Για τα ερωτήματά σας προτιμήστε την αποστολή email (simvoulatoras@gmail.com) ή την συμπλήρωση της φόρμας με τον τίτλο «Ρωτήστε μας» που υπάρχει κάτω ακριβώς από τον τίτλο του ιστολογίου. Ελάχιστη αμοιβή 25 ευρώ +Φπα 24%. Ελάχιστη αμοιβή για ραντεβού 50 ευρώ +Φπα 24%.



Δευτέρα 24 Μαρτίου 2014

Παράκρουση



Του Γ. Σαββίδη

Στο υπουργείο Οικονομικών ανακάλυψαν μετά από 25 και πλέον χρόνια τους υπολογιστές. Και σαν τον πιτσιρίκο που ανακάλυψε τούρτα στο ψυγείο, έπαθαν παράκρουση. Και πάνω στην τρέλα τους δημιούργησαν , όπως συνήθως κάνουν, ένα τέρας. Το τέρας της ηλεκτρονικής γραφειοκρατίας. Αν δεν είσαι κατ επάγγελμα λογιστής, δεν μπορείς  να συλλάβεις το μέγεθος του τερατουργήματος. Καταστάσεις επί καταστάσεων υποβάλλονται για να χορτάσουν το αδηφάγο τέρας. Οι ίδιες πληροφορίες, δύο φορές. Όπως με τις βεβαιώσεις μισθωτών , το περιεχόμενο των οποίων είναι το ίδιο με το περιεχόμενο της δεύτερης σελίδας της  οριστικής δήλωσης του φόρου μισθωτών υπηρεσιών(Ε7). Οι άνθρωποι έχει την εντύπωση ότι είμαστε υπάλληλοί τους. Σε μια εποχή που έχουμε κάνει μείωση 30 με 40 τοις εκατό στους πελάτες μας και που αδυνατούμε να εισπράξουμε ακόμη και αυτά, μας φορτώνουν με υποχρεώσεις οι περισσότερες των οποίων είναι για τα σκουπίδια. Τρανταχτό παράδειγμα η υποβολή συγκεντρωτικών καταστάσεων ανά μήνα. Τι νόημα έχουν αυτές οι καταστάσεις; Και γιατί αφού τις υποβάλλουμε σε ετήσια βάση εδώ και μια ζωή δεν μείωσαν την φοροδιαφυγή και τα εικονικά.
Αλήθεια έχουν σκεφτεί τα ξεφτέρια του υπουργείου Οικονομικών που και πως γίνεται η φοροδιαφυγή; Μάλλον όχι. Αλλιώς δεν θα έπρατταν αυτά που πράττουν. Σας παίρνω λοιπόν από το χεράκι και σας πάω μια βόλτα για να σας εξηγήσω κάποια πράγματα, αγαπητοί δυνάστες. Η μεγάλη φοροδιαφυγή γίνεται στην παροχή υπηρεσιών. Και δεν μπορεί να εντοπιστεί. Επειδή είναι σαν τον αέρα. Κάνω μια δουλειά για 5.000 ευρώ και κόβω Τιμολόγιο για 500 ευρώ. Άντε πιάσε με. Αντιθέτως με την υποβολή  συγκεντρωτικών καταστάσεων  τιμωρείται αυτός  που εκδίδει και όχι αυτός που δεν εκδίδει. Αυτό δεν φαίνεται να απασχολεί κανέναν .Ή μήπως θεωρούν τους λήπτες εικονικών στοιχείων για βλάκες. Από καταβολής του κόσμου η παρανομία ήταν πάντα ένα βήμα μπροστά από την νομιμότητα. Είτε αυτό αφορά το ντόπινγκ, είτε τον τζόγο, είτε την φοροδιαφυγή. Οι μάγκες λοιπόν όταν ελάμβαναν πλαστά ή εικονικά στοιχεία μεριμνούσαν να μην συμπεριληφθούν στις καταστάσεις ΚΕΠΥΟ. Και έχει ο Θεός. Θέλει- λέει ο κος Γενικός-να συμφωνεί κάθε μήνα τις δηλώσεις ΦΠΑ με τα έσοδα και τα έξοδα. Κάντε μας τι χάρη ρε παιδιά. Υπάρχει λογιστής ο οποίος υποβάλλει μαϊμού δηλώσεις την σήμερον ημέρα; Ξυπνήστε. Έχετε χάσει επεισόδια. Αυτό δεν μας το ζητάνε πλέον ούτε οι πελάτες μας. Που αποσκοπούν όλες αυτές οι ενέργειες  όταν ισχύει από την αρχή του έτους ο έλεγχος τις κίνησης του χρήματος μέσω τραπεζικών λογαριασμών ή μετοχών; Και άντε και τροφοδοτήσαμε το τέρας με ότι μπορεί να φανταστεί κανείς, ποιοι άνθρωποι θα αναλύσουν τα δεδομένα; Διότι ευτυχώς ο άνθρωπος ακόμα δεν έχει καταργηθεί. Τελειώνω. Πάρτε το αλλιώς. Οι πληροφορίες πρέπει να είναι λίγες αλλά ουσιαστικές. Για να μπορούν να αξιοποιηθούν. Δεύτερο και σημαντικότερο να αναβαθμιστεί ο ρόλος του Λογιστή-Φοροτέχνη δίνοντάς του την  δυνατότητα να δίδει φορολογικά πιστοποιητικά στις εταιρίες που δεν ελέγχονται από ορκωτούς λογιστές. Όχι όμως υποχρεωτικά, αλλά προαιρετικά. . Και πάνω απ όλα, μιλήστε με τους ανθρώπους της αγοράς. Όλα τα άλλα είναι απλά για να ταλαιπωρούμε τον κόσμο και να δίνουμε την εικόνα ότι δήθεν παράγουμε έργο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο Διαχειριστής δεν υποχρεούται σε απαντήσεις επί των σχολίων. Οι απαντήσεις σε ερωτήματα δίδονται έναντι αμοιβής, όπως αναφέρεται σχετικά στο πάνω μέρος του ιστολογίου στο κουτάκι με το τίτλο ΡΩΤΗΣΤΕ ΜΑΣ.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.