκατό (75%) των βεβαιωμένων και μη ληξιπρόθεσμων οφειλών τους (πλην αυτών από ΦΠΑ και παρακρατούμενους φόρους) ή και των οφειλών τους από δόσεις ρυθμίσεων / διευκολύνσεων τμηματικής καταβολής που λήγουν στις 30 και 31/3/2020, από τις 30/3/2020 έως 10/4/2020 ή μέχρι την ημερομηνία που ορίζεται με όποια τυχόν απόφαση παράτασης.

Για το μήνα Απρίλιο την ως άνω έκπτωση του είκοσι πέντε τοις εκατό (25%) δικαιούνται όσοι από τα πρόσωπα που αναφέρονται στην ανωτέρω παράγραφο 3 καταβάλλουν εμπρόθεσμα το υπόλοιπο εβδομήντα πέντε τοις εκατό (75%) των βεβαιωμένων και μη ληξιπρόθεσμων οφειλών τους (πλην αυτών από ΦΠΑ και παρακρατούμενους φόρους) ή και των οφειλών τους από δόσεις ρυθμίσεων / διευκολύνσεων τμηματικής καταβολής που λήγουν από την 1/4/2020 έως τις 30/4/2020.

Ο οφειλέτης τυγχάνει του ευεργετήματος της έκπτωσης του είκοσι πέντε τοις εκατό (25%) μόνο κατόπιν εκούσιας καταβολής ή συμψηφισμού κατ' άρθρο 83 του Κώδικα Εισπράξεως Δημοσίων Εσόδων (Κ.Ε.Δ.Ε.) μέσα στις ανωτέρω τιθέμενες προθεσμίες.

Σημειώνεται ότι οι ανωτέρω οφειλέτες τυγχάνουν του ευεργετήματος της έκπτωσης του είκοσι πέντε τοις εκατό (25%) σε περίπτωση συμψηφισμού κατά άρθρο 83 του ΚΕΔΕ εφόσον η ημερομηνία συνάντησης των ανταπαιτήσεων είναι μεταγενέστερη της 30.03.2020 και έως 10.04.2020 ή μέχρι την ημερομηνία που ορίζεται με όποια τυχόν απόφαση παράτασης για το μήνα Μάρτιο 2020 και για το μήνα Απρίλιο 2020 μεταγενέστερη της 01.04.2020 και έως 30.04.2020, κατά περίπτωση.
Επισημαίνεται ότι για τη χορήγηση του ευεργετήματος σε περίπτωση ρύθμισης / διευκόλυνσης τμηματικής καταβολής θα πρέπει να έχουν εξοφληθεί όλες οι προηγούμενες δόσεις της ρύθμισης / διευκόλυνσης τμηματικής καταβολής. Το ευεργέτημα δεν αφορά την καταβολή της πρώτης δόσης, διότι η ρύθμιση καθίσταται ενεργή μόνον μετά την καταβολή αυτής.

5. Για τον υπολογισμό του καταβαλλόμενου ποσοστού εβδομήντα πέντε τοις εκατό (75%), ο δικαιούχος πληροφορείται το ύψος της οφειλής/δόσης ρύθμισης από την «Προσωποποιημένη Πληροφόρηση» του Taxisnet. H καταβολή πραγματοποιείται με τη σχετική Ταυτότητα Οφειλής (Τ.Ο.) / Ταυτότητα Ρυθμισμένης Οφειλής (Τ.Ρ.Ο.), για κάθε οφειλή / δόση ρύθμισης χωριστά. Για κάθε ταυτότητα βεβαιωμένης ή ρυθμισμένης οφειλής, καταβάλλεται το εβδομήντα πέντε τοις εκατό (75%) της εμφανιζόμενης οφειλής στην εικόνα του TAXISnet και μέχρι δύο δεκαδικά ψηφία.

Για παράδειγμα, επιχείρηση δικαιούχος της έκπτωσης, καλείται να πληρώσει τη δόση Μαρτίου μιας φορολογικής οφειλής σε ρύθμιση.
Για κάθε δόση, χρειάζεται να καταβάλλει το ποσό των 3.000,79 x 75% = 2.250,59 € (=2.250,5925, στρογγυλοποίηση στο δεύτερο δεκαδικό ψηφίο).

