Για τα ερωτήματά σας προτιμήστε την αποστολή email (simvoulatoras@gmail.com) ή την συμπλήρωση της φόρμας με τον τίτλο «Ρωτήστε μας» που υπάρχει κάτω ακριβώς από τον τίτλο του ιστολογίου. Ελάχιστη αμοιβή 25 ευρώ +Φπα 24%. Ελάχιστη αμοιβή για ραντεβού 50 ευρώ +Φπα 24%.



Σάββατο 15 Ιανουαρίου 2011

Η κοινωνία αρνείται τις αλλαγές

Η <<ΕΣΤΊΑ>> έχει και στο παρελθόν γράψει ότι σύμφωνα με διεθνείς έρευνες οι Έλληνες είναι από τους λαούς που δεν αντέχουν την αβεβαιότητα.Όπως προκύπτει από συγκριτική μελέτη του διαπρεπούς Ολλανδού ψυχολόγου Gert
 Hofstede,η Ελλάς εμφανίζεται με τον υψηλότερο <<Δείκτη Αποφυγής Αβεβαιότητος>>(Uncertainty Avoidance Index).Πρακτικώς, αυτό σημαίνει ότι οι Έλληνες είμαστε πολύ πιο επιφυλακτικοί και αρνητικοί στις αλλαγές των κοινωνικών και οικονομικών δομών τις οποίες έχουμε συνηθίσει.

Φόβος για το άγνωστο
Αυτό αποδεικνύεται σήμερα όσο ποτέ άλλοτε.Οι δομές στις οποίες είχαμε συνηθίσει επί τόσα χρόνια δεν αντέχουν πλέον.Οδήγησαν σε οικονομικό αδιέξοδο και σε κοινωνική παρακμή.Και ενώ θεωρητικώς όλοι οι Έλληνες ζητούν την αλλαγή τους, πρακτικώς ανθίστανται.Ανθίστανται διότι φοβούνται το άγνωστο που έρχεται.Οι Γερμανοί λ.χ., που έχουν εμπιστοσύνη στο σύστημα, σύμφωνα με τον προαναφερθέντα δείκτη φοβούνται την αβεβαιότητα σε βαθμό 30.Οι Έλληνες που δεν έχουν καμμία εμπιστοσύνη στο σύστημα φοβούνται την αβεβαιότητα σε βαθμό 112.Εξ ου και παραμένουν αγκιστρωμένοι σε αυτό που έχουν συνηθίσει,έστω και αν τους οδηγεί στην καταστροφή.
Η πραγματικότης αυτή είναι.Η Ελληνική οικονομία οδηγήθηκε σε αδιέξοδο.Αιτία είναι η δημοσιονομική κρίσις, την οποία δημιούργησε η διόγκωσις του δημοσίου τομέως κατά τις τελευταίες δεκαετίες.Οι δαπάνες του κράτους ηυξάνοντο διαρκώς, τα αντίστοιχα έσοδα δεν ήταν δυνατόν να τις παρακολουθήσουν και κάθε χρόνο είχαμε ελλείμματα.Αυτά συσσωρευμένα δημιούργησαν τεράστιο χρέος και έτσι φτάσαμε στην δανειακή κρίση.Όταν αυτή έγινε γνωστή σε όλες τις διαστάσεις, ήλθε η ώρα για να λάβουμε μέτρα.Και επειδή τα μέτρα αυτά δεν είχε την τόλμη να τα λάβη μόνο του το πολιτικό μας σύστημα, η Κυβέρνησις κατέφυγε στους ξένους.έτσι εισήλθαμε στην εποχή του Μνημονίου.
Να όμως που η ελληνική κοινωνία αντιδρά στο Μνημόνιο.Αντιδρά το σύνολο σχεδόν του πολιτικού κόσμου.Αντιδρούν τα κόμματα της Αντιπολιτεύσεως, καθώς και πολλοί βουλευτές της Συμπολιτεύσεως.Αντιδρούν οι συνδικαλιστές, οι οποίοι απαιτούν συνέχιση της πολιτικής που τελικώς εζημίωσε τα συμφέροντα των εργαζομένων τους οποίους εκπροσωπούν.
Αντιδρούν και οι περισσότεροι διαμορφωτές της κοινής γνώμης που δίνουν τον τόνο από τα μέσα ενημερώσεως.Αντιδρά το σύνολο σχεδόν της ελληνικής κοινωνίας, όπως προκύπτει από τις διάφορες έρευνες της κοινής γνώμης.Οι περισσότεροι πολίτες θεωρούν ότι το Μνημόνιο θα μας οδηγήση στην καταστροφή.
Εν τούτοις, οι κοινή λογική λέει το αντίθετο.Χωρίς το Μνημόνιο, η καταστροφή είναι δεδομένη.Αν αυτό δεν υπήρχε, η χώρα θα είχε ήδη πτωχεύσει.Το Μνημόνιο είναι το μέσον για να αποφύγει η χώρα την πτώχευση.Αν αυτό εφαρμοσθή σωστά, η πτώσευσις μπορεί να αποφευχθή.Οι Φαινάνσιαλ Τάϊμς έγραψαν χθές ότι κάποιοι αναλυτές θεωρούν την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους τόσο βεβαία όσο τους φόρους και το θάνατο.Και το έγραψαν προδήλως διότι βλέπουν την αρνητική στάση μας έναντι του Μνημονίου.Αν δείχναμε την διάθεση να το εφαρμόσουμε, θα είχαμε πιθανότητες να αποφύγουμε την καταστροφή.όμως το τορπιλλίζουμε μόνοι μας.
Αντίδρασις στο Μνημόνιο
Αυτό που μας καθιστά αρνητικούς στις διαρθρωτικές αλλαγές που υπαγορεύει το Μνημόνιο, είναι ο φόβος μας για την αβεβαιότητα.Ο δημόσιος υπάλληλος, ο οποίος έχει συνηθίσει να κάθεται στην ίδια καρέκλα επί χρόνια ή επί δεκαετίες, έστω και αν δεν κάνει κάτι παραγωγικό, τρέμει στην ιδέα οιασδήποτε αλλαγής.Παρ' ότι έχει εξασφαλισμένη την θέση εργασίας του, αρνείται ακόμη και να μεταταγή σε κάποια άλλη υπηρεσία όπου θα είναι πιο χρήσιμος.Και η νοοτροπία αυτή διαχέεται σε ολόκληρη την κοινωνία.Ακόμη και στον ιδιωτικό τομέα υπάρχουν τέτοιες τάσεις.Δεν είναι τυχαίο ότι στην Ελλάδα έχουμε χαμηλή κινητικότητα στην αγορά εργασίας.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε μπροστά μας αυτό είναι.Η συνταγή για να εξέλθουμε από τη κρίση είναι δεδομένη.Μπορεί να υπάρχουν επί μέρους ενστάσεις για κάποια σημεία του Μνημονίου, αλλά η γενική γραμμή που πρέπει να ακολουθήσουμε είναι μία.Είναι τέτοια η ανασφάλεια την οποία αισθάνονται οι περισσότεροι Έλληνες και τέτοιος ο φόβος έναντι της αβεβαιότητος, ώστε φθάνουμε στο σημείο να λακτίζουμε μόνοι μας την σωτηρία μας.Διότι αυτό κατ' ανάγκην περνάει μέσα από ένα στάδιο αβεβαιότητος.

Πηγή:ΕΣΤΙΑ ,12 Ιαν 2010.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο Διαχειριστής δεν υποχρεούται σε απαντήσεις επί των σχολίων. Οι απαντήσεις σε ερωτήματα δίδονται έναντι αμοιβής, όπως αναφέρεται σχετικά στο πάνω μέρος του ιστολογίου στο κουτάκι με το τίτλο ΡΩΤΗΣΤΕ ΜΑΣ.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.