Για τα ερωτήματά σας προτιμήστε την αποστολή email (simvoulatoras@gmail.com) ή την συμπλήρωση της φόρμας με τον τίτλο «Ρωτήστε μας» που υπάρχει κάτω ακριβώς από τον τίτλο του ιστολογίου. Ελάχιστη αμοιβή 25 ευρώ +Φπα 24%. Ελάχιστη αμοιβή για ραντεβού 50 ευρώ +Φπα 24%.



Σάββατο 22 Μαρτίου 2014

Φορολογικές δηλώσεις 2014: Οδηγός με 58 ερωτήσεις - απαντήσεις

Απαντήσεις σε συχνά ερωτήματα των φορολογουμένων για τη συμπλήρωση των φορολογικών δηλώσεων περιλαμβάνει χρηστικός οδηγός της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων. Αναλυτικότερα, οι ερωτήσεις και απαντήσεις είναι οι ακόλουθες:
1. Κατά την επιβεβαίωση των σταθερών στοιχείων της δήλωσης εμφανίζεται στο πάνω μέρος της οθόνης το μήνυμα: «Αποκλεισμός αναδυόμενου παραθύρου. Το αναδυόμενο παράθυρο έχει αποκλειστεί. Για να δείτε αυτό το αναδυόμενο παράθυρο ή περαιτέρω επιλογές κάντε κλικ εδώ..» (Pop-up blocked. To see this pop-up or additional options click here...). Τι πρέπει να κάνω;
Κάντε κλικ και επιλέξτε:
Να επιτρέπονται τα αναδυόμενα παράθυρα από αυτή την τοποθεσία πάντοτε... (Always Allow Pop-ups from This Site...)
Εμφανίζεται παράθυρο με την ερώτηση:
Θέλετε να επιτρέπονται τα αναδυόμενα παράθυρα από την τοποθεσία www1.gsis.gr ; (Would you like to allow pop-ups from www1.gsis.gr?)
Επιλέξτε ΝΑΙ (YES)
Επιλέξτε Επανάληψη (Retry).

2. Συμπληρώνοντας την δήλωση Ε1 μου εμφανίζονται ερωτηματικά ???? σε διάφορα πεδία. Γιατί συμβαίνει αυτό;
Το πιθανότερο είναι ότι χρησιμοποιείται λογιστικό πρόγραμμα το οποίο δεν είναι συμβατό με τις προδιαγραφές των προγραμμάτων της ΓΓΠΣ.
3. Πώς γίνεται επιβεβαίωση όταν ο γάμος δεν έχει δηλωθεί και στον πίνακα επιβεβαίωσης δεν εμφανίζεται η σύζυγος;
Πριν την επιβεβαίωση των στοιχείων της δήλωσής σας πρέπει να ενημερώσετε το Μητρώο της Δ.Ο.Υ. για την έγγαμη σχέση. Στην συνέχεια θα προχωρήσετε στην επιβεβαίωση αφού επιλέξετε την ένδειξη «ΕΓΓΑΜΟΣ» και πληκτρολογήσετε τον ΑΦΜ της συζύγου.
4. Έχω χωρίσει, πώς θα διαγράψω τη σύζυγο στον πίνακα της επιβεβαίωσης;
Πριν την επιβεβαίωση των στοιχείων της δήλωσης σας πρέπει να ενημερώσετε το Μητρώο της Δ.Ο.Υ. για την διακοπή της έγγαμης σχέσης. Στη συνέχεια θα διαγράψετε την ένδειξη «ΕΓΓΑΜΟΣ» και αυτόματα θα ακυρωθούν τα στοιχεία της συζύγου.
5. Έχω χωρίσει, πώς θα διαγράψω τον σύζυγο στον πίνακα της επιβεβαίωσης;
Πριν την επιβεβαίωση των στοιχείων της δήλωσης σας πρέπει να ενημερώσετε το Μητρώο της Δ.Ο.Υ. για την διακοπή της έγγαμης σχέσης. Στη συνέχεια θα διαγράψετε την ένδειξη «ΕΓΓΑΜΟΣ», στο πεδίο «ΥΠΟΧΡΕΟΣ» θα πληκτρολογήσετε τον δικό σας ΑΦΜ και θα πατήσετε «Επιβεβαίωση στοιχείων».
6. Συμπληρώνω την ημερομηνία γέννησής μου αλλά δεν τη δέχεται ως σωστή. Τι πρέπει να κάνω;
Πρέπει να μεταβείτε στο μητρώο της ΔΟΥ σας για να επικαιροποιήσετε την εικόνα σας και στη συνέχεια μπορείτε να προχωρήσετε στην υποβολή.
7. Θέλω να δηλώσω προστατευόμενα μέλη. Ποιον πίνακα συμπληρώνω;
Θα πρέπει να συμπληρώσετε τον πίνακα 9 με τα στοιχεία των προστατευόμενων μελών που σας βαρύνουν και αυτόματα θα συμπληρωθεί στον ίδιο πίνακα ο αριθμός των τέκνων σας. Συμπληρώστε υποχρεωτικά τον ΑΜΚΑ για όλα τα προστατευόμενα μέλη και επιπλέον τον ΑΦΜ για τα ενήλικα μέλη.
