Για τα ερωτήματά σας προτιμήστε την αποστολή email (simvoulatoras@gmail.com) ή την συμπλήρωση της φόρμας με τον τίτλο «Ρωτήστε μας» που υπάρχει κάτω ακριβώς από τον τίτλο του ιστολογίου. Ελάχιστη αμοιβή 25 ευρώ +Φπα 24%. Ελάχιστη αμοιβή για ραντεβού 50 ευρώ +Φπα 24%.



Κυριακή 12 Μαΐου 2013

Ατυπη δωρεά σε κοινό λογαριασμό

Του Γ. Σαββίδη



Το τελευταίο διάστημα απασχολεί πολύ κόσμο το θέμα της άτυπης δωρεάς. Κυρίως όταν έχουμε τις περιπτώσεις κοινών λογαριασμών. Προς ενημέρωση κάθε ενδιαφερόμενου και για την αποφυγή παρερμηνειών σημειώνω τα παρακάτω:
Με το άρθρο 25 του νόμου 2961/2001 θεσπίστηκε απαλλαγή από τον φόρο κληρονομιών ως ακολούθως:
2.Επίσης απαλλάσσονται από το φόρο:
γ) Η χρηματική κατάθεση σε τράπεζα σε ανοικτό λογαριασμό στο όνομα δύο ή περισσοτέρων από κοινού (Compte Joint, Joint Account) κατά τις διατάξεις του ν. 5638/1932 (ΦΕΚ 307 Α'),στην οποία έχει τεθεί ο πρόσθετος όρος ότι με το θάνατο οποιουδήποτε δικαιούχου η κατάθεση και ο λογαριασμός αυτής περιέρχεται αυτοδίκαια στους λοιπούς επιζώντες μέχρι τον τελευταίο από αυτούς. Η απαλλαγή αυτή ισχύει και σε κοινούς λογαριασμούς με προθεσμία ή ταμιευτηρίου με προειδοποίηση και σε κοινούς λογαριασμούς σε συνάλλαγμα ή σε συνάλλαγμα και δραχμές με προθεσμία ή ταμιευτηρίου με προειδοποίηση μόνιμων κατοίκων της αλλοδαπής ή αυτών με συνδικαιούχους μόνιμους κατοίκους της ημεδαπής. Αντίθετα η απαλλαγή αυτή δεν επεκτείνεται στους κληρονόμους του τελευταίου απομείναντος δικαιούχου. Οι διατάξεις αυτές εφαρμόζονται ανάλογα και σε μερίδα αμοιβαίου κεφαλαίου.

Η παραπάνω απαλλαγή καλύπτει μόνο το φόρο κληρονομιών. Από την διοίκηση έχει γίνει δεκτό, ότι σε περίπτωση ανάληψης  χρηματικού ποσού από συνδικαιούχο κοινού λογαριασμού του ν. 5638/0932, Ο ΟΠΟΙΟΣ ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙ Σ ΑΥΤΟΝ ΧΡΗΜΑΤΑ, σε χρόνο που ο καταθέτης ο οποίος τα είχε καταθέσει βρίσκεται στη ζωή, η ανάληψη αυτή, καταρχήν, συνιστά  άτυπη δωρεά, κατά την έννοια του άρθρου 31Α παρ 1β του Κώδικα Κληρονομιών, για την οποία οφείλεται φόρος δωρεάς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο Διαχειριστής δεν υποχρεούται σε απαντήσεις επί των σχολίων. Οι απαντήσεις σε ερωτήματα δίδονται έναντι αμοιβής, όπως αναφέρεται σχετικά στο πάνω μέρος του ιστολογίου στο κουτάκι με το τίτλο ΡΩΤΗΣΤΕ ΜΑΣ.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.