Για τα ερωτήματά σας προτιμήστε την αποστολή email (simvoulatoras@gmail.com) ή την συμπλήρωση της φόρμας με τον τίτλο «Ρωτήστε μας» που υπάρχει κάτω ακριβώς από τον τίτλο του ιστολογίου. Ελάχιστη αμοιβή 25 ευρώ +Φπα 24%. Ελάχιστη αμοιβή για ραντεβού 50 ευρώ +Φπα 24%.



Σάββατο 28 Ιουνίου 2014

Φορολόγηση εισοδήματος με απόδειξη δαπάνης

Επιχείρηση συμμετείχε σε πρόγραμμα του ΟΑΕΔ (προγ. διαρθρωτικής προσαρμογής) για επιμόρφωση του προσωπικού. Ο εργαζόμενος έλαβε εκπαιδευτικό επίδομα για το οποίο εκδόθηκε από την επιχείρηση απόδειξη δαπάνης ως εξής: 255€, φόρος (20%) 51€ και χαρτόσημο (3,6%) 9,18€ συνεπώς καθαρό ποσό που έλαβε ο εργαζόμενος 194,82€. Σε ποιο κελί της δήλωσης Ε1 θα δηλωθεί αυτό το ποσό; Εάν δηλωθεί στο κελί 507 τίθεται θέμα επιβολής προκαταβολής φόρου και αυτό είναι σωστό από τη στιγμή που ο εργαζόμενος έχει μόνο εισοδήματα από μισθωτές υπηρεσίες; Τι γίνεται με το τέλος επιτηδεύματος εάν δηλωθεί στο 507;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Όσον αφορά το τέλος επιτηδεύματος επιβάλλεται σε όσους ασκούν συστηματική δραστηριότητα που τους αποφέρει εισόδημα από εμπορική επιχείρηση ή ελευθέριο επάγγελμα και τηρούν για το λόγο αυτό λογιστικά βιβλία. Στην περίπτωση που αναφέρετε ο φορολογούμενος αποκτά ένα περιστασιακό εισόδημα, το οποίο δεν του προσδίδει την ιδιότητα του επιτηδευματία ή πλέον υπόχρεου απεικόνισης συναλλαγών. Έτσι δεν τίθεται θέμα επιβολής τέλους επιτηδεύματος.
Το εισόδημα αυτό όντως αναγράφεται στον κωδικό 507 θεωρούμενο ως εισόδημα που δεν εντάσσεται σε άλλες περιπτώσεις.
Για τον τρόπο φορολόγησής του διακρίνουμε δύο περιπτώσεις:

1.    Εάν το πραγματικό εισόδημα κατά το οικονομικό έτος 2014 δεν υπερβαίνει το ποσό των πέντε χιλιάδων (5.000) ευρώ ή το τεκμαρτό του εισόδημα δεν υπερβαίνει το ποσό των 9.500 ευρώ και εφόσον δεν ασκεί ατομική επιχείρηση ή ελευθέριο επάγγελμα και δεν αποκτά εισόδημα από ακίνητα, τα εισοδήματά του φορολογούνται με την κλίμακα των μισθωτών – συνταξιούχων (άρθρο 9, παρ.1 Ν.2238/1994 όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 184 παρ.1 του Ν.4261/2014). Στην περίπτωση αυτή δηλαδή εάν το άθροισμα του εισοδήματος του από μισθωτές υπηρεσίες και του παραπάνω ποσού είναι μικρότερο των 5.000 ευρώ, το σύνολο του εισοδήματος θα φορολογηθεί με την κλίμακα μισθωτών. Δεδομένου ότι κάτι τέτοιο είναι μάλλον απίθανο να συμβεί, πάμε στην επόμενη περίπτωση 2.
2.    Το εισόδημα των 255 ευρώ θα φορολογηθεί αυτοτελώς με την κλίμακα των μη μισθωτών. Στην περίπτωση αυτή ο φόρος θα είναι: 255 Χ 26% = 66,30 ευρώ. Η προκαταβολή φόρου θα υπολογιστεί με συντελεστή 55% επί του κύριου φόρου. Από το ποσό που θα προκύψει όμως θα αφαιρεθεί  το ποσό της παρακράτησης, οπότε είναι πολύ πιθανό τελικά αυτή να μηδενιστεί. Εάν για παράδειγμα το σύνολο του φόρου είναι έστω 960 ευρώ και η παρακράτηση φόρου μισθωτών είναι 900 ευρώ: η προκαταβολή θα είναι (960 Χ 55%) – (960 + 51) = - 483 το οποίο θα ληφθεί υπόψη ως μηδέν, αφού δεν νοείται αρνητική προκαταβολή.
Επίσης από το ποσό του φόρου των 66,30 θα αφαιρεθεί η παρακράτηση των 51 ευρώ και θα απομείνει για πληρωμή ποσό 15,30 ευρώ. Το ποσό αυτό θα προστεθεί στο ποσό του φόρου που θα προκύψει για το εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες, ώστε να προκύψει η τελική φορολογική επιβάρυνση του φορολογουμένου.
ΠΗΓΗ:  http://epixeirisi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο Διαχειριστής δεν υποχρεούται σε απαντήσεις επί των σχολίων. Οι απαντήσεις σε ερωτήματα δίδονται έναντι αμοιβής, όπως αναφέρεται σχετικά στο πάνω μέρος του ιστολογίου στο κουτάκι με το τίτλο ΡΩΤΗΣΤΕ ΜΑΣ.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.