Για τα ερωτήματά σας προτιμήστε την αποστολή email (simvoulatoras@gmail.com) ή την συμπλήρωση της φόρμας με τον τίτλο «Ρωτήστε μας» που υπάρχει κάτω ακριβώς από τον τίτλο του ιστολογίου. Ελάχιστη αμοιβή 25 ευρώ +Φπα 24%. Ελάχιστη αμοιβή για ραντεβού 50 ευρώ +Φπα 24%.



Σάββατο 25 Μαΐου 2013

Οι τεράστιες διακυμάνσεις, καταστρέφουν την αγορά και τους (εγχώριους) επενδυτές

Οι τεράστιες διακυμάνσεις, καταστρέφουν την αγορά και τους (εγχώριους) επενδυτές
Μία χρηματιστηριακή αγορά της οποίας η παραδοσιακά κυριότερη (και η παλαιότερη) μετοχή, σε 16 από τις 29 τελευταίες συνεδριάσεις σημειώνει μεταβολή στην τιμή της μεγαλύτερη από 10%, ή έχει ενδοσυνεδριακή διακύμανση (μεταξύ υψηλού και χαμηλού ημέρας) μεγαλύτερη από 10% σε 26 από τις 29 συνεδριάσεις, δεν είναι χρηματιστηριακή αγορά, αλλά καζίνο.
 Και αυτές οι αγορές, το μόνο που επιτυγχάνουν είναι να διώχνουν το κοινό τους. Και αυτό καταλήγει να τις νεκρώνει.
 Δεν είναι μόνον η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας που έχει αυτή τη συμπεριφορά τους δύο τελευταίους μήνες. Είναι όλες οι τραπεζικές μετοχές. Μερικές μάλιστα έχουν ακόμη πιο εντυπωσιακές διακυμάνσεις.


 Κανείς δε θέλει μία τέτοια αγορά. Δε τη χρειαζόμαστε. Επειδή τελικά εμείς, οι εγχώριοι επενδυτές θα βγούμε χαμένοι. Οι ξένοι που έρχονται σαν “πειρατές” στην αγορά μας, κάποια στιγμή θα ξαναφύγουν. Και δε θα μας αντιμετωπίσουν ποτέ στα σοβαρά. Επειδή η ποιότητα μιας οικονομίας, ενός Κράτους και μίας κοινωνίας, φαίνεται και από τον τρόπο που λειτουργεί, που διοικείται και που ελέγχεται η χρηματιστηριακή τους αγορά.
 Η χρηματιστηριακή αγορά έπρεπε να είχε αφεθεί να ανακάμψει ομαλά και -κυρίως- στην ώρα της. Γιατί “στήθηκε” η άνοδος αυτή; Για να πετύχουν οι αυξήσεις των μετοχικών κεφαλαίων των τραπεζών; Μα, αν τα στοιχεία που επικαλείται ο Πρωθυπουργός για να “πουλήσει” το success story του στους κινέζους είναι πραγματικά, τότε δε χρειαζόταν να γίνει όλο αυτό το “παιχνίδι” στη χρηματιστηριακή αγορά...

Και τώρα; Τώρα θα αποκαλυφθεί -για μία ακόμη φορά- η αλήθεια: των υπερτιμημένων χρηματιστηριακών δεικτών, των δανείων σε καθυστέρηση, των ανεπαρκών προβλέψεων, των ελλειμμάτων στον Προϋπολογισμό, των χρηματοδοτικών κενών και των αναγκών να ληφθούν και άλλα μέτρα.
 Ναι, η ψυχολογία έχει βελτιωθεί. Και η πορεία των οικονομικών επιδεινώνεται με μικρότερους ρυθμούς (πάντα μειώνονται οι ρυθμοί πτώσης κοντά στον πάτο). Όταν η πορεία της ψυχολογίας είναι με το μέρος μας, δεν είναι ανάγκη να την εκβιάζουμε. Τότε κινδυνεύουμε να γκρεμίσουμε όλα έχουμε κτίσει με τόσο κόπο.

Η πορεία της αγοράς:
 Προς το παρόν, όσο ο Γενικός Δείκτης κινείται πάνω από τις 1.050 μονάδες, δεν κινδυνεύει να μπει η αγορά σε μία νέα καθοδική πορεία.
 Όμως και να υποχωρήσει κάτω από το επίπεδο αυτό, δε θα σημαίνει κάτι το καταστροφικό. Θα πρόκειται απλά για μία προσωρινή εξέλιξη που θα προκαλέσει η αναπροσαρμογή των τραπεζικών μετοχών στα νέα δεδομένα (νέοι μέτοχοι, νέος αριθμός μετοχών και απηλλαγή από τα βάρη του παρελθόντος - νέα πορεία δηλαδή).
 Η αγορά, η ευρύτερη αγορά, έχει ήδη πάρει το δρόμο της ανάκαμψης, προεξοφλώντας τις εξελίξεις. Όμως η προεξόφληση δε μπορεί να ξεφύγει από τη λογική της πραγματικότητας. Η πορεία και ο ρυθμός της ανάκαμψης της χρηματιστηριακής αγοράς, δε μπορούν παρά να συγχρονιστούν με την πορεία και το ρυθμό ανάκαμψης όλης της οικονομίας και της κοινωνίας.

Γιάννης Σιάτρας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο Διαχειριστής δεν υποχρεούται σε απαντήσεις επί των σχολίων. Οι απαντήσεις σε ερωτήματα δίδονται έναντι αμοιβής, όπως αναφέρεται σχετικά στο πάνω μέρος του ιστολογίου στο κουτάκι με το τίτλο ΡΩΤΗΣΤΕ ΜΑΣ.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.