Για τα ερωτήματά σας προτιμήστε την αποστολή email (simvoulatoras@gmail.com) ή την συμπλήρωση της φόρμας με τον τίτλο «Ρωτήστε μας» που υπάρχει κάτω ακριβώς από τον τίτλο του ιστολογίου. Ελάχιστη αμοιβή 25 ευρώ +Φπα 24%. Ελάχιστη αμοιβή για ραντεβού 50 ευρώ +Φπα 24%.



Κυριακή 15 Ιανουαρίου 2012

Το κράτος, τροχοπέδη στην ανάπτυξη.


Σήμερα όλοι αντιλαμβάνονται ότι ή βασική αιτία πού ή χώρα μας έφθασε στα πρόθυρα της πτωχεύσεως είναι το δημόσιο. Αυτό δαπανούσε διαρκώς περισσότερα από όσα εισέπραττε, αυτό υπερχρεώθηκε για να καλύπτει τα ελλείμματα του και αυτό συμπαρέσυρε προς την χρεωκοπία ολόκληρη την οικονομία .Όμως τα δημοσιονομικά είναι ή μία πλευρά της οικονομικής μας κακοδαιμονίας.
Η άλλη είναι ή παρέμβασης του κράτους στην οικονομία, ή όποια όχι μόνον συνεχίζεται, άλλα εντείνεται. Το κράτος δεν αφήνει την οικονομία να λειτουργήσει και συνιστά τροχοπέδη στην ανάπτυξη.

Ακούμε διαρκώς από κυβερνητικούς αρμοδίους ότι έχουν απλουστευτεί οι διαδικασίες για την έναρξη λειτουργίας των επιχειρήσεων στην χώρα μας και ότι ό απαιτούμενος χρόνος έχει περιοριστεί δραστικά. Όμως το ζήτημα δεν είναι μόνον οι διατυπώσεις για την έναρξη λειτουργίας μιας επιχειρήσεως, άλλα τι απαιτείται για την ίδια την λειτουργία της.
Οι γραφειοκρατικές διαδικασίες τις όποιες πρέπει να ακολουθούν οι ελληνικές επιχειρήσεις είναι απερίγραπτες. Τα πάντα είναι σχεδιασμένα για να υπηρετείται το κράτος. Ακόμη και το ενιαίο λογιστικό σχέδιο πού ακολουθείται υποχρεωτικώς κατά την τήρηση των βιβλίων, είναι σχεδιασμένο όχι για να διευκολύνεται ή λειτουργία των επιχειρήσεων, άλλα οι φορολογικές Αρχές. Αναγκάζονται οι επιχειρήσεις να διατηρούν ολόκληρα τμήματα για να συμπληρώνονται τα στοιχεία πού απαιτούν οι κρατικές Αρχές.
Επιβάλλεται λ.χ. στις επιχειρήσεις να υποβάλλουν λεπτομερείς καταστάσεις στην επιθεώρηση εργασίας για το προσωπικό πού απασχολούν, το ωράριο ενός εκάστου και κάθε σχετική μεταβολή. Για κάποιες επιχειρήσεις αυτό είναι εκ των πραγμάτων αδύνατον να τηρηθεί. Διότι υπάρχουν τομείς στους οποίους δεν μπορεί να υπάρξει απολύτως προδιαγεγραμμένο ωράριο. Και όμως, ακόμη και εκεί απαιτείται ή υποβολή ωραρίου. Ή γραφειοκρατία δεν έχει όρια.
'Οποια επιχείρησης απασχολεί μικρό ή μεγάλο αριθμό εργαζομένων, πρέπει να τηρή σωρεία στοιχείων και καταστάσεων και να τις υποβάλλει διαρκώς στις αρμόδιες αρχές. Στην εφορία για την παρακράτηση του φόρου μισθωτών υπηρεσιών, στα ασφαλιστικά ταμεία για τις εισφορές, στην επιθεώρηση εργασίας για τις τυχόν υπερωρίες κουκούλα περιστρέφονται γύρω από τις απαιτήσεις του κράτους.
Πίσω από όλες αυτές τις διατυπώσεις πού πρέπει να τηρούν οι επιχειρήσεις -κυρίως δες απασχολούν προσωπικό- κρύβονται αμέτρητες εργατοώρες πού αναλίσκονται μόνο και μόνο για την εξυπηρέτηση της κρατικής γραφειοκρατίας. Υπάλληλοι χάνουν την ώρα τους σε ουρές δημοσίων υπηρεσιών για να υποβάλλουν καταστάσεις, να ζητούν διευκρινήσεις για τις αμέτρητες ασάφειες και να παραπέμπονται από τόν Άννα στον Καΐάφα μέχρι να βρουν άκρη με την δαιδαλώδη γραφειοκρατία. Καμία επιχείρησης σε κανένα άλλο ευρωπαϊκό κράτος δεν υποβάλλεται σε τέτοιες διαδικασίες, όπως οι ελληνικές επιχειρήσεις. Για κάθε ενέργεια ζητείται σειρά εγγράφων και πιστοποιητικών, συνήθως χωρίς καμμία λογική. Και για την έκδοση κάθε πιστοποιητικού ζητείται σειρά στοιχείων ή άλλων
πιστοποιητικών και διατυπώσεων. Το σύστημα είναι φτιαγμένο για να ταλαίπωρη τις επιχειρήσεις -και τούς πολίτες- και όχι για να τις διευκολύνει.
Ή γραφειοκρατία δεν αφήνει τίποτε να προχώρηση στον τόπο μας. Παντού θέτει εμπόδια, παντού δημιουργεί προσκόμματα και καθυστερήσεις, παντού προσθέτει κόστος στην λειτουργία των επιχειρήσεων. Το δε κακό είναι ότι οι πολιτικοί μας, δοθέντος ότι οι περισσότεροι δεν προέρχονται από την αγορά εργασίας και δεν έχουν ζήσει στο πετσί τους τα προβλήματα, δεν αντιλαμβάνονται πώς επενεργεί ή γραφειοκρατία εις βάρος της οικονομίας. Αν το καταλάβαιναν, τουλάχιστον οι νόμοι και οι διατάξεις πού ψηφίσθηκαν από το Ελληνικό Κοινοβούλιο κατά τα τελευταία χρόνια θα ήταν προς την κατεύθυνση της απλουστεύσεως και της καταργήσεως διαδικασιών. Ενώ συμβαίνει το αντίθετο.
Σε κάθε νόμο πού ψηφίζεται από την Βουλή, προβλέπονται πρόσθετες διαδικασίες. Αναλογισθείτε μόνον τις πρόσθετες φορολογικές διαδικασίες πού έχουν θέσπιση κατά την τελευταία διετία, για Ιδιώτες και επιχειρήσεις. Πραγματικός δαίδαλος.
Όλα αυτά συνοψίζονται σε μία λέξη: Κρατισμός. Η δε συντριπτική πλειονότης των μελών του πολιτικού μας συστήματος είναι αμετανόητοι κράτιστες. Όχι μόνον ως προς το αν πρέπει ή όχι να ανήκουν στο δημόσιο ό ΟΤΕ ή ΔΕΗ, άλλα κυρίως ως προς τον ρόλο του κράτους ως
ρυθμιστεί των πάντων. Θεωρούν οι πολιτικοί μας ότι ή ανάπτυξης έρχεται μέσω του κράτους και υπό την καθοδήγησή του. Ενώ Ισχύει το ακριβώς αντίθετο. Στην σύγχρονη Ελλάδα, ή μεγαλύτερη τροχοπέδη για την ανάπτυξη είναι το κράτος σε όλες τις εκφάνσεις του.

Πηγή, Η ΕΣΤΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο Διαχειριστής δεν υποχρεούται σε απαντήσεις επί των σχολίων. Οι απαντήσεις σε ερωτήματα δίδονται έναντι αμοιβής, όπως αναφέρεται σχετικά στο πάνω μέρος του ιστολογίου στο κουτάκι με το τίτλο ΡΩΤΗΣΤΕ ΜΑΣ.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.