Η έκπτωση του είκοσι πέντε τοις εκατό (25%) θα πραγματοποιηθεί στο αμέσως επόμενο της καταβολής διάστημα, μετά από επαλήθευση της καταβολής του υπολοίπου εβδομήντα πέντε τοις εκατό (75%) της οφειλής / δόσης ρύθμισης. Για τις περιπτώσεις φορολογούμενων που πλήρωσαν εξ' ολοκλήρου τις αντίστοιχες δόσεις κατά τις 30 και 31 Μαρτίου 2020, το είκοσι πέντε τοις εκατό (25%) της έκπτωσης θα τους επιστραφεί σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις (βλ. άρ. 42 ν.4174/2013 και αρ. 83 ν.δ. 356/1974). Το ίδιο ισχύει και για δικαιούχους που πλήρωσαν από τις 30 Μαρτίου και μετά ή θα πληρώσουν εμπρόθεσμα περισσότερο από το εβδομήντα πέντε τοις εκατό (75%) των οφειλών/δόσεων Μαρτίου και Απριλίου.
6. Από το ευεργέτημα της έκπτωσης του 25% εξαιρούνται:

α. οι οφειλές από ΦΠΑ και παρακρατούμενους φόρους που δεν τελούν σε καθεστώς ρύθμισης/διευκόλυνσης τμηματικής καταβολής. Αντίθετα, χορηγείται το ευεργέτημα της έκπτωσης, σε περίπτωση καταβολής δόσεων ρυθμίσεων / διευκολύνσεων τμηματικής καταβολής οφειλών από ΦΠΑ ή παρακρατούμενους φόρους, σύμφωνα με τις προϋποθέσεις που τίθενται στην παρούσα.