8. Πώς καταχωρώ περισσότερες από 4 εγγραφές στον πίνακα 4.β4 (εισόδημα από γεωργικές επιχειρήσεις με βάση το αντικειμενικό σύστημα);
Συμπληρώνετε αναλυτικά τις 3 πρώτες γραμμές, στην 4η γράφετε ως συνημμένη κατάσταση και στον κωδικό 915 γράφετε το σύνολο του γεωργικού εισοδήματος που προκύπτει από τις ενδείξεις του υποπίνακα αυτού.
9. Έχω αλλάξει κύρια κατοικία μέσα στο 2013, πώς το δηλώνω;
Θα επιλέξετε το κίτρινο πλαίσιο και θα εισάγετε και τα στοιχεία της άλλης κατοικίας, θα την χαρακτηρίσετε, θα την καταχωρήσετε και θα επιλέξετε μεταφορά στη δήλωση.
Τέλος, θα επιλέξετε την τελευταία κύρια κατοικία και ξανά μεταφορά στη δήλωση. Τα στοιχεία της τελευταίας κύριας κατοικίας θα εμφανισθούν στον πίνακα 5.1α, ενώ το ποσό της αντικειμενικής δαπάνης της άλλης κύριας κατοικίας, θα μεταφερθεί στον κωδικό 707 για τον υπόχρεο και 708 για την σύζυγο.
ΠΡΟΣΟΧΗ στα μηνύματα που εμφανίζονται κατά την εισαγωγή των στοιχείων των ακινήτων.
10. Θέλω να συμπληρώσω τον πίνακα 5.1 και επιλέγοντας το κίτρινο πλαίσιο εμφανίζονται όλα τα ακίνητα που έχω στην κατοχή μου. Ποια θα δηλώσω;
Δηλώνετε όποια ακίνητα ιδιοκατοικείτε, τα χαρακτηρίζετε ανάλογα (κύρια-1η δευτερεύουσα-2η δευτερεύουσα και λοιπές), τα καταχωρείτε και τέλος επιλέγετε μεταφορά στη δήλωση.
11. Πώς μπορώ να συμπληρώσω τον πίνακα 5.1, όταν έχοντας επιλέξει το κίτρινο πλαίσιο δεν εμφανίζονται τα στοιχεία των ακινήτων που θέλω να δηλώσω;
Θα επιλέξετε το κίτρινο πλαίσιο και θα καταχωρήσετε τα στοιχεία των ακινήτων που θέλετε, θα τα χαρακτηρίσετε ανάλογα (κύρια-1η δευτερεύουσα-2η δευτερεύουσα και λοιπές), τα καταχωρείτε και τέλος επιλέγετε μεταφορά στη δήλωση.
12. Πώς θα συμπληρώσω τη δήλωσή μου όταν είμαι φιλοξενούμενος;
Σε περίπτωση φιλοξενίας, αναγράψτε στον κωδικό 801 τον Α.Φ.Μ. του προσώπου που σας φιλοξενεί και συμπληρώστε τους κωδικούς 092, 091 και 097.
13. Πώς θα συμπληρώσω τη δήλωσή μου όταν διαμένω σε σκηνή;
Σε περίπτωση φορολογούμενου σκηνίτη / νομάδα (διαμονή σε σκηνή) συμπληρώνεται ο κωδικός 801 με τον Α.Φ.Μ. 000000000 (9 μηδενικά).
14. Πώς δηλώνεται η δωρεάν παραχώρηση κατοικίας μέχρι 200 τμ από γονέα σε παιδί και αντίστροφα;
Α) Αυτός που το παραχωρεί το δηλώνει μόνο στο Ε2 σαν δωρεάν παραχώρηση.
Β) Αυτός που το κατοικεί, το δηλώνει στον πίνακα 5.1α επιλέγοντας τον κωδικό 203 (δωρεάν παραχωρημένη κατοικία).
15. Οι γονείς μου μένουν σε ιδιόκτητο διαμέρισμα του 1ου ορόφου μιας πολυκατοικίας. Στην κατοχή τους έχουν ένα δεύτερο διαμέρισμα στον 3ο όροφο στο οποίο διαμένω. Πώς θα δηλώσω την διαμονή μου στη φορολογική μου δήλωση;
Στην περίπτωση σας δεν διαμένετε στο ίδιο σπίτι με τους γονείς σας ώστε να είστε φιλοξενούμενός τους αλλά σας έχει δοθεί ένα ξεχωριστό σπίτι να κατοικείτε. Επομένως πρέπει να συμπληρώσετε τον πίνακα 5.1α επιλέγοντας τον κωδικό 203 ενώ οι γονείς σας στο Ε2 που υποβάλλουν αναγράφουν το ακίνητο ως δωρεάν παραχωρημένο σε εσάς. Υπενθυμίζουμε ότι δωρεάν παραχώρηση μιας κύριας κατοικίας επιφάνειας μέχρι 200 τμ γίνεται μόνο από γονείς σε παιδιά και αντίστροφα.
16. Επιλέγοντας το κίτρινο πλαίσιο στον πίνακα 5.1 ιδιοκατοίκησης εμφανίζονται π.χ. 2 ακίνητα, εκ των οποίων το ένα έχει πωληθεί. Πώς θα το διαγράψω;
Χαρακτηρίζεται ΜΟΝΟ το ακίνητο που έχετε στην κατοχή σας και ιδιοκατοικείτε και επιλέγετε Μεταφορά στη Δήλωση (το ακίνητο που έχει πουληθεί δεν το χαρακτηρίζετε).
