Για τα ερωτήματά σας προτιμήστε την αποστολή email (simvoulatoras@gmail.com) ή την συμπλήρωση της φόρμας με τον τίτλο «Ρωτήστε μας» που υπάρχει κάτω ακριβώς από τον τίτλο του ιστολογίου. Ελάχιστη αμοιβή 25 ευρώ +Φπα 24%. Ελάχιστη αμοιβή για ραντεβού 50 ευρώ +Φπα 24%.



Τετάρτη 19 Νοεμβρίου 2014

Εισόδημα από ακύρωση εκμίσθωσης ακίνητου

Τον Δεκέμβριο του 2013 οιονεί μισθωτές άρχισαν να καταβάλλουν προκαταβολές μισθωμάτων σε τέσσερις δόσεις μέχρι και τον Ιούλιο του 2014 συνολικής αξίας 12.000 με την αναγραφόμενη αιτιολογία στις αποδείξεις πληρωμής «προκαταβολή μισθώσεως εργοστασίου», όπου και σταμάτησαν να καταβάλλουν οποιαδήποτε προκαταβολή και υπαναχώρησαν της προθέσεως τους για την σύναψη της μίσθωσης. Οι προκαταβολές αυτές αφορούσαν μέρος αρραβώνα (καπάρου), εξόδων και προκαταβολές μισθωμάτων σύμφωνα με τον δικηγόρο. Πώς θα παρουσιαστούν στα έντυπα τα ποσά αυτά, σε ποια έντυπα; Ε1 & Ε2; Πώς θα φορολογηθούν τα ποσά αυτά;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Με την υπόθεση ότι το ερώτημα αναφέρεται σε φυσικό πρόσωπο που δεν ασκεί επιχειρηματική δραστηριότητα, παραθέτουμε τα εξής:
Η άποψή μας είναι ότι τα ποσά αυτά δεν μπορούν να θεωρηθούν εισόδημα από εκμετάλλευση ακίνητης περιουσίας, δεδομένου ότι η μίσθωση για την οποία είχαν καταβληθεί τελικά δεν πραγματοποιήθηκε.
Ωστόσο δεδομένου ότι ως εγγύηση, προκαταβολές κλπ. τελικά καταπίπτουν υπέρ του εκμισθωτή, αποτελούν για αυτόν εισόδημα και θα πρέπει να φορολογηθούν.

Ο ΚΦΕ (Ν4172/2013) θεωρεί ως κέρδος από επιχειρηματική δραστηριότητα το σύνολο των εσόδων από τις επιχειρηματικές συναλλαγές μετά την αφαίρεση των επιχειρηματικών δαπανών, των αποσβέσεων και των προβλέψεων για επισφαλείς απαιτήσεις. Ως επιχειρηματική συναλλαγή θεωρεί όμως κάθε μεμονωμένη ή συμπτωματική πράξη με την οποία πραγματοποιείται συναλλαγή με σκοπό την επίτευξη κέρδους (παρ. 1 και 3, άρθρου 21).
Με βάση τις παραπάνω διατάξεις η γνώμη μας είναι ότι το εισόδημα αυτό θα θεωρηθεί και θα φορολογηθεί ως εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα, δεν θα περιληφθεί στο Ε2 (αφού δεν συντελέσθηκε μίσθωση) και θα περιληφθεί στον κωδικό ή κωδικούς που πιθανότατα θα υπάρχουν στο νέο Ε1 και θα αφορούν εισόδημα Ε.Δ. από ευκαιριακές συναλλαγές, ανεξαρτήτως αν αναφερόμαστε σε φυσικό πρόσωπο, μη επιχειρηματία - υπόχρεο συναλλαγών.
ΠΗΓΗ:  http://epixeirisi.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο Διαχειριστής δεν υποχρεούται σε απαντήσεις επί των σχολίων. Οι απαντήσεις σε ερωτήματα δίδονται έναντι αμοιβής, όπως αναφέρεται σχετικά στο πάνω μέρος του ιστολογίου στο κουτάκι με το τίτλο ΡΩΤΗΣΤΕ ΜΑΣ.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.