β. οφειλές υπέρ αλλοδαπού Δημοσίου είτε είναι ρυθμισμένες είτε όχι, και

γ. οφειλές που προέρχονται από ανάκτηση κρατικών ενισχύσεων.
7. Επιπλέον, σε συνέχεια σχετικών ερωτημάτων που έχουν υποβληθεί, με το παρόν παρέχονται διευκρινίσεις και οδηγίες για τον ορθό χειρισμό από τη Φορολογική Διοίκηση θεμάτων που δύναται να ανακύψουν κατά την εφαρμογή:
α) του άρθρου 2 της από 11.03.2020 Π.Ν.Π. (Α'55), όπως συμπληρώθηκε με το πρώτο άρθρο της από 30.3.2020 Π.Ν.Π. (Α'75) και
β) της υπ' αριθ. Α. 1053/2020 (Β' 949/21-3-2020) ΑΥΟ, όπως τροποποιήθηκε με την υπ' αριθ. Α.1062/2020 (ΦΕΚ Β'1043/26-3-2020) ΑΥΟ και της υπ' αριθ. Α. 1072/2020 (ΦΕΚ Β'1157/3-4-2020) ΑΥΟ, οι οποίες εκδόθηκαν κατ' εξουσιοδότηση του άρθρου 2 της από 11.03.2020 Π.Ν.Π. (Α'55), αναφορικά με συμφωνίες εξυγίανσης που έχουν επικυρωθεί δικαστικά κατ' άρθρα 99 και επ. του ν. 3588/2007 (Πτωχευτικού Κώδικα) και ρυθμίζουν οφειλές επιχειρήσεων με κωδικό αριθμό δραστηριότητας (Κ.Α.Δ.) εκ των αναφερομένων στις ανωτέρω αποφάσεις.
Διευκρινίζεται ότι οι ανωτέρω συμφωνίες, οι οποίες έχουν κατ' αρχήν πολυμερή χαρακτήρα (ρυθμίζουν δηλαδή οφειλές της επιχείρησης προς πλείονες πιστωτές, δημόσιους ή/και ιδιωτικούς) και δεσμεύουν το Δημόσιο μόνο από την επικύρωσή τους με δικαστική απόφαση, δεν εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής της παραγράφου 1 του μόνου άρθρου της υπ' αριθ. Α. 1053/2020 ΑΥΟ, όπως έχει τροποποιηθεί από την ΑΥΟ Α.1062/2020, και της παραγράφου 1 του μόνου άρθρου της υπ' αριθ. Α. 1072/2020 ΑΥΟ, όπως ισχύουν, καθώς δεν πρόκειται ούτε για βεβαιωμένες οφειλές με ημερομηνία καταβολής από 11/3/2020 έως 30/4/2020, ούτε για δόσεις ρυθμίσεων/διευκολύνσεων τμηματικής καταβολής κατά την έννοια των σχετικών διατάξεων . Επομένως, με τις ανωτέρω υπουργικές αποφάσεις δεν παρατείνονται οι προθεσμίες καταβολής δόσεων που ορίζονται στις συμφωνίες εξυγίανσης, όπως έχουν επικυρωθεί δικαστικά, ούτε επέρχεται καμία άλλη τροποποίηση στους όρους αυτών.
Για τον ίδιο λόγο δεν εφαρμόζονται για την καταβολή των δόσεων που προβλέπονται σε δικαστικά επικυρωμένες συμφωνίες εξυγίανσης οι διατάξεις των τελευταίων εδαφίων της παραγράφου 1 του άρθρου 2 της από 11.03.2020 ΠΝΠ., που προστέθηκαν με το πρώτο άρθρο της από 30.3.2020 Π.Ν.Π. (Α'75) και προβλέπουν έκπτωση ποσοστού 25% επί του ποσού των δόσεων.
Αντίθετα, οι γενικής ισχύος διατάξεις της παραγράφου 2 του μόνου άρθρου της υπ' αριθ. Α. 1053/2020 ΑΥΟ και της παραγράφου 2 του μόνου άρθρου της υπ' αριθ.Α. 1072/2020 ΑΥΟ, όπως ισχύουν, που προβλέπουν την αναστολή είσπραξης μέχρι και την 31η/8/2020 των βεβαιωμένων και ληξιπρόθεσμων κατά τις 11/3/2020 και την 1η/4/2020, αντίστοιχα, οφειλών των εν λόγω επιχειρήσεων στη Φορολογική Διοίκηση, εφαρμόζονται και σε οφειλές που έχουν υπαχθεί σε δικαστικά επικυρωμένες συμφωνίες εξυγίανσης.
Κατά συνέπεια, σε περίπτωση καθυστέρησης καταβολής δόσεων δικαστικά επικυρωμένων συμφωνιών εξυγίανσης από τις ανωτέρω επιχειρήσεις στη Φορολογική Διοίκηση κατά το χρονικό διάστημα που ισχύει αναστολή είσπραξης βάσει των ανωτέρω διατάξεων, οι αρμόδιες για την επιδίωξη της είσπραξης Υπηρεσίες της Φορολογικής Διοίκησης δεν λαμβάνουν μέτρα για την αναγκαστική είσπραξη των ληξιπρόθεσμων δόσεων της συμφωνίας, ούτε προβαίνουν σε καταγγελία αυτής ή σε άλλη ενέργεια για την ανατροπή της συμφωνίας κατά τα οριζόμενα στη σχετική εγκύκλιο ΠΟΛ.1049/2018 του Διοικητή της Α.Α.Δ.Ε. (κεφ. Β.7.ε. και Β. 8).
Παρατηρείται ότι, λόγω του κατ' αρχήν πολυμερούς χαρακτήρα των συμφωνιών εξυγίανσης και του ότι η εν λόγω αναστολή είσπραξης καταλαμβάνει μόνο οφειλές στη Φορολογική Διοίκηση, δεν αποκλείεται η ανατροπή συμφωνιών εξυγίανσης με πρωτοβουλία άλλων πιστωτών (πλην του Δημοσίου) που δεσμεύονται από αυτές. Στην περίπτωση αυτή, αν η ανατροπή της συμφωνίας επέρχεται κατά νόμο έναντι όλων των πιστωτών (π.χ. σε περίπτωση δικαστικής ακύρωσης της συμφωνίας ή πτώχευσης του οφειλέτη ή πλήρωσης διαλυτικής αίρεσης λόγω μη καταβολής των οφειλομένων βάσει της συμφωνίας σε τρίτους πιστωτές, βλ. αναλυτικά κεφ. Β.8 της ΠΟΛ.1049/2018), ισχύει, όπως είναι ευνόητο, και για το Δημόσιο.
Ο ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΤΗΣ Α.Α.Δ.Ε.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΙΤΣΙΛΗΣ

Παρατάσεις φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων - Πλήρης οδηγός 

Παρακαλώ πατήστε εδώ

Αποζημίωση ειδικού σκοπού 800 ευρώ για επιχειρήσεις - Ολόκληρη η απόφαση και οι ΚΑΔ ένταξης 

Παρακαλώ πατήστε εδώ

Περιληπτική ανασκόπηση των μέτρων

Παρακαλώ πατήστε εδώ

Υπ.Οικ: Διεύρυνση των δικαιούχων της αποζημίωσης ειδικού σκοπού και παράταση της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων

Παρακαλώ πατήστε εδώ


Εργασία Φορολογικής Επιτροπής της ΣΟΛ Crowe σχετικά με τα βασικά μέτρα στήριξης επιχειρήσεων - εργοδοτών που πλήττονται από την κρίση λόγω της πανδημίας



Παρακαλώ πατήστε εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο Διαχειριστής δεν υποχρεούται σε απαντήσεις επί των σχολίων. Οι απαντήσεις σε ερωτήματα δίδονται έναντι αμοιβής, όπως αναφέρεται σχετικά στο πάνω μέρος του ιστολογίου στο κουτάκι με το τίτλο ΡΩΤΗΣΤΕ ΜΑΣ.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.