17. Πώς μπορώ να τροποποιήσω τα στοιχεία ενός ακινήτου;
Θα επιλέξετε το κίτρινο πλαίσιο για να σας ανοίξει ο πίνακας με την εικόνα των ακινήτων σας. Επιλέγοντας τα ακίνητα που σας ενδιαφέρουν, μπορείτε να τροποποιήσετε τα περιγραφικά στοιχεία τους όπως εμφανίζονται και να τα χαρακτηρίσετε ως κύρια ή δευτερεύουσα κατοικία. Στη συνέχεια κάνετε Μεταφορά στη Δήλωση με τα διορθωμένα στοιχεία. Οι αλλαγές αυτές αφορούν αποκλειστικά τη συμπλήρωση της δήλωσης Ε1 και δεν επηρεάζουν την περιουσιακή σας εικόνα την 01/01/2013.
18. Εκμισθώνω ένα σπίτι 100 τ.μ , ένα κατάστημα 250 τ.μ και μία αποθήκη. Τι συμπληρωματικός φόρος θα μου υπολογιστεί;
Στο ενοίκιο της κατοικίας η οποία είναι μικρότερη από 300 τ.μ και στο ενοίκιο της αποθήκης η οποία αφορά αστική μίσθωση υπολογίζεται συμπληρωματικός φόρος 1,5% και αθροιστικά τα ποσά αυτά θα τα συμπληρώσετε και στους κωδικούς 177 ή 178. Στο κατάστημα, το οποίο αφορά επαγγελματική-εμπορική μίσθωση ανεξάρτητα της επιφάνειας του, επιβάλλεται συμπληρωματικός φόρος 3% και το ποσό αυτό θα το μεταφέρετε και στον κωδικό 175 ή 176.
19. Εκμισθώνω μία οικία 350 τ.μ και ένα αγροτεμάχιο 2000 τ.μ. Ποιος είναι ο συμπληρωματικός φόρος που θα μου επιβληθεί;
Τα ενοίκια που εισπράττονται αφορούν κατοικία άνω των 300 τ.μ και γαία οπότε φορολογείστε με συμπληρωματικό φόρο 3% και θα πρέπει να μεταφέρετε το συνολικό ποσό των ενοικίων στον κωδικό 175 ή 176.
20. Ποιος είναι ο Αριθμός Παροχής Ρεύματος;
Θα τον αναζητήσετε στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος που σας αποστέλλονται από τον πάροχο ηλεκτρικής ενέργειας ή πάνω στον μετρητή κατανάλωσης. Θα αναγράψετε τα εννέα πρώτα ψηφία χωρίς κενά. Στην περίπτωση που στο ακίνητο δεν υπάρχει μετρητής κατανάλωσης για να ηλεκτροδοτείται θα συμπληρώσετε 999999999.
21. Το ακίνητό μου δεν ηλεκτροδοτείται μετά από αίτηση διακοπής που είχα καταθέσει στη ΔΕΗ και επομένως δεν έχω αριθμό παροχής. Τι πρέπει να συμπληρώσω στον αντίστοιχο κωδικό;
Δεν είναι σωστό ότι δεν έχετε αριθμό παροχής αφού είναι ένας μοναδικός αριθμός ο οποίος αναγράφεται πάνω στον μετρητή κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος (ρολόι) και χαρακτηρίζει την σύνδεση του συγκεκριμένου ακινήτου με το δίκτυο παροχής ηλεκτρικού ρεύματος. Θα τον αναζητήσετε σε παλιότερους λογαριασμούς που σας έχουν αποσταλεί.
22. Το ακίνητο μου δεν έχει ηλεκτροδοτηθεί και δεν υπάρχει μετρητής κατανάλωσης. Τι θα συμπληρώσω στον αντίστοιχο κωδικό;
Η συμπλήρωση του αριθμού παροχής για όλα τα ακίνητα είναι υποχρεωτική. Στην περίπτωση που δεν υπάρχει μετρητής θα συμπληρώσετε τον εννιαψήφιο αριθμό 999999999.
23. Πώς δηλώνουν στο Ε1, οι κάτοικοι εξωτερικού, το σπίτι που έχουν στην Ελλάδα;
α. Αν το σπίτι είναι κενό δηλώνεται μόνο στο Ε2 (κενό θεωρείται το σπίτι που δεν έχει κατανάλωση ρεύματος στη διάρκεια του χρόνου).
β. Αν το σπίτι κατοικείται περιστασιακά, πρέπει να δηλωθεί στο Ε1 στον πίνακα 5.1 σαν δευτερεύουσα κατοικία.
24. Πώς δηλώνει εταίρος-διαχειριστής-διευθύνων σύμβουλος τα αυτοκίνητα που τον βαρύνουν;
Στις περιπτώσεις εταίρων ομόρρυθμων ή ετερόρρυθμων ή περιορισμένης ευθύνης ή ανώνυμων ή αστικών καθώς και κοινωνιών και κοινοπραξιών που ασκούν επιχείρηση ή επάγγελμα, οι οποίοι έχουν στην κυριότητά τους ή στην κατοχή τους Ε.Ι.Χ. Ιδ. Χρήσης, η αντικειμενική δαπάνη που αναλογεί στους εταίρους, διαχειριστές, διευθύνοντες συμβούλους κ.λ.π. δεν μπορεί να είναι ανώτερη από τη μεγαλύτερη αντικειμενική δαπάνη που προκύπτει από αυτοκίνητο της εταιρείας.
Από την κατάσταση των αυτοκινήτων, θα πρέπει να μεταφερθεί στη δήλωση, αυτό που έχει τη μεγαλύτερη αντικειμενική δαπάνη, ενώ τα υπόλοιπα διατηρούνται στο αρχείο σας.
Η αντικειμενική δαπάνη που αναλογεί από αυτοκίνητο εταιρείας συμπληρώνεται στο όνομα του φορολογούμενου που τον βαρύνει.
25. Πώς καταχωρώ στον πίνακα 6.14 (ενοίκιο εγκατάστασης ατομικής επιχείρησης) όταν έχω περισσότερους από 2 εκμισθωτές;
Στην 1η γραμμή καταχωρείτε τον ΑΦΜ του εκμισθωτή με το μεγαλύτερο μίσθωμα και το ποσό στον κωδικό 793.
Στη 2η γραμμή στο πεδίο ονοματεπώνυμο, γράφετε ως συνημμένη κατάσταση, το πεδίο ΑΦΜ εκμισθωτή το αφήνω κενό και στον κωδικό 615 γράφετε το άθροισμα των υπολοίπων.
26. Γιατί δεν μπορώ να συμπληρώσω τον πίνακα 10;
Οι κωδικοί 901 και 902 θα συμπληρωθούν από την Υπηρεσία μας.
27. Πότε δεν υπολογίζεται προκαταβολή φόρου στην εκκαθάριση και πώς υπολογίζεται η προκαταβολή;
Δεν υπολογίζεται προκαταβολή όταν στο εκκαθαριστικό σημείωμα περιλαμβάνονται ΜΟΝΟΝ εισοδήματα από μισθωτές υπηρεσίες. Η προκαταβολή φόρου για το εισόδημα του διανυόμενου κάθε φορά έτους υπολογίζεται στο 55% του φόρου που προκύπτει από τη δήλωση. Εάν υπάρχουν τυχόν φόροι που έχουν παρακρατηθεί στη πηγή, αφαιρούνται από το ποσό που προκύπτει μετά την εφαρμογή του συντελεστή 55%.
28. Φορολογείται η διατροφή;
Η διατροφή που καταβάλλεται στον σύζυγο ή στην σύζυγο φορολογείται. Αντίθετα η διατροφή που καταβάλλεται στα τέκνα είναι αφορολόγητη.
29. Για σκάφος που είναι σε ακινησία υπολογίζεται ετήσια τεκμαρτή δαπάνη;
Δεν υπολογίζεται ετήσια τεκμαρτή δαπάνη σε σκάφος σε ακινησία, αρκεί να υπάρχει βεβαίωση από την αρμόδια Λιμενική αρχή που να προκύπτει επ΄ακριβώς το χρονικό διάστημα της ακινησίας μέσα στο έτος 2013.
Στην ηλεκτρονική υποβολή, θα πρέπει να συμπληρώσετε όλα τα στοιχεία του σκάφους και θα επιλέξετε από την στήλη Λόγος μη εφαρμογής αντικειμενικής δαπάνης την ακινησία ενώ θα συμπληρώσετε και τον αριθμό πρωτ. της βεβαίωσης ακινησίας της αρμόδιας Λιμενικής Αρχής.
30. Έχω ιστιοφόρο σκάφος αναψυχής για το οποίο αναγνωρίζεται μειωμένη ετήσια αντικειμενική δαπάνη. Πώς μπορώ να το δηλώσω για να έχω την μείωση;
Επιλέγετε το κίτρινο πλαίσιο και συμπληρώνετε τα στοιχεία του σκάφους σας ενώ στη στήλη Κατηγορία Σκάφους επιλέγετε ιστιοφόρο. Κάνετε Καταχώρηση εγγραφής και αφού ολοκληρώσετε τις ενέργειες σας κάνετε Μεταφορά στη δήλωση.
31. Πώς συμπληρώνω τον πίνακα 6.12 (ενοίκιο κύριας κατοικίας) όταν υπάρχουν περισσότεροι από τρεις εκμισθωτές;
Συμπληρώνετε τους κωδικούς 801 και 802 με τους Α.Φ.Μ. των δυο εκμισθωτών και τους κωδικούς 811-812 και 813-814 με τα ποσά που αντιστοιχούν.
Αφήνετε τον κωδικό 803 κενό και το υπόλοιπο του ενοικίου το πληκτρολογείτε στον κωδικό 815-816 έτσι ώστε το άθροισμα των ποσών των κωδικών να αντιστοιχεί στο συνολικό ποσό ενοικίου.
Οι υπόλοιποι Α.Φ.Μ. (με τα αντίστοιχα ποσά τους) καταχωρούνται σε χειρόγραφη κατάσταση στο αρχείο σας.
32.Πως μπορώ να υποβάλω την φορολογική μου δήλωση, για το οικονομικό έτος 2014;
Οι δηλώσεις οικ. έτους 2014 υποβάλλονται μόνο ηλεκτρονικά. Όσοι φορολογούμενοι δεν διαθέτουν κωδικούς πρόσβασης πρέπει να εγγραφούν ηλεκτρονικά στις υπηρεσίες πιστοποίησης του TAXISnet, στη συνέχεια να απευθυνθούν στη ΔΟΥ για να παραλάβουν τον κλειδάριθμο τους και να τον ενεργοποιήσουν ώστε να ολοκληρωθεί η πιστοποίηση τους. Εναλλακτικά, η δήλωση φορολογούμενου που δεν διαθέτει κωδικούς πρόσβασης, μπορεί να υποβληθεί ηλεκτρονικά από εξουσιοδοτημένο λογιστή. Στην περίπτωση αυτή απαιτείται υπεύθυνη δήλωση του Ν.1599/86 με γνήσιο της υπογραφής του φορολογούμενου (και της συζύγου του αν υπάρχει) προς το λογιστή.
33. Πώς υποβάλλει εξουσιοδοτημένος λογιστής - φοροτεχνικός τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος για λογαριασμό τρίτου ο οποίος δεν είναι εγγεγραμμένος στο Taxisnet;
Θα συνδεθεί στη σελίδα www.gsis.gr, on line υπηρεσίες, υπηρεσίες προς πολίτες, λογαριασμός μου, είσοδος με τους προσωπικούς του κωδικούς πρόσβασης, εφαρμογές, δηλώσεις φόρου εισοδήματος Ε1,Ε2,Ε3, https://www.gsis.gr/faq/imageE1.pdf
ΠΡΟΣΟΧΗ: Θα πρέπει να εισάγετε τον αριθμό ειδοποίησης της αρχικής εκκαθάρισης και όχι της τροποποιητικής (εφόσον υπάρχει τροποποιητική).
34. Πώς θα συμπληρώσω την δήλωσή μου όταν έχω ενοίκιο κύριας κατοικίας;
Θα πρέπει να συμπληρώσετε τον πίνακα 5.1 Επιλέγοντας το κίτρινο πλαίσιο, θα καταχωρήσετε τα στοιχεία της κατοικίας , θα την χαρακτηρίσετε και θα επιλέξετε μεταφορά στη δήλωση.
Προσοχή: θα πρέπει να κλικάρετε τον κωδικό 203.
Στη συνέχεια θα συμπληρώσετε και τον πίνακα 6.12
35. Πού θα συμπληρώσω το ενοίκιο της δευτερεύουσας ή της εξοχικής κατοικίας;
Στον πίνακα 6.15 στον κωδικό 417 θα συμπληρώσετε τον ΑΦΜ του εκμισθωτή και στους κωδικούς 419,420 το ενοίκιο της δευτερεύουσας ή της εξοχικής κατοικίας.
36. Ο γιος μου συμπλήρωσε τα 18 έτη και είναι προστατευόμενο μέλος μου. Πρέπει να αποκτήσει δικό του ΑΦΜ;
Τα ενήλικα τέκνα θα πρέπει να διαθέτουν προσωπικό ΑΦΜ προκειμένου να τα συμπεριλάβετε ως προστατευόμενα μέλη στη δήλωση σας.
37. Πώς μπορώ να υποβάλω την φορολογική δήλωση πελάτη μου, που δεν είναι χρήστης της υπηρεσίας TAXISnet, όταν μου εμφανίζει μήνυμα ''ο φορολογούμενος έχει δεσμευτεί από άλλον λογιστή'';
Η δήλωση οριστικοποιείται από τον ίδιο λογιστή-φοροτεχνικό που την έχει αρχικά διαχειριστεί.
ΠΟΛ.1131/30.5.2012
38. Είμαι συγγραφέας δημόσιος υπάλληλος ή συνταξιούχος δημοσίου ο οποίος δεν υποχρεούμαι σε τήρηση βιβλίων. Πώς δηλώνω τις εισπράξεις από συγγραφικά δικαιώματα ή από πωλήσεις των βιβλίων;
Σύμφωνα με την απόφαση 1117239/2276/Α0012/18.12.2007 δεν θεωρείστε επιτηδευματίας εφόσον δεν είστε επιτηδευματίας από άλλη αιτία.
Ωστόσο υποβάλλετε Ε3 στο οποίο δηλώνετε τον κωδικό 726 (μη υπόχρεοι) και συμπληρώνονται οι ΚΑΔ 705 και 761 με τον εννιαψήφιο 999999999.
Το εισόδημα θα προσδιοριστεί εξωλογιστικά στον υποπίνακα στ΄ του Πίνακα ΣΤ και θα μεταφερθεί στον κωδικό 346 του Πίνακα Ζ.
Στον τελευταίο πίνακα στις σημειώσεις φορολογουμένου θα αναγράψετε την ιδιότητα σας και το είδος του αποκτώμενου εισοδήματος.
Το εισόδημα αυτό λογίζεται ως εισόδημα από ελευθέρια επαγγέλματα και συμπληρώνεται στους κωδικούς 501 και 517 του Πίνακα 4Δ του Ε1.
39. Η ερώτησή μου δεν υπάρχει στις Συχνές-Ερωτήσεις. Τι να κάνω;
Αν είστε εγγεγραμμένος χρήστης μπορείτε να υποβάλετε το ερώτημα σας μέσα από την επιλογή ο λογαριασμός μου/My TAXISnet.
Αν δεν είστε εγγεγραμμένος χρήστης μπορείτε να υποβάλετε το ερώτημα σας μέσω της φόρμας υποβολής αιτήματος https://www1.gsis.gr/inquiry/newInquiry.htm
Εναλλακτικοί τρόποι επικοινωνίας:
Για θέματα τεχνικής υποστήριξης των εφαρμογών του νέου TAXISnet παρακαλούμε να απευθύνεστε αποκλειστικά και μόνο στο τηλεφωνικό κέντρο 210 4802552. Παρακαλούμε ακόμα να λάβετε υπόψη σας ότι η Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης (Δ.ΗΛΕ.Δ) δεν είναι αρμόδια να σας απαντήσει σε φορολογικά θέματα. Σε τέτοιες περιπτώσεις σας συνιστούμε να απευθυνθείτε στην κεντρική υπηρεσία του Υπουργείου Οικονομικών στο τηλέφωνο 210 3375000 ή στις ΔΟΥ.
Ταχ. Δ/νση Δ.ΗΛΕ.Δ : Χανδρή 1 και Θεσσαλονίκης, Τ.Κ. 18346, Αθήνα.
40. Πώς υποβάλλεται το έντυπο Ε2 της συζύγου σε περίπτωση εγγάμων;
Στην περίπτωση εγγάμων και εφ' όσον η σύζυγος έχει εισοδήματα από ακίνητα που ανήκουν στη δική της κυριότητα, έχει υποχρέωση υποβολής του εντύπου Ε2 είτε χρησιμοποιώντας τους προσωπικούς της κωδικούς πρόσβασης είτε του υπόχρεου/ συζύγου, με την επιλογή «Ε2 συζύγου».
41. Συμπληρώνω σωστά την αναλυτική κατάσταση για τα μισθώματα των ακινήτων και εμφανίζεται μήνυμα "το πεδίο δέχεται μόνο αριθμητικούς χαρακτήρες". Τι πρέπει να κάνω;
Στο πεδίο που αναγράφετε το ποσοστό συνιδιοκτησίας θα πληκτρολογήσετε μόνο το ποσοστό που σας αναλογεί και όχι το σύμβολο%.
42. Είναι δυνατό να φορολογηθώ για ανείσπρακτα ενοίκια;
Καταρχήν, σε φορολογία υπόκειται η απαίτηση ποσού και όχι η είσπραξη. Στις περιπτώσεις των μισθωμάτων που αποδεδειγμένα δεν εισπράχθηκαν, παρέχεται η δυνατότητα στους φορολογουμένους, να μη φορολογηθούν, εφόσον εκχωρήσουν την απαίτησή τους στο Δημόσιο. Αυτό γίνεται (η εκχώρηση δικαιώματος), με απλή έγγραφη δήλωση του υπόχρεου, στην αρμόδια Δ.Ο.Υ., μέσα στο οικονομικό έτος που τα εισοδήματα αυτά φορολογούνται. Με την έγγραφη δήλωση, παραδίδονται στον προϊστάμενο της Δ.Ο.Υ., τα αποδεικτικά της εκχωρούμενης απαίτησης.
Ο εκμισθωτής θα συμπληρώσει στο έντυπο Ε2 τα στοιχεία του ακινήτου, γράφοντας στο ονοματεπώνυμο ενοικιαστή, "εκχώρηση δικαιώματος στο Δημόσιο", χωρίς ποσά, αναγράφοντας μόνο τους μήνες μίσθωσης και τον ΑΦΜ του ενοικιαστή.
43. Πώς συμπληρώνω ένα κενό ακίνητο (οικία, γραφείο, κλπ);
Στην αναλυτική κατάσταση για τα μισθώματα ακινήτων περιγράφετε το ακίνητο στις αντίστοιχες στήλες. Στα στοιχεία ενοικιαστή, στο πεδίο ονοματεπώνυμο γράφετε τη λέξη κενό, στο πεδίο αριθμός φορολογικού μητρώου δεν γράφετε τίποτα και στην διάρκεια ενοικίασης γράφετε τους μήνες που το συγκεκριμένο ακίνητο παρέμενε κενό, τέλος στο πεδίο ποσοστό συνιδιοκτησίας γράφετε το ποσοστό που σας ανήκει (χωρίς το σύμβολο %).
44. Πώς συμπληρώνω μια κύρια κατοικία (μέχρι 200 τ.μ.) που έχει παραχωρηθεί από γονείς προς τα παιδιά ή και αντίστροφα;
Στην αναλυτική κατάσταση για τα μισθώματα ακινήτων περιγράφετε το ακίνητο στις αντίστοιχες στήλες. Στα στοιχεία ενοικιαστή, στο πεδίο ονοματεπώνυμο γράφετε τη λέξη δωρεάν παραχώρηση, στο πεδίο αριθμός φορολογικού μητρώου γράφετε τον ΑΦΜ του προσώπου που κατοικεί στο ακίνητο και στην διάρκεια ενοικίασης γράφετε τους μήνες παραχώρησης, τέλος στο πεδίο ποσοστό συνιδιοκτησίας γράφετε το ποσοστό που ανήκει στον παραχωρητή (χωρίς το σύμβολο %).
45. Πώς συμπληρώνω ένα ακίνητο που έχω παραχωρήσει σε τρίτο πρόσωπο (φίλο, αδερφό κλπ);
Στην αναλυτική κατάσταση για τα μισθώματα ακινήτων περιγράφετε το ακίνητο στις αντίστοιχες στήλες. Στα στοιχεία ενοικιαστή, στο πεδίο ονοματεπώνυμο γράφετε τη λέξη δωρεάν παραχώρηση, στο πεδίο αριθμός φορολογικού μητρώου γράφετε τον ΑΦΜ του προσώπου που κατοικεί στο ακίνητο και στην διάρκεια ενοικίασης γράφετε τους μήνες παραχώρησης, τέλος στο πεδίο ποσοστό συνιδιοκτησίας γράφετε το ποσοστό που ανήκει στον παραχωρητή (χωρίς το σύμβολο %) και συμπληρώνετε τη στήλη 11 με το τεκμαρτό μηνιαίο μίσθωμα και το αντίστοιχο ποσό στη στήλη 13, 14, 15.
46. Πώς δηλώνεται ακίνητο που έχει στην κατοχή του ένα προστατευόμενο μέλος;
Το ακίνητο θα πρέπει να καταχωρηθεί στο Ε2 του προσώπου που το προστατεύει σαν να είναι δικό του ακίνητο.
47. Πώς δηλώνεται το αγροτεμάχιο που εκμισθώνω;
Στην αναλυτική κατάσταση για τα μισθώματα ακινήτων, στο πεδίο τοποθεσία γράφετε την περιοχή που βρίσκεται το αγροτεμάχιο, στο πεδίο θέση επιλέγετε 0, στο πεδίο χρήση επιλέγετε αγροτεμάχιο, στο πεδίο επιφάνεια συμπληρώστε την επιφάνεια μόνο σε τ.μ. Στα στοιχεία ενοικιαστή το ονοματεπώνυμο και το ΑΦΜ του, στη διάρκεια ενοικίασης γράφετε τη διάρκεια και τους μήνες χωρίς τεκμαρτό μηνιαίο εισόδημα, στο πεδίο ποσοστό συνιδιοκτησίας γράφετε το ποσοστό που σας αναλογεί (χωρίς το σύμβολο %) και τέλος στη στήλη 15 γράφετε το εισόδημα.
48. Πώς δηλώνεται το αγροτεμάχιο που μου επιφέρει εισόδημα βάση αντικειμενικών τιμών;
Στην αναλυτική κατάσταση για τα μισθώματα ακινήτων, στο πεδίο τοποθεσία γράφετε την περιοχή που βρίσκεται το αγροτεμάχιο, στο πεδίο θέση επιλέγετε 0, στο πεδίο χρήση επιλέγετε αγροτεμάχιο, στο πεδίο επιφάνεια συμπληρώστε την επιφάνεια μόνο σε τ.μ. Στα στοιχεία ενοικιαστή γράφετε την λέξη ιδιόχρηση, στην διάρκεια ενοικίασης γράφετε τη διάρκεια και τους μήνες χωρίς τεκμαρτό μηνιαίο εισόδημα, στο πεδίο ποσοστό συνιδιοκτησίας γράφετε το ποσοστό που σας αναλογεί (χωρίς το σύμβολο %) και τέλος στη στήλη 15 γράφετε το εισόδημα.
49. Με ποιόν τρόπο υποβάλλεται το έντυπο Ε2 σε περίπτωση που έχει στην ιδιοκτησία του ακίνητα, τόσο ο σύζυγος όσο και η σύζυγος;
Και οι δύο σύζυγοι έχουν την υποχρέωση να υποβάλλουν χωριστό έντυπο Ε2 για τα ακίνητα που έχουν στην ιδιοκτησία τους, έστω και αν υπάρχει συνιδιοκτησία σε μερικά ή σε όλα τα ακίνητα.
50. Πώς καταχωρείται ακίνητο που ανήκει σε ανήλικο;
Εφόσον το ανήλικο δεν έχει υποχρέωση υποβολής Ε1, το ακίνητο καταχωρείται στο Ε2 του γονέα και στα στοιχεία ενοικιαστή γράφουμε ότι ανήκει στο παιδί. Αν από το ακίνητο εισπράττονται ενοίκια αυτά προστίθενται στα εισοδήματα του γονέα που έχει το μεγαλύτερο συνολικό εισόδημα.
51. Ποιον αριθμό παροχής θα συμπληρώσω σε αγροτεμάχιο που εκμισθώνω στο οποίο δεν υπάρχει μετρητής κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος;
Στις περιπτώσεις όπου υπάρχουν ακίνητα που δεν έχουν μετρητή κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος για σύνδεση με το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας, θα συμπληρώνετε το πεδίο με τον εννιαψήφιο αριθμό 999999999.
52. Πως συμπληρώνω τον αριθμό παροχής ηλεκτρικού ρεύματος για ακίνητο μου που δηλώνεται ως κενό και έχει γίνει διακοπή του ηλεκτρικού ρεύματος;
Το ακίνητο διαθέτει μετρητή κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος επάνω στον οποίο αναγράφεται ο αριθμός παροχής ο οποίος υπάρχει και σε όλους τους λογαριασμούς του παρόχου ηλεκτρικής ενέργειας που σας έχουν αποσταλεί στο παρελθόν.
53 .Η ερώτησή μου δεν υπάρχει στις Συχνές-Ερωτήσεις. Τι να κάνω;
Αν είστε εγγεγραμμένος χρήστης μπορείτε να υποβάλετε το ερώτημα σας μέσα από την επιλογή ο λογαριασμός μου/My TAXISnet.
Αν δεν είστε εγγεγραμμένος χρήστης μπορείτε να υποβάλετε το ερώτημα σας μέσω της φόρμας υποβολής αιτήματος https://www1.gsis.gr/inquiry/newInquiry.htm
Εναλλακτικοί τρόποι επικοινωνίας:
Για θέματα τεχνικής υποστήριξης των εφαρμογών του νέου TAXISnet παρακαλούμε να απευθύνεστε αποκλειστικά και μόνο στο τηλεφωνικό κέντρο 210 4802552 ή 15515. Παρακαλούμε ακόμα να λάβετε υπόψη σας ότι η Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης (Δ.ΗΛΕ.Δ.) δεν είναι αρμόδια να σας απαντήσει σε φορολογικά θέματα. Σε τέτοιες περιπτώσεις σας συνιστούμε να απευθυνθείτε στην κεντρική υπηρεσία του Υπουργείου Οικονομικών στο τηλέφωνο 210 3375000 ή στις ΔΟΥ.
Ταχ. Δ/νση Δ.ΗΛΕ.Δ.: Χανδρή 1 και Θεσσαλονίκης, Τ.Κ. 18346, Αθήνα.
54. Τα γεωργικά εισοδήματα συμπληρώνονται και στο έντυπο Ε3;
Τα φυσικά πρόσωπα που ασκούν γεωργική εκμετάλλευση και τα οποία δεν τηρούν ή τηρούν βιβλία Β΄ κατηγορίας του Κ.Β.Σ δεν συνυποβάλουν το έντυπο Ε3. Αντίθετα το Ε3 θα συνυποβληθεί με το έντυπο Ε5 από τους υπόχρεους που δηλώνουν εισοδήματα από γεωργική εκμετάλλευση και τηρούν βιβλία Β κατηγορίας του Κ.Β.Σ., καθώς και σε κάθε περίπτωση (φυσικών ή νομικών προσώπων) που τηρούν βιβλία Γ΄ Κατηγορίας του Κ.Β.Σ.
55. Πώς υποβάλλεται το έντυπο Ε3 της συζύγου σε περίπτωση εγγάμων;
Στην περίπτωση εγγάμων και εφ' όσον η σύζυγος είναι επιτηδευματίας, έχει υποχρέωση υποβολής του εντύπου Ε3 με τους προσωπικούς της κωδικούς πρόσβασης και όχι με τους κωδικούς του υπόχρεου/ συζύγου, με τους οποίους υποβάλεται κοινή δήλωση φορολογίας εισοδήματος (έντυπο Ε1).
Σε τέτοια περίπτωση, εάν το Ε3 της συζύγου είναι το πρώτο έντυπο που θα υποβληθεί, η σύζυγος πρέπει να επιβεβαιώσει την έγγαμη σχέση (με υπόχρεο τον σύζυγό της).
56. Πότε υποβάλλονται τα συμπληρωματικά έντυπα (Ε2 και Ε3);
Εφόσον υπάρχει υποχρέωση συνυποβολής συμπληρωματικών εντύπων (Ε2 ή/και Ε3) αυτά πρέπει να υποβληθούν ΠΡΙΝ από την οριστική υποβολή της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος (έντυπο Ε1), ακόμη και στην περίπτωση που είναι μηδενικά.
Μετά την οριστική υποβολή της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος (έντυπο Ε1) τυχόν συμπληρωματικά έντυπα μπορούν να υποβληθούν ΜΟΝΟ στην αρμόδια Δ.Ο.Υ., με συμπληρωματική δήλωση, μετά την οριστική εκκαθάριση της δήλωσής σας.
57. Κατά τη διάρκεια της ίδιας διαχειριστικής περιόδου έκανα διακοπή της επιχείρησής μου και έναρξη με τον ίδιο ΑΦΜ αλλά με διαφορετική δραστηριότητα. Θα υποβάλω δύο Ε3;
Θα υποβάλετε ένα έντυπο Ε3 και θα συμπληρώσετε τους αντίστοιχους πίνακες για κάθε δραστηριότητα.
58. Η ερώτησή μου δεν υπάρχει στις Συχνές-Ερωτήσεις. Τι να κάνω;
Αν είστε εγγεγραμμένος χρήστης μπορείτε να υποβάλετε το ερώτημα σας μέσα από την επιλογή ο λογαριασμός μου/My TAXISnet.
Αν δεν είστε εγγεγραμμένος χρήστης μπορείτε να υποβάλετε το ερώτημα σας μέσω της φόρμας υποβολής αιτήματος https://www1.gsis.gr/inquiry/newInquiry.htm
Εναλλακτικοί τρόποι επικοινωνίας:
Για θέματα τεχνικής υποστήριξης των εφαρμογών του νέου TAXISnet παρακαλούμε να απευθύνεστε αποκλειστικά και μόνο στο τηλεφωνικό κέντρο 210 4802552. Παρακαλούμε ακόμα να λάβετε υπόψη σας ότι η ΓΓΠΣ δεν είναι αρμόδια να σας απαντήσει σε φορολογικά θέματα. Σε τέτοιες περιπτώσεις σας συνιστούμε να απευθυνθείτε στην κεντρική υπηρεσία του Υπουργείου Οικονομικών στο τηλέφωνο 210 3375000 ή στις ΔΟΥ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο Διαχειριστής δεν υποχρεούται σε απαντήσεις επί των σχολίων. Οι απαντήσεις σε ερωτήματα δίδονται έναντι αμοιβής, όπως αναφέρεται σχετικά στο πάνω μέρος του ιστολογίου στο κουτάκι με το τίτλο ΡΩΤΗΣΤΕ ΜΑΣ.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.