Για τα ερωτήματά σας προτιμήστε την αποστολή email (simvoulatoras@gmail.com) ή την συμπλήρωση της φόρμας με τον τίτλο «Ρωτήστε μας» που υπάρχει κάτω ακριβώς από τον τίτλο του ιστολογίου. Ελάχιστη αμοιβή 25 ευρώ +Φπα 24%. Ελάχιστη αμοιβή για ραντεβού 50 ευρώ +Φπα 24%.



Τρίτη 15 Μαρτίου 2011

Δικαίωμα αυτασφάλισης απολυμένων ηλικίας 55 έως 64 ετών

ΙΔΡΥΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ
Ταχ. Διεύθυνση : Αγ. Κων/νου 8 10241 ΑΘΗΝΑ
Πληροφορίες : Ζ. Κρύου : Κ. Ανδρεόπουλος
Αριθ. τηλεφώνου : 210 52 15 262, 210 52 15 242
FAX: 210 52 23 228
Ε - mail: asfika@otenet.gr

ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΑΡ.: 20

ΘΕΜΑ : «Δικαίωμα αυτασφάλισης απολυμένων ηλικίας 55 έως 64 ετών»

Σας κοινοποιούμε τις διατάξεις των παρ.4 & 5 του άρθρου 74 του Ν.3863/2010 (ΦΕΚ.115/τ.Α715-7-2010) «Νέο Ασφαλιστικό Σύστημα συναφείς διατάξεις, ρυθμίσεις στις εργασιακές σχέσεις»
 σύμφωνα με τις οποίες, σε περίπτωση καταγγελίας σύμβασης εργασίας, εργαζόμενου ηλικίας 55 έως 64 ετών , ανεξάρτητα αν πρόκειται για ομαδική ή μεμονωμένη απόλυση, εφόσον αυτός παραμένει άνεργος, έχει το δικαίωμα της αυτασφάλισης, το οποίο ασκείται εντός διμήνου από την καταγγελία συμβάσεως.

Στο κόστος της αυτασφάλισης, υποχρεούται να συμμετάσχει ο εργοδότης που τους απέλυσε, για χρονικό διάστημα μέχρι τρία ( 3 ) χρόνια κατά ποσοστό: α) 50% για τους ασφαλισμένους ηλικίας 55 έως 60 ετών β) 80% για τους ασφαλισμένους ηλικίας 60 ετών συμπληρωμένων έως 64.

Το υπόλοιπο κόστος αυτασφάλισης το αναλαμβάνει ο Ο.Α.Ε.Δ. υλοποιώντας ειδικά προγράμματα οικονομικής ενίσχυσης, για όσο χρόνο υφίσταται υποχρέωση καταβολής από τον εργοδότη και για ποσοστό 50% ή 20% αντίστοιχα, του κόστους αυτασφάλισης .

Αρμόδιο Υποκ/μα ΙΚΑ-ΕΤΑΜ υποβολής της σχετικής αίτησης, του δικαιώματος της αυτασφάλισης είναι το Υποκ/μα του τόπου απασχόλησης. Στην αίτηση εκτός από τα πλήρη στοιχεία του ασφαλισμένου, θα επισυνάπτεται η καταγγελία συμβάσεως εργασίας.

Επειδή, για την υλοποίηση των ανωτέρω διατάξεων, προβλέπεται η έκδοση απόφασης του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, μετά από γνώμη της Επιτροπής διαχείρισης του Λ.Α.Ε.Κ., που εγκρίνεται από το Δ.Σ. του Ο.Α.Ε.Δ., με την οποία θα ρυθμισθούν , οι όροι, οι προϋποθέσεις, η δυνατότητα επιμήκυνσης - σε εξαιρετικές περιπτώσεις - του χρόνου αυτασφάλισης και καθώς επίσης και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια, οι σχετικές αιτήσεις θα παραμείνουν σε εκκρεμότητα.

Με νεώτερο έγγραφο μας θα ακολουθήσουν αναλυτικές οδηγίες για την υλοποίηση της σχετικής διάταξης.

Αιτήσεις ενδιαφερομένων που έχουν ήδη υποβληθεί ή θα υποβληθούν μέχρι την έκδοση των νεώτερων οδηγιών θεωρούνται εμπρόθεσμες.


2 σχόλια:

  1. δεν νομιζω να γινει τιποτα. Οκτω μηνες μετα την δημοσιευση του νομου στο φεκ 115/15-7-2010 και ακομη σκεπτονται πως μπορει να εφαρμοστει ο νομος !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Βρήκαν και τα κάνουν.Ας αναλογιστούμε όλοι και τις δικές μας ευθύνες.Ο λαικισμός θέλει και λαό

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Ο Διαχειριστής δεν υποχρεούται σε απαντήσεις επί των σχολίων. Οι απαντήσεις σε ερωτήματα δίδονται έναντι αμοιβής, όπως αναφέρεται σχετικά στο πάνω μέρος του ιστολογίου στο κουτάκι με το τίτλο ΡΩΤΗΣΤΕ ΜΑΣ.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.