Για τα ερωτήματά σας προτιμήστε την αποστολή email (simvoulatoras@gmail.com) ή την συμπλήρωση της φόρμας με τον τίτλο «Ρωτήστε μας» που υπάρχει κάτω ακριβώς από τον τίτλο του ιστολογίου. Ελάχιστη αμοιβή 25 ευρώ +Φπα 24%. Ελάχιστη αμοιβή για ραντεβού 50 ευρώ +Φπα 24%.



Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου 2011

Ανορθόδοξες σχέσεις

Πώς χρηµατοδοτείται µια συνδικαλιστική οργάνωση; Η εύλογη απάντηση είναι: από τα µέλη της.
Αλλωστε ο ρόλος της είναι να συνενώσει τους εργαζοµένους και να δυναµώσει τη διαπραγµατευτική ισχύ τους.
Είναι αυτονόητο ότι χρηµατοδότηση πέραν των µελών του σωµατείου συνιστά εξάρτηση. Και η εξάρτηση οδηγεί σε αποδυνάµωση. Στην καλύτερη περίπτωση. Γιατί υπάρχει και χειρότερη: να οδηγεί στη συναλλαγή.
Στο παρελθόν του ελληνικού συνδικαλιστικού κινήµατος έχουµε τέτοιες φαιές περιπτώσεις. Π.χ. το περιβόητο «ταµείο των εργατοπατέρων».
Αυτές οι επισηµάνσεις είναι απαραίτητες για να κατανοήσει ο αναγνώστης την ουσία του σηµερινού ρεπορτάζ των «ΝΕΩΝ» (σελ. 13) για τις οικονοµικές επιχορηγήσεις της ∆ΕΗ προς τη συνδικαλιστική οργάνωση του χώρου, τη ΓΕΝΟΠ-∆ΕΗ.
Στο συγκεκριµένο σωµατείο έχουν αποδοθεί κατά καιρούς διαθέσεις συνδιοίκησης της επιχείρησης. Υπήρξαν καταγγελίες µέχρι και για αξιώσεις ποσοστώσεων στους διορισµούς κατά το παρελθόν.
Η µοµφή δεν αποδίδεται φυσικά στους δεκάδες χιλιάδες εργαζοµένους της ∆ΕΗ που µοχθούν καθηµερινά, αλλά στις εκάστοτε συνδικαλιστικές ηγεσίες.
Αυτή η διευκρίνιση είναι απαραίτητη για το θέµα που εγείρεται σήµερα: τη χρηµατοδότηση αµιγώς συνδικαλιστικών δράσεων της ΓΕΝΟΠ-∆ΕΗ από τη διοίκηση της εταιρείας. Θεσµικά ο ρόλος της ΓΕΝΟΠ-∆ΕΗ είναι να προασπίζεται τα εργασιακά δικαιώµατα του προσωπικού της επιχείρησης.
Αυτό άλλωστε προτάσσει η ίδια η οργάνωση οσάκις αποφασίζει απεργιακές κινητοποιήσεις.
Εξ αντικειµένου αυτός ο ρόλος την τοποθετεί σε διαφορετικό στρατόπεδο από την εργοδοτική πλευρά.
Πώς εξηγείται λοιπόνότι µετά το2004 η ΓΕΝΟΠ εµφανίζεται να επιχορηγείται γενναιόδωρα από τη ∆ΕΗ και µάλιστα πέραν των προβλεποµένων από τις συλλογικές συµβάσεις;
Από πού κι ώς πού ο εργοδότης καλύπτει οικονοµικά τις συνδικαλιστικές ανάγκες ενός σωµατείου;
Για να καταφύγουµε στη δραµατική φράση του Αµλετ: «Κάτι σάπιο υπάρχει στο βασίλειο της ∆ανιµαρκίας».
Με άλλα λόγια, η οικονοµική σχέση της ΓΕΝΟΠ µε τη ∆ΕΗ δύσκολα χωράει στις αρχές και στους κανόνες του υγιούς συνδικαλισµού. Οπως και αν δικαιολογείται, µε όποιους τύπους και αν περιβάλλεται, πρέπει να δοθούν εξηγήσεις.
Να δώσουν εξηγήσειςοι επικεφαλής της ΓΕΝΟΠ από το 2004 µέχρι σήµερα προς τους εργαζοµένους που τους έχουν αναθέσει την εκπροσώπησή τους.
Και το ίδιο να κάνουν προς την κοινωνία για το ίδιο διάστηµα οι διοικήσεις της ∆ΕΗ, αλλά και οι κυβερνήσεις (τόσο η προηγούµενη όσο και η σηµερινή) που φέρονται να παρότρυναν ή να ανέχθηκαν αυτή τη συναλλαγή.

Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο Διαχειριστής δεν υποχρεούται σε απαντήσεις επί των σχολίων. Οι απαντήσεις σε ερωτήματα δίδονται έναντι αμοιβής, όπως αναφέρεται σχετικά στο πάνω μέρος του ιστολογίου στο κουτάκι με το τίτλο ΡΩΤΗΣΤΕ ΜΑΣ.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.