Για τα ερωτήματά σας προτιμήστε την αποστολή email (simvoulatoras@gmail.com) ή την συμπλήρωση της φόρμας με τον τίτλο «Ρωτήστε μας» που υπάρχει κάτω ακριβώς από τον τίτλο του ιστολογίου. Ελάχιστη αμοιβή 25 ευρώ +Φπα 24%. Ελάχιστη αμοιβή για ραντεβού 50 ευρώ +Φπα 24%.



Δευτέρα 4 Μαρτίου 2013

Πωλήσεις μέσω ιντερνετ σε τρίτες χώρες


Όνομα: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΑΒΒΙΔΗΣ
E-mail: simvoulatoras@gmail.com
Θέμα: Πωλήσεις από απόσταση
Ερώτημα: Εταιρία πωλήσεων cd -lp,μέσω ίντερνετ,πουλάει σε τρίτες χώρες. Για να μην χρεώνει ΦΠΑ είναι απαραίτητη η διασάφηση; Πρακτικά αυτό είναι αδύνατο. Υπάρχει κάποια οδηγία του Υπουργείου για αυτές τις περιπτώσεις;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Σύμφωνα με την παρ.1-α του άρθρου 24 του κώδικα ΦΠΑ απαλλάσσεται από το φόρο η παράδοση αγαθών που εξάγονται, εκτός της Κοινότητας, από τον πωλητή ή από άλλο πρόσωπο που ενεργεί για λογαριασμό του πωλητή. Για την τεκμηρίωση της εξαγωγής και σύμφωνα με εξουσιοδοτική διάταξη του νόμου έχει εκδοθεί η Α.Υ.Ο. 1103551/2.8.1993- ΠΟΛ.1262 σύμφωνα με την οποία προκειμένου να τύχει ο εξαγωγέας της παραπάνω απαλλαγής πρέπει να κατέχει:
α) Τιμολόγιο πώλησης, που εκδίδεται σύμφωνα με τις διατάξεις του Κ.Β.Σ. Στο τιμολόγιο, που πρέπει να θεωρείται από την αρμόδια Τελωνειακή Αρχή της εξαγωγής, αναγράφεται η ένδειξη «ΑΠΑΛΛΑΓΗ ΑΠΟ ΦΠΑ ΛΟΓΩ ΕΞΑΓΩΓΗΣ».
β) Αντίγραφο του οικείου τελωνειακού παραστατικού εξαγωγής, που προορίζεται για το αρχείο του εξαγωγέα, καθώς και το αντίτυπο 3 του οικείου Ενιαίου Διοικητικού Εγγράφου (Ε.Δ.Ε.), από το οποίο αποδεικνύεται η οριστική εξαγωγή των αγαθών.
γ) Το οικείο αποδεικτικό της τυχόν μεσολαβούσας τράπεζας, για την εισαγωγή ή το συμψηφισμό ή τη νόμιμη εκχώρηση του συναλλάγματος της συγκεκριμένης πράξης.

Το υπʼ αριθ. Β δικαιολογητικό μπορεί σε περίπτωση απώλειας να αντικατασταθεί με ισοδύναμης αποδεικτικής αξίας έγγραφα που ορίζονται στην ΠΟΛ.1199/2002 όπως φωτοαντίγραφο του αντιτύπου αριθ. 1 του Ε.Δ.Ε. εξαγωγής θεωρημένο από το Τελωνείο εξαγωγής και το οποίο είχε εκδοθεί με την ένδειξη «ΓΙΑ ΤΟ ΑΡΧΕΙΟ ΤΟΥ ΕΞΑΓΩΓΕΑ» κλπ.
Από τα παραπάνω είναι σαφές ότι χωρίς την ύπαρξη των παραπάνω δικαιολογητικών και κυρίως του σφραγισμένου αντιγράφου του τιμολογίου, δεν μπορεί να τεκμηριωθεί επαρκώς σύμφωνα με την Υ.Α. η πραγματοποίηση της εξαγωγής και για αυτό το λόγο δεν μπορεί να ισχύσει απαλλαγή από τον ΦΠΑ.

Το ερώτημα το υπέβαλα στο περιοδικό Επιχείρηση, που εκδίδεται από την Νομική Βιβλιοθήκη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο Διαχειριστής δεν υποχρεούται σε απαντήσεις επί των σχολίων. Οι απαντήσεις σε ερωτήματα δίδονται έναντι αμοιβής, όπως αναφέρεται σχετικά στο πάνω μέρος του ιστολογίου στο κουτάκι με το τίτλο ΡΩΤΗΣΤΕ ΜΑΣ.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.