Για τα ερωτήματά σας προτιμήστε την αποστολή email (simvoulatoras@gmail.com) ή την συμπλήρωση της φόρμας με τον τίτλο «Ρωτήστε μας» που υπάρχει κάτω ακριβώς από τον τίτλο του ιστολογίου. Ελάχιστη αμοιβή 25 ευρώ +Φπα 24%. Ελάχιστη αμοιβή για ραντεβού 50 ευρώ +Φπα 24%.



Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2011

Μισθοί εταίρων ΕΠΕ και Μελών ΔΣ Ανωνύμων Εταιρειών

Σύμφωνα με τα οριζόμενα στην Πολ. 1029/2006, οι ελεύθεροι επαγγελματίες (πρόσωπα του άρθρου 48 του ΚΦΕ), που παρέχουν υπηρεσίες προς ΕΠΕ που συμμετέχουν ως εταίροι, εκδίδουν ΑΠΥ επί της οποίας διενεργείται παρακράτηση φόρου 20%. Εν συνεχεία, η εν λόγω απόφαση αναφέρει ότι οι αμοιβές των επαγγελματιών αυτών δεν αναγνωρίζονται προς έκπτωση από τα ακαθάριστα έσοδα της επιχείρησης, δεδομένου ότι «οι εταίροι αυτοί είναι ασφαλισμένοι σε ασφαλιστικό οργανισμό ή ταμείο, όχι για τις υπηρεσίες που προσφέρουν στην εταιρεία, αλλά λόγω του επαγγέλματος που ασκούν (μηχανικοί, λογιστές). Συνεπεία δε της ασφαλίσεώς τους σε ασφαλιστικό οργανισμό ή ταμείο λόγω του επαγγέλματός τους και όχι για τις παρεχόμενες στην ΕΠΕ υπηρεσίες τους, η αμοιβή τους αποτελεί εισόδημα από ελευθέρια επαγγέλματα και όχι από εμπορικές επιχειρήσεις.»
Κατά την άποψή μας, τα ανωτέρω δεν μπορεί να έχουν ανάλογη ισχύ και στην περίπτωση της ΑΕ καθότι:

α) Δεν υπάρχει ρητή διατύπωση στα άρθρα 31 (δαπάνες που εκπίπτουν από τα ακαθάριστα έσοδα επιχείρησης) και 105, του ΚΦΕ αναφορικά με την προϋπόθεση ασφάλισης μετόχων ή των μελών του ΔΣ (σε δημόσιο ταμείο), προκείμενου οι αμοιβές που λαμβάνουν από την ΑΕ να αναγνωρισθούν ως έξοδα για τον προσδιορισμό του φορολογητέου της εισοδήματος. Άλλωστε, η ιδιότητα του μετόχου ή του μέλους του ΔΣ ΑΕ από μόνη της, δεν προϋποθέτει την ασφάλιση του προσώπου αυτού σε οποιοδήποτε ταμείο [1].

β) Δεν υφίσταται όμοια διάταξη στην εν λόγω εγκύκλιο (Πολ. 1029/2006) για αμοιβές που λαμβάνουν ελεύθεροι επαγγελματίες από ΑΕ, στην οποία μετέχουν ως μέτοχοι ή στο ΔΣ.

Επομένως, θεωρούμε ότι στην περίπτωση της ΑΕ, οι αμοιβές που καταβάλλονται σε ελεύθερους επαγγελματίες αναγνωρίζονται προς έκπτωση από τα ακαθάριστα έσοδα αυτής, ανεξάρτητα από τη συμμετοχή των εν λόγω επαγγελματιών στη διοίκηση ή το κεφάλαιο της εταιρείας. Επισημαίνεται δε ότι, όπως και στην περίπτωση της ΕΠΕ, οι εν λόγω αμοιβές θεωρούνται για τους δικαιούχους εισόδημα από ελευθέρια επαγγέλματα και υπόκεινται σε παρακράτηση φόρου 20%, βάσει των οικείων διατάξεων του άρθρου 58 του ΚΦΕ.

Αξίζει δε να αναφερθεί ότι στην περίπτωση που τα παραπάνω πρόσωπα συμμετέχουν στη διοίκηση της εταιρείας, σύμφωνα με τα άρθρα 23 και 23α του ΚΝ 2190/1920, είναι σκόπιμο οι όροι εργασίας και αμοιβής των μελών του ΔΣ να εγκριθούν από την ΓΣ της ΑΕ. Τούτο διότι ότι ως ελεύθεροι επαγγελματίες τα πρόσωπα αυτά προτίθενται να παρέχουν τις υπηρεσίες τους και σε άλλες επιχειρήσεις και επομένως τίθεται θέμα απαγόρευσης βάσει των παραπάνω διατάξεων.

Τέλος, με την εφαρμογή του περιεχομένου της παρ. 22, του άρθρου 19 του Ν 3842/2010 (ισχύς από 1.1.2011) οι ασκούντες ελευθέριο επάγγελμα υποχρεούνται σε έκδοση ΑΠΥ, κατά το χρόνο που γίνεται απαιτητό μέρος της αμοιβής τους (όπως ισχύει γενικά για τις επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών) και όχι κατά την είσπραξη αυτής (βλ. και Πολ. 1091/2010). Συνεπώς, η λήψη προκαταβολής από την ΑΕ δεν υποχρεώνει τον ελεύθερο επαγγελματία σε έκδοση ΑΠΥ. Χρόνος έκδοσης του σχετικού φορολογικού στοιχείου είναι ο χρόνος ολοκλήρωσης της παροχής υπηρεσίας από τον ελεύθερο επαγγελματία, όπως προαναφέραμε. Σκόπιμη κρίνεται η σύνταξη και υπογραφή Σύμβασης Ανεξαρτήτων Υπηρεσιών, στην οποία εκτός των άλλων θα αναφέρεται και ο χρόνος έκδοσης των ΑΠΥ.

[1] Υποχρέωση ασφάλισης στον ΟΑΕΕ υπάρχει μόνο για τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου των ΑΕ με αντικείμενο επιχειρήσεως επαγγελματική ή βιοτεχνική ή εμπορική δραστηριότητα και εφόσον αυτά είναι μέτοχοι κατά ποσοστό 3% τουλάχιστον.

Πηγή: http://www.epixeirisi.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο Διαχειριστής δεν υποχρεούται σε απαντήσεις επί των σχολίων. Οι απαντήσεις σε ερωτήματα δίδονται έναντι αμοιβής, όπως αναφέρεται σχετικά στο πάνω μέρος του ιστολογίου στο κουτάκι με το τίτλο ΡΩΤΗΣΤΕ ΜΑΣ.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.