Για τα ερωτήματά σας προτιμήστε την αποστολή email (simvoulatoras@gmail.com) ή την συμπλήρωση της φόρμας με τον τίτλο «Ρωτήστε μας» που υπάρχει κάτω ακριβώς από τον τίτλο του ιστολογίου. Ελάχιστη αμοιβή 25 ευρώ +Φπα 24%. Ελάχιστη αμοιβή για ραντεβού 50 ευρώ +Φπα 24%.



Τετάρτη 27 Μαρτίου 2013

Αποζημίωση λόγω απαλλοτρίωσης οικοπέδου

Η καταβολή αποζημίωσης σε φορολογούμενο από το δημόσιο, λόγω απαλλοτρίωσης οικοπέδου ή τμήματος αυτού, δεν συγκεντρώνει τα εννοιολογικά χαρακτηριστικά του εισοδήματος και συνεπώς δεν υπόκειται σε φορολογία. Το ποσό αποζημίωσης της συγκεκριμένης περίπτωσης, που λαμβάνει ο δικαιούχος θα συμπληρωθεί στους κωδ. 781 – 782 της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων (έντυπο Ε1), όπου γενικά καταχωρίζονται τα χρηματικά ποσά που δεν θεωρούνται εισόδημα. Η συμπλήρωση του εν λόγω ποσού γίνεται αποκλειστικά για την κάλυψη (μείωση) της ετήσιας αντικειμενική δαπάνης (τεκμαρτό εισόδημα) που υπολογίζεται κατά κύριο λόγο, από τα περιουσιακά στοιχεία που βρίσκονται στην ιδιοκτησία του φορολογούμενου με βάση τις διατάξεις των άρθρων 16 – 18 του ΚΦΕ. Διευκρινίζεται ότι τα ανωτέρω δεν εφαρμόζονται στην περίπτωση που το ακίνητο που απαλλοτριώθηκε αποτελεί πάγιο στοιχείο ατομικής επιχείρησης. Στην τελευταία αυτή περίπτωση εφαρμόζονται οι οδηγίες της Πολ. 1272/1998, βάσει των διατάξεων της παρ. 3, του άρθρου 28, του ΚΦΕ.
Τονίζεται δε, τέλος, ότι η αναγραφή του ποσού αυτού στους προαναφερθέντες κωδικούς (781 – 782), δεν συνεπάγεται (ορθά) τον συνυπολογισμό του στο συνολικό εισόδημα του φορολογούμενου επί του οποίου καθορίζεται η ειδική εισφορά αλληλεγγύης (άρθρο 29 του Ν. 3986/2011).
Πηγή:  http://epixeirisi.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο Διαχειριστής δεν υποχρεούται σε απαντήσεις επί των σχολίων. Οι απαντήσεις σε ερωτήματα δίδονται έναντι αμοιβής, όπως αναφέρεται σχετικά στο πάνω μέρος του ιστολογίου στο κουτάκι με το τίτλο ΡΩΤΗΣΤΕ ΜΑΣ.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.