Για τα ερωτήματά σας προτιμήστε την αποστολή email (simvoulatoras@gmail.com) ή την συμπλήρωση της φόρμας με τον τίτλο «Ρωτήστε μας» που υπάρχει κάτω ακριβώς από τον τίτλο του ιστολογίου. Ελάχιστη αμοιβή 25 ευρώ +Φπα 24%. Ελάχιστη αμοιβή για ραντεβού 50 ευρώ +Φπα 24%.



Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου 2015

Διανομή περιουσίας οικοδομικής Ο.Ε. κατά την λύσης της - Διακοπή ΟΕ με απούλητα ακίνητα.

Του Σαββίδη Γεώργιου
Ομόρρυθμη εταιρεία με αντικείμενο εργασιών την ανέγερση και πώληση οικοδομών λύεται και έχει στην κατοχή της ακίνητα (αγροτεμάχια και κτίσματα) τα οποία αγοράστηκαν το 2003. Τα ακίνητα αυτά αποφασίζει να διανείμει στους εταίρους προκειμένου προχωρήσει σε διακοπή εργασιών. Το ερώτημα είναι πώς θα προσδιοριστεί το κέρδος της Ο.Ε. από την διανομή αυτή; Επίσης, διαθέτει κινητά (αυτοκίνητο και σκαπτικά μηχανήματα). Αυτά πώς θα διανεμηθούν στους εταίρους και πώς θα φορολογηθούν;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Σύμφωνα με το άρθρο 57, του Ν 4172/2013, «Το προϊόν της εκκαθάρισης θεωρείται διανομή κέρδους κατά το φορολογικό έτος εντός του οποίου ολοκληρώθηκε η εκκαθάριση του νομικού προσώπου ή της νομικής οντότητας, στο βαθμό που το εν λόγω προϊόν υπερβαίνει το καταβεβλημένο κεφάλαιο.». Επομένως, αν το τελικό προϊόν της εκκαθάρισης περιλαμβάνει εκτός από χρηματικά διαθέσιμα και τυχόν άλλα περιουσιακά στοιχεία αυτά θα πρέπει να αποτιμηθούν προκειμένου να προσδιορισθεί η τελικώς διανεμηθείσα αξία.
Δυστυχώς δεν έχουν δοθεί αναλυτικές οδηγίες από το Υπουργείο Οικονομικών για το συγκεκριμένο θέμα. Από όσα αναφέρονται όμως στην εγκύκλιο 1059/2015 μπορούμε κατά την γνώμη μας να συμπεράνουμε τα παρακάτω, όσον αφορά την εφαρμογή των ανωτέρω, από τα νομικά πρόσωπα που τηρούν τόσο διπλογραφικά, όσο και απλογραφικά βιβλία:
Για τον προσδιορισμό του προϊόντος της εκκαθάρισης, προκειμένου για την εφαρμογή του άρθρου 57, σε περίπτωση που νομικά πρόσωπα ή νομικές οντότητες προβαίνουν για την ολοκλήρωση της εκκαθάρισης στη μεταβίβαση, ως απόδοση των εισφορών τους, παγίων ή άλλων περιουσιακών στοιχείων (αποθεμάτων, τίτλων, κ.λπ.) στα μέλη τους, λαμβάνεται η αγοραία αξία των πιο πάνω παγίων ή η αξία των λοιπών στοιχείων, όπως προκύπτει από κάθε πρόσφορο μέσο (π.χ. έκθεση ορκωτού ελεγκτή). Για το τυχόν επιπλέον ποσό που προκύπτει από τη διαφορά της κατά τα ανωτέρω αξίας των μεταβιβαζόμενων στοιχείων από το καταβεβλημένο κεφάλαιο, όπως αυτό ορίστηκε ανωτέρω, δεν παρακρατείται φόρος εισοδήματος, σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 62 και 64 του παρόντος, αλλά το ποσό αυτό περιλαμβάνεται στην ετήσια δήλωση φόρου εισοδήματος του δικαιούχου και φορολογείται ως μέρισμα..
Σημειώνεται ότι τα αναφερόμενα πιο πάνω έχουν εφαρμογή για το προϊόν εκκαθάρισης που αποκτάται σε φορολογικά έτη που αρχίζουν από την 1η Ιανουαρίου 2014 και μετά.
Για περιπτώσεις πριν από την 01/01/2014 ισχύουν οι διατάξεις το άρθρο 34 παρ 1 Ν 2238/94:
 (Η αντικειμενική ή η πραγματική αξία, κατά περίπτωση, των αυτοτελών οικοδομών, διαμερισμάτων, καταστημάτων, γραφείων, αποθηκών και λοιπών χώρων που περιέρχονται κατά το χρόνο της διάλυσης στα μέλη των υπόχρεων, που αναφέρονται στην παράγραφο 4 του άρθρου 2, θεωρείται ως ακαθάριστο έσοδο των υπόχρεων αυτών κατά το χρόνο της διάλυσης τους. Το καθαρό κέρδος που προκύπτει με βάση τα έσοδα αυτά φορολογείται στο όνομα των υπόχρεων, που αναφέρονται στην παράγραφο 4 του άρθρου 2(δηλ OE, ΕΕ), με το συντελεστή που προβλέπεται στην παράγραφο 1 του άρθρου 10(δηλ 26% κλπ) κατά το έτος που διαλύεται η εταιρία, κοινωνία ή κοινοπραξία.)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο Διαχειριστής δεν υποχρεούται σε απαντήσεις επί των σχολίων. Οι απαντήσεις σε ερωτήματα δίδονται έναντι αμοιβής, όπως αναφέρεται σχετικά στο πάνω μέρος του ιστολογίου στο κουτάκι με το τίτλο ΡΩΤΗΣΤΕ ΜΑΣ.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.