Για τα ερωτήματά σας προτιμήστε την αποστολή email (simvoulatoras@gmail.com) ή την συμπλήρωση της φόρμας με τον τίτλο «Ρωτήστε μας» που υπάρχει κάτω ακριβώς από τον τίτλο του ιστολογίου. Ελάχιστη αμοιβή 25 ευρώ +Φπα 24%. Ελάχιστη αμοιβή για ραντεβού 50 ευρώ +Φπα 24%.



Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2011

Σύνδρομο αυτοκαταστροφής


Η ελληνική κοινωνία υπονομεύει την σωτηρία της

Η κύρια αιτία που η Ελλάς έφθασε στα πρόθυρα της πτωχεύσεως είναι η ανεύθυνη συμπεριφορά των κατά καιρούς κυβερνήσεών της, περιλαμβανομένης φυσικά και της σημερινής. Ομως οι κυβερνήσεις αυτές δεν προέκυψαν μόνες τους, αλλά από την ψήφο του ελληνικού λαού. Και γιά να εξασφαλίσουν την πολυπόθητη ψήφο έλεγαν συστηματικά στους πολίτες αυτά που ήθελαν εκείνοι να ακούσουν. Οχι αυτά που έπρεπε να γίνουν γιά να αποφευχθή η υπερχρέωσις της χώρας και εν τέλει η πτώχευσις. Αυτή η τακτική συνεχίζεται και τώρα. Γι' αυτό και ο τόπος πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο.

Ψέματα και λαϊκισμός

Τίποτε δεν θα διορθωθή αν δεν αποφασίσουν οι πολιτικοί να πούνε την αλήθεια.
Και η αλήθεια αυτή προϋποθέτει σύγκρουση, όχι χάϊδεμα αυτιών. Οι περισσότεροι πολίτες δεν φαίνεται να συνειδητοποιούν το μερίδιο της δικής τους ευθύνης γιά το γεγονός ότι φθάσαμε εδώ. Θεωρούν ότι φταίνε αποκλειστικώς οι κακοί πολιτικοί. Αλλά τους πολιτικούς οι πολίτες τους εκλέγουν, βάσει κάποιων κριτηρίων. Και αν τα κριτήρια αυτά είναι οι ψευδείς υποσχέσεις και ο ακατάσχετος λαϊκισμός, τότε η ευθύνη είναι μοιρασμένη. Τόσο σε εκείνους που λένε τα ψέματα, όσο και σε εκείνους που θέλουν να τα ακούνε γιά να ψηφίσουν τους πρώτους. Αυτή είναι δυστυχώς η πραγματικότης.

Σήμερα σχεδόν οι πάντες στον τόπο μας έχουν στραφή εναντίον των δανειστών μας. Γιά όλα φταίει η τρισκατάρατη «τρόϊκα». Λες και έχουν κάποιο όφελος τα μέλη της να επισκέπτονται κάθε λίγο την χώρα μας γιά να υφίστανται δημόσιες αποδοκιμασίες και να παρεμποδίζεται η είσοδός τους στα υπουργεία. Και ο τελευταίος πολίτης θα έπρεπε να έχη αντιληφθή ότι χωρίς την «τρόϊκα» η Ελλάς θα είχε προ πολλού πτωχεύσει. Και ότι οι συνέπειες ενός τέτοιου ενδεχομένου θα ήταν όχι απλώς τραγικές, αλλά θα πήγαιναν τον τόπο πολλές δεκαετίες πίσω.
Σε περίπτωση πτωχεύσεως και τυχόν απομακρύνσεώς μας από το ευρώ, το επίπεδο διαβιώσεως στην χώρα μας θα πέση σε πολύ χαμηλά επίπεδα.

Παρ' όλα αυτά, μεγάλο τμήμα των πολιτών κάνει τα πάντα γιά να υπονομεύση το έργο της «τρόϊκα». Η κοινωνία μας συμπεριφέρεται ως να ευθύνονται οι ξένοι γιά την σημερινή κατάσταση της χώρας. Και ενώ δεν υπάρχουν περιθώρια καθυστερήσεως των μεταρρυθμίσεων, οι διάφορες ομάδες εργαζομένων επιμένουν να αντιδρούν. Οι δημόσιοι υπάλληλοι αντιμάχονται τον εξορθολογισμό του δημοσίου και την οικονομική του εξυγίανση. Οι εφοριακοί εθεώρησαν καλό να απεργήσουν τις ημέρες που έπρεπε να εισπραχθή η έκτακτη εισφορά. Οι εργαζόμενοι στα μέσα συγκοινωνίας απεργούν διαρκώς και έχουν παραλύσει την οικονομική ζωή της Πρωτευούσης. Το ίδιο και οι ιδιοκτήτες ταξί που αντιδρούν στην απελευθέρωση του επαγγέλματός τους. Ολη κοινωνία με τις αντιδράσεις της δίδει την εντύπωση ότι έχει καταληφθή από σύνδρομο αυτοκαταστροφής.

Ομως τί θα μείνη όρθιο στον τόπο μας αν μας εγκαταλείψη η τρόϊκα; Κάποιοι διατείνονται ότι οι Ευρωπαίοι δεν θα μας αφήσουν να πτωχεύσουμε, διότι οι συνέπειες θα είναι πολύ σοβαρές και γιά εκείνους. Ομως τον τελευταίο καιρό οι Ευρωπαίοι προβαίνουν σε ενέργειες ώστε να απαγκιστρωθούν από τον κίνδυνο της ελληνικής πτωχεύσεως και να μετριασθούν οι συνέπειές της γιά αυτούς.
Ολες οι κινήσεις προς αυτήν την κατεύθυνση είναι. Οι μόνοι που δεν το βλέπουμε είμαστε εμείς, που θεωρούμε τους εαυτούς μας το κέντρο της Γής. Και περισσότερο δεν το βλέπουν αυτοί που με την στάση τους κάνουν τα πάντα γιά να παρεμποδίσουν την εφαρμογή του προγράμματος σωτηρίας του τόπου.

Οι αλλεπάλληλες απεργίες

Αραγε έχει κανείς σκεφθή τί στοιχίζουν οι απεργίες και οι αλλεπάλληλες διαδηλώσεις που έχουν καταστρέψει το κέντρο της Αθήνας; Εχει κανείς υπολογίσει το κόστος που συνεπάγεται όλη αυτή η αναστάτωσις γιά την οικονομία και πόσο επαυξάνει το δημοσιονομικό έλλειμμα και το χρέος; Μία ημέρα απεργίας στα μέσα μαζικής μεταφοράς, εκτός από την απώλεια εσόδων  των αντιστοίχων φορέων δημιουργεί γενικώτερη παράλυση της οικονομικής ζωής, η οποία σημαίνει λιγώτερο τζίρο και έσοδα από τον ΦΠΑ, εντονώτερη ύφεση και απώλεια θέσεων εργασίας. Λίγοι φαίνεται να συνειδητοποιούν ότι η απεργιακή κλιμάκωσις οδηγεί σε όλο και μεγαλύτερη ανεργία.

Η κοινωνία μας έχει παραφρονήσει. Ενώ βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού, κάνει τα πάντα γιά να βρεθή στο κενό. Οι φωνές της λογικής στον τόπο μας είναι πλέον ελάχιστες. Ο λαϊκισμός έχει επισκιάσει τα πάντα. Οι συνδικαλιστές, οι πολιτικοί και οι διαμορφωτές της κοινής γνώμης παρασύρουν τον ελληνικό λαό σε μία πορεία αυτοκαταστροφής. Διότι αν πτωχεύση η Ελλάς, θα πρέπει να περάσουν πολλές δεκαετίες μέχρι να ξαναφθάση στο σημερινό της επίπεδο.

*Το άρθρο δημοσιεύτηκε: Εστία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο Διαχειριστής δεν υποχρεούται σε απαντήσεις επί των σχολίων. Οι απαντήσεις σε ερωτήματα δίδονται έναντι αμοιβής, όπως αναφέρεται σχετικά στο πάνω μέρος του ιστολογίου στο κουτάκι με το τίτλο ΡΩΤΗΣΤΕ ΜΑΣ.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.