Για τα ερωτήματά σας προτιμήστε την αποστολή email (simvoulatoras@gmail.com) ή την συμπλήρωση της φόρμας με τον τίτλο «Ρωτήστε μας» που υπάρχει κάτω ακριβώς από τον τίτλο του ιστολογίου. Ελάχιστη αμοιβή 25 ευρώ +Φπα 24%. Ελάχιστη αμοιβή για ραντεβού 50 ευρώ +Φπα 24%.



Κυριακή 8 Μαΐου 2011

... στάσις εμπορίου

Αποτελεί αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι το εμπόριο καταγράφει μια "διαρκή" μείωση του τζίρου, σε συνδυασμό με την αλματώδη συρρίκνωση της ιδιωτικής κατανάλωσης. Συγχρόνως, βιώνει τη μεγαλύτερη αποχώρηση χιλιάδων μικρομεσαίων εμπόρων από το επάγγελμα. Την ίδια στιγμή, η λήψη νέων μέτρων απονευρώνει τις όποιες ελπίδες, έστω και προσωρινής ανάκαμψης της αγοράς. Οι Δείκτες Κύκλου και Όγκου Εργασιών στο Λιανικό εμπόριο της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής για τον μήνα Ιανουάριο επιβεβαιώνουν το γεγονός ότι το ελληνικό εμπόριο έχει ξεμείνει από οξυγόνο και έχει την ανάγκη από χώρο και χρόνο για να αναπνεύσει.

Η κατάσταση στην αγορά και ιδιαίτερα στον τζίρο των εμπορικών επιχειρήσεων λιανικής το πρώτο τρίμηνο του έτους, παρά την περίοδο των εκπτώσεων, ήταν καταστροφική. Όπως προκύπτει, η κατακόρυφη πτώση της πορείας του τζίρου των επιχειρήσεων και του όγκου των πωλήσεων συνεχώς επιτείνεται. Ο Δείκτης Κύκλου Εργασιών τον Ιανουάριο του 2011 σε σύγκριση με τον αντίστοιχο του 2010 -χωρίς καύσιμα και λιπαντικά- παρουσίασε μείωση κατά -13,3%, ενώ ο δείκτης του όγκου πωλήσεων παρουσίασε μείωση κατά -14,8%. Η σχέση δε μεταξύ κύκλου εργασιών και όγκου δείχνει με ξεκάθαρο τρόπο ότι το εμπόριο σχεδόν στο σύνολό του προχώρησε σε μείωση τιμών, με εξαίρεση τα καύσιμα και κάποιους κωδικούς τροφίμων.

Επιβεβαιώνεται, μάλιστα, από τα στοιχεία ότι ο Έλληνας καταναλωτής, παρά το γεγονός ότι περιόρισε κατά 25% την κατανάλωση καυσίμων τον Ιανουάριο, εντούτοις λόγω αυξήσεων πλήρωσε 5% περισσότερα, ενώ ανάλογη κατάσταση παρατηρείται και στα τρόφιμα αλλά με μικρότερη απόκλιση 4-5%.

Αναλυτικότερα, οι κατηγορίες καταστημάτων, οι οποίες κατέγραψαν τη μεγαλύτερη μείωση του κύκλου και του όγκου εργασιών τους τον πρώτο μήνα του 2011 σε σύγκριση με το 2010, ήταν οι ακόλουθες:

* "ένδυση - υπόδηση", -26,9% και -25,3%,

* "φαρμακευτικά- καλλυντικά", -25,6% και -22,9%,

* "έπιπλα, ηλεκτρικά είδη, οικ. εξοπλισμός", -21,2% και -20,6%,

* "τρόφιμα-ποτά-καπνός", -11,2 και -16,2%,

* "βιβλία-χαρτικά", -6,7% και -7,2%,

* "μεγάλα καταστήματα τροφίμων", -4,7% και -9%

* "καταστήματα καυσίμων-λιπαντικών", 5,2% και -25,5%,

Επιπλέον, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ ο ρυθμός των δανείων προς επιχειρήσεις και νοικοκυριά τους πρώτους δυο μήνες του έτους επιβραδύνθηκε. Ο ρυθμός της πιστωτικής επέκτασης προς το εμπόριο διαμορφώθηκε στο -3% το Φεβρουάριο, ενώ η μηνιαία αρνητική ροή στα νοικοκυριά αυξήθηκε οριακά στο -1,6%. Όσο, μάλιστα, οι διεθνείς αγορές παραμένουν κλειστές, οι τράπεζες δεν είναι διατεθειμένες να ρίξουν ρευστό στην πραγματική οικονομία, όσες πιέσεις και αν ασκηθούν και όσες εγγυήσεις και αν δοθούν.

Οπως αναφέρει η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου ΕΣΕΕ «η έξοδος κινδύνου για τη σωτηρία του ελληνικού εμπορίου, δείχνει δυο κατευθύνσεις και η Κυβέρνηση οφείλει να επιλέξει αυτήν της διάσωσης και της ενίσχυσης των ΜΜΕ και όχι της εξόντωσής τους με επιπλέον φορολογικές επιβαρύνσεις και πρακτικές κατασχέσεων απαιτήσεων των οφειλετών εις χείρας τρίτων».

Πηγή, Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο Διαχειριστής δεν υποχρεούται σε απαντήσεις επί των σχολίων. Οι απαντήσεις σε ερωτήματα δίδονται έναντι αμοιβής, όπως αναφέρεται σχετικά στο πάνω μέρος του ιστολογίου στο κουτάκι με το τίτλο ΡΩΤΗΣΤΕ ΜΑΣ.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.