Για τα ερωτήματά σας προτιμήστε την αποστολή email (simvoulatoras@gmail.com) ή την συμπλήρωση της φόρμας με τον τίτλο «Ρωτήστε μας» που υπάρχει κάτω ακριβώς από τον τίτλο του ιστολογίου. Ελάχιστη αμοιβή 25 ευρώ +Φπα 24%. Ελάχιστη αμοιβή για ραντεβού 50 ευρώ +Φπα 24%.



Τετάρτη 5 Νοεμβρίου 2014

Καταβολή μισθού σε μέλη Ε.Ε.

Σε εταιρεία ΕΕ με δυο μέλη, υπάρχει η δυνατότητα να καταβληθεί μισθός στα δυο μέλη και να αφαιρεθεί το έξοδο από τα κέρδη της ΕΕ στα πλαίσια του ν. 4172/2013; Πώς θα φορολογηθούν αυτά τα ποσά στο φυσικό πρόσωπο, σαν εισόδημα από μισθωτή εργασία η όχι;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Στο πλαίσιο εφαρμογής του Ν.4172/2013 η καταβολή μισθού ακόμα και στα μέλη της Ε.Ε. εκπίπτει ως δαπάνη της επιχείρησης, εφόσον βέβαια ισχύουν οι γενικές προϋποθέσεις (έκδοση φορολογικού στοιχείου, εγγραφή στα βιβλία, παραγωγικότητα της δαπάνης κλπ., άρθρο 22).
Όσον αφορά τα φυσικά πρόσωπα που λαμβάνουν την αμοιβή ισχύουν τα εξής:
1. Εφόσον αυτά ασκούν διοίκηση, δηλαδή είναι διευθυντές, μέλη Δ.Σ., διαχειριστές κλπ. της Ε.Ε. θεωρείται ότι υφίσταται εργασιακή σχέση, για τους σκοπούς του Κ.Φ.Ε.
Στην περίπτωση αυτή το εισόδημα που αποκτούν θεωρείται εισόδημα από μισθωτή εργασία και φορολογείται ως τέτοιο.

2. Για το εισόδημα αυτό, η επιχείρηση υποχρεούται στην παρακράτηση φόρου εισοδήματος από μισθωτή εργασία, το οποίο υπολογίζεται με την κλίμακα του άρθρου 15 μειώνεται κατά 1.5% λόγω παρακράτησης και αποδίδεται στο δημόσιο μέχρι το τέλος του δεύτερου μήνα από την ημερομηνία καταβολής. Παράλληλα, παρακρατείται και η Ε.Ε.Αλληλεγγύης του άρθρου 29 του Ν. 3986/2011, εφόσον σε ετήσια βάση, έχουμε μεγαλύτερο ποσό των 12.000 ευρώ.
ΠΡΟΣΟΧΗ. Εάν κάποιο από τα μέλη δεν παρέχει υπηρεσίες στην εταιρεία και λαμβάνει «μισθό» αποκλειστικά και μόνο λόγω της ιδιότητάς του ως εταίρου, τίθενται προφανώς σε αμφισβήτηση τόσο η δυνατότητα της εταιρείας να εκπέσει τη σχετική δαπάνη, όσο και ο χαρακτηρισμός του εισοδήματος του φυσικού προσώπου ως εισόδημα από μισθωτή εργασία.
ΠΗΓΗ:  http://epixeirisi.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο Διαχειριστής δεν υποχρεούται σε απαντήσεις επί των σχολίων. Οι απαντήσεις σε ερωτήματα δίδονται έναντι αμοιβής, όπως αναφέρεται σχετικά στο πάνω μέρος του ιστολογίου στο κουτάκι με το τίτλο ΡΩΤΗΣΤΕ ΜΑΣ.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.