Για τα ερωτήματά σας προτιμήστε την αποστολή email (simvoulatoras@gmail.com) ή την συμπλήρωση της φόρμας με τον τίτλο «Ρωτήστε μας» που υπάρχει κάτω ακριβώς από τον τίτλο του ιστολογίου. Ελάχιστη αμοιβή 25 ευρώ +Φπα 24%. Ελάχιστη αμοιβή για ραντεβού 50 ευρώ +Φπα 24%.



Δευτέρα 21 Μαρτίου 2011

Καλά ξυπνητούρια..........(Λέω εγώ)

«Βουνό» παραμένει το δημόσιο χρέος, παρά την επιμήκυνση των δανείων του μηχανισμού στήριξης, καθώς θα διατηρηθεί πάνω από το 140% του ΑΕΠ μέχρι και το 2016, αν δεν προωθηθούν αποκρατικοποιήσεις, όπως εκτιμά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο το οποίο δεν είναι και ιδιαίτερα αισιόδοξο για την πορεία των spreads των ελληνικών ομολόγων το 2012.
Το ποσό του δημόσιου χρέους φαίνεται να φτάνει στο υψηλότερο επίπεδο το 2014 και μετά αρχίζει η σταδιακή μείωσή του ως ποσού, αλλά και ως ποσοστού του ΑΕΠ, με αργούς όμως ρυθμούς, προοπτική που ενισχύει τα σενάρια για hair cut.
Είναι σαφές ότι η επιμήκυνση των δανείων του μηχανισμού στήριξης, ύψους 110 δισ. ευρώ, δεν επαρκεί για να επιλύσει το πρόβλημα του χρέους που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, λόγω του τεράστιου όγκου του δημόσιου χρέους, που έχει συσσωρευτεί, με την προσθήκη και των δανείων των ΔΕΚΟ και των εγγυήσεων. Η ιδανική εξέλιξη για την Ελλάδα θα ήταν, ταυτόχρονα με την επιμήκυνση των δανείων της τρόικας, ο παράλληλος δανεισμός από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), ώστε να προεξοφληθούν παλαιά ομόλογα, που έχουν υψηλά επιτόκια.
 Η ονομαστική αξία των ομολόγων εκείνων που έχουν επιτόκιο πάνω από 5%, ανέρχεται σε 89 δισ. ευρώ και μία μείωση του επιτοκίου έστω και κατά μία εκατοστιαία μονάδα θα μείωνε το ετήσιο κόστος των τόκων κατά 900 εκατ. ευρώ.
Το συγκεκριμένο σενάριο συναντά τις αντιδράσεις των Γερμανών, με τη γερμανική Βουλή να απορρίπτει το ενδεχόμενο αυτό.
Το δημόσιο χρέος θα εξακολουθήσει να αυξάνεται έως το έτος 2014 και μετά να υποχωρεί με βραδείς ρυθμούς, εφόσον οι αποκρατικοποιήσεις της Ελλάδας κινηθούν σε συγκρατημένα πλαίσια και αποδίδουν έσοδα ύψους 1-1,3 δισ. ευρώ, ετησίως.
Ειδικότερα, το ΔΝΤ εκτιμά ότι το δημόσιο χρέος φέτος θα διαμορφωθεί σε 354,8 δισ. ευρώ ή στο 157% του ΑΕΠ. Το 2012, αυξάνεται στα 370,9 δισ. ευρώ ή στο 162% του ΑΕΠ και το 2013 διαμορφώνεται σε 376,2 δισ. ευρώ και στο 159,4% του ΑΕΠ. Το 2014, το χρέος φτάνει στο υψηλότερο σημείο, καθώς αυξάνεται στα 391,7 δισ. ευρώ ή στο 160,5% του ΑΕΠ.
Από το 2015, σταθεροποιείται στα 391 δισ. ευρώ ή στο 160,2% του ΑΕΠ και μειώνεται το 2016 σε 385,5 δισ. ευρώ ή στο 146,6% του ΑΕΠ.
Εφόσον υλοποιηθεί το φιλόδοξο πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων, ύψους 50 δισ. ευρώ, το χρέος θα μειωθεί κατά 20% του ΑΕΠ, για να προσεγγίσει τα επίπεδα του 120% του ΑΕΠ, ποσοστό που επίσης θα είναι δύσκολα διαχειρίσιμο, αν παραμείνει επί μακρόν και αν δεν έχουν στο μεταξύ υποχωρήσει τα επιτόκια δανεισμού από τις αγορές.
Μια άλλη παράμετρος, πέραν των αποκρατικοποιήσεων, που μπορεί να μειώσει ταχύτερα το χρέος, είναι η επιτάχυνση της ανάπτυξης, πλην όμως οι ρυθμοί θα παραμείνουν ασθενικοί, αφού ακόμα και ανακάμψει η οικονομία το 2012, μέχρι και το 2016 θα κινηθούν από 1,1% μέχρι και 2,9%.
Σε ό,τι αφορά τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ για τα spreads δανεισμού, εκτιμά ότι, το 2012, που είναι το έτος κατά το οποίο η Ελλάδα θα πρέπει να βγει στις αγορές και να δανειστεί, η διαφορά ελληνικών και γερμανικών ομολόγων θα είναι 350 μονάδες βάσης, (από 525 μ.β. που εκτιμά ότι θα είναι το μέσο επίπεδο φέτος) και υποχώρηση στις 300 μ.β. το 2013.
Επισημαίνεται ότι, το 2012, λήγουν ομόλογα αξίας 40,5 δισ. ευρώ, και από το μηχανισμό στήριξης η Ελλάδα θα λάβει 24 δισ. ευρώ.
Συνεπώς, θα εκδώσει μακροπρόθεσμα ομόλογα 16,5 δισ. ευρώ, αλλά και έντοκα γραμμάτια ύψους 15-20 δισ. ευρώ, ανάλογα των λήξεων. Είναι προφανές ότι οι εκδόσεις αυτές δεν μπορούν να υλοποιηθούν με επιτόκια άνω του 6% και ο πήχης που θέτει ο ΟΔΔΗΧ για το επιτόκιο δανεισμού είναι 5-5,5%.

Του ΠΑΝΟΥ ΚΑΚΟΥΡΗ - pkak@naftemporiki.gr και ΤΑΣΟΥ ΔΑΣΟΠΟΥΛΟΥ - tdas@naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο Διαχειριστής δεν υποχρεούται σε απαντήσεις επί των σχολίων. Οι απαντήσεις σε ερωτήματα δίδονται έναντι αμοιβής, όπως αναφέρεται σχετικά στο πάνω μέρος του ιστολογίου στο κουτάκι με το τίτλο ΡΩΤΗΣΤΕ ΜΑΣ.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.