Για τα ερωτήματά σας προτιμήστε την αποστολή email (simvoulatoras@gmail.com) ή την συμπλήρωση της φόρμας με τον τίτλο «Ρωτήστε μας» που υπάρχει κάτω ακριβώς από τον τίτλο του ιστολογίου. Ελάχιστη αμοιβή 25 ευρώ +Φπα 24%. Ελάχιστη αμοιβή για ραντεβού 50 ευρώ +Φπα 24%.



Τρίτη 1 Νοεμβρίου 2016

Τριγωνικές συναλλαγές ΦΠΑ

Α. Θα ήθελα να ρωτήσω στην περίπτωση που Έλληνας προμηθευτής αγοράζει από Ιταλία εμπορεύματα τα οποία στέλνονται απ’ ευθείας από τον Ιταλό, στον πελάτη του Έλληνα προμηθευτή (τελικό παραλήπτη) Αγγλία (όλοι είναι υπόχρεοι & εγγεγραμμένοι στο vat) στους ανακεφαλαιωτικούς αποκτήσεων - παραδόσεων ο Έλληνας θα αναφέρει στην στήλη των τριγωνικών συναλλαγών του φ4+φ5 την συγκεκριμένη διακίνηση?
Β. Στην περίπτωση που Έλληνας παραλαμβάνει από προμηθευτή Γερμανό μέσω φορολογικού αντιπροσώπου του από Βέλγιο, στον ανακεφαλαιωτικό ποιο ΑΦΜ μπαίνει του αρχικού προμηθευτή (Γερμανού) ο οποίος & τιμολογεί ή του Βέλγου αντιπροσώπου?
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Α. Στην πρώτη περίπτωση έχουμε αρχικά δύο επί μέρους συναλλαγές, όσον αφορά τον Έλληνα υποκείμενο στο φόρο:
- Ενδοκοινοτική απόκτηση από Ιταλία, με τόπο φορολόγησης την Αγγλία.
- Ενδοκοινοτική παράδοση, με τόπο φορολόγησης την Αγγλία και αναχώρηση των εμπορευμάτων από την Ιταλία.
Χωρίς την ύπαρξη του απλοποιημένου καθεστώτος για τις τριγωνικές συναλλαγές, ο Έλληνας υποκείμενος θα είχε υποχρέωση απόδοσης ΦΠΑ στις Αγγλικές αρχές, μέσω διορισμού φορολογικού αντιπροσώπου κλπ. Με το απλοποιημένο καθεστώς την υποχρέωση απόδοσης ΦΠΑ αναλαμβάνει μόνο ο τελικός παραλήπτης των εμπορευμάτων, δηλαδή εν προκειμένω ο Άγγλος υποκείμενος στο φόρο (άρθρο 15, του κώδικα ΦΠΑ).
Για αυτό το λόγο η συγκεκριμένη συναλλαγή θα περιληφθεί στη στήλη των τριγωνικών συναλλαγών, στους σχετικούς ανακεφαλαιωτικούς πίνακες (αποκτήσεων και παραδόσεων).
Β. Η έννοια του φορολογικού αντιπροσώπου σε ολόκληρη την Ε.Ε. έχει να κάνει με την διεκπεραίωση υποχρεώσεων του αντιπροσωπευόμενου έναντι της φορολογικής διοίκησης στη χώρα του αντιπροσώπου. Ο φορολογικός αντιπρόσωπος δεν πραγματοποιεί εμπορικές πράξεις για λογαριασμό του εντολέα του. Κατά συνέπεια θα πρέπει να διευκρινιστεί ποιος είναι ο αποστολέας των εμπορευμάτων. Εάν τα εμπορεύματα αναχωρούν από τυχόν μόνιμη εγκατάσταση του Γερμανού στο Βέλγιο θα έπρεπε αυτή να κατέχει Βελγικό ΑΦΜ. Εάν αναχωρούν από προμηθευτή του Γερμανού εγκατεστημένου στο Βέλγιο, ισχύουν αναλόγως τα αναφερόμενα παραπάνω περί τριγωνικών συναλλαγών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο Διαχειριστής δεν υποχρεούται σε απαντήσεις επί των σχολίων. Οι απαντήσεις σε ερωτήματα δίδονται έναντι αμοιβής, όπως αναφέρεται σχετικά στο πάνω μέρος του ιστολογίου στο κουτάκι με το τίτλο ΡΩΤΗΣΤΕ ΜΑΣ.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.