Για τα ερωτήματά σας προτιμήστε την αποστολή email (simvoulatoras@gmail.com) ή την συμπλήρωση της φόρμας με τον τίτλο «Ρωτήστε μας» που υπάρχει κάτω ακριβώς από τον τίτλο του ιστολογίου. Ελάχιστη αμοιβή 25 ευρώ +Φπα 24%. Ελάχιστη αμοιβή για ραντεβού 50 ευρώ +Φπα 24%.Κυριακή 13 Φεβρουαρίου 2011

Η μεγάλη πορεία στο τούνελ

Ελευθεροτυπία, Σάββατο 12 Φεβρουαρίου 2011
Κύριο άρθρο
ΟΙ ΑΠΟΠΕΙΡΕΣ να καλλιεργηθεί αισιοδοξία, με το σκεπτικό ότι «τα δύσκολα πέρασαν, διότι κάναμε αυτά που έπρεπε», αποδεικνύονται μάταιες. Οχι διότι δεν πρέπει οι κυβερνήσεις να προσπαθούν να δίνουν κι έναν αισιόδοξο τόνο, αλλά διότι αποδεικνύεται ότι ήταν προσπάθεια καλλιέργειας ψευδαισθήσεων.

ΔΕΝ ΠΡΟΛΑΒΕ ο πρωθυπουργός να πει, τις προάλλες από τις Βρυξέλλες, ότι το νέο πανευρωπαϊκό σχέδιο κατά του χρέους δεν αφορά και πολύ την Ελλάδα, διότι «έχουμε κάνει κατά 95% αυτά που προβλέπονται» και ήρθε χθες η ηχηρή διάψευσή του. Από τα πλέον αρμόδια χείλη. Των εκπροσώπων της τρόικας, που ολοκλήρωσαν και αυτή τη φάση ελέγχου των οικονομικών πεπραγμένων, αποκαλύπτοντας τι μας περιμένει.

ΟΙ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ τους κινούνται σε τρία επίπεδα. Πρώτον, διέλυσαν τον κυβερνητικό μύθο πως ό,τι έχει γίνει μέχρι τώρα είναι αρκετό. Δεν είναι. Χωρίς να γνωρίζουμε ακόμη τις λεπτομέρειες του ευρωπαϊκού σχεδίου, οι ελεγκτές κατέστησαν απολύτως σαφές ότι η Ελλάδα -είτε σε συνάρτηση είτε ανεξάρτητα από αυτό το σχέδιο- έχει να διανύσει ένα πολύχρονο τούνελ ασφυκτικής λιτότητας. Το είπε με μια κοφτή φράση ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας: «Ο ελληνικός λαός, η ελληνική κοινωνία, πρέπει να γνωρίζουν ότι θα περάσουν δύσκολα χρόνια».

ΔΕΥΤΕΡΟΝ, επιβεβαίωσαν αυτό που πρόσφατα είπαν πολλοί Γερμανοί αξιωματούχοι. Οτι, για χάρη της ανταγωνιστικότητας, πρέπει να μειωθεί το επίπεδο των αμοιβών στην Ελλάδα. Αυτό έχει ήδη γίνει στο Δημόσιο (άγνωστο αν θα χρειαστεί να ξαναγίνει), τώρα έρχεται η σειρά και του ιδιωτικού τομέα.

ΓΙ' ΑΥΤΟ οι διαβεβαιώσεις ότι δεν πρόκειται να κοπούν οι 13ος και 14ος μισθοί και στον ιδιωτικό τομέα είναι η μισή αλήθεια. Ακόμη κι αν δεν χρειαστεί να γίνει αυτό, οι μειώσεις των εισοδημάτων θα γίνουν μέσω των επιχειρησιακών συμβάσεων, την εφαρμογή των οποίων ζητεί επιτακτικά η τρόικα μέσα σε ένα χρονικό περιθώριο έξι μηνών. Ετσι θεωρούν ότι θα ανεβεί το επίπεδο της ανταγωνιστικότητας της χώρας, αδιαφορώντας προφανώς για το αν η ύφεση θα βαθύνει και η ανεργία θα εκτοξευθεί σε πρωτοφανή ύψη.

ΤΡΙΤΟ επίπεδο, οι σαρωτικές αποκρατικοποιήσεις, που πρέπει να γίνουν από τώρα μέχρι το 2015, με την προσδοκία να εισπράξει το κράτος 50 δισεκατομμύρια ευρώ. Καμία κρατική ή ημικρατική επιχείρηση δεν θα μείνει έξω από αυτό το σχέδιο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις θέσεις εργασίας, το επίπεδο των αμοιβών, τις εργασιακές σχέσεις.

ΤΟ ΤΟΥΝΕΛ, λοιπόν, είναι μακρύ. Η κυβέρνηση υποχρεούται, τουλάχιστον, να συγκαλέσει ειδική συνεδρίαση της Βουλής, στην οποία ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Οικονομικών να μιλήσουν με ειλικρίνεια γι' αυτά που έρχονται. Και όλοι, με πρώτη την κυβέρνηση, να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Η καλλιέργεια αυταπατών όχι μόνο απαγορεύεται πλέον, είναι και εγκληματική επιλογή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο Διαχειριστής δεν υποχρεούται σε απαντήσεις επί των σχολίων. Οι απαντήσεις σε ερωτήματα δίδονται έναντι αμοιβής, όπως αναφέρεται σχετικά στο πάνω μέρος του ιστολογίου στο κουτάκι με το τίτλο ΡΩΤΗΣΤΕ ΜΑΣ.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.