Για τα ερωτήματά σας προτιμήστε την αποστολή email (simvoulatoras@gmail.com) ή την συμπλήρωση της φόρμας με τον τίτλο «Ρωτήστε μας» που υπάρχει κάτω ακριβώς από τον τίτλο του ιστολογίου. Ελάχιστη αμοιβή 25 ευρώ +Φπα 24%. Ελάχιστη αμοιβή για ραντεβού 50 ευρώ +Φπα 24%.



Παρασκευή 5 Νοεμβρίου 2010

Φύσις ανθρώπων

Από το βιβλίο Collectanea,του Zήσιμου Λορεντζάτου.(Εκδόσεις ΔΟΜΟΣ)

Προοδευτικοί άνθρωποι και συντηρητικοί ή αντιδραστικοί άνθρωποι δεν υπάρχουν.Υπάρχουν μονάχα αυτό πού λέμε ζωντανοί ή σημαντικοί και μέτριοι ή τιποτένιοι άνθρωποι,άσχετα από το επιτήδευμα και τον μπεζαχτά τους
.Δεν πρέπει να ξεγελιόμαστε τώρα πιά(εννοώ,ύστερα από όσο είδαμε στον αιώνα μας)και να δεχόμαστε τους πολιτικούς διαχωρισμούς.Και,φυσικά,μαζί με τους προοδευτικούς και τους συντηρητικούς ή τους αντιδραστικούς δεν υπάρχουν και τα αντίστοιχα αφηρημένα ουσιαστικά.Όπως έγραφε ο George Orwell:"Progress and reaction have both turned out to be swindles"(1)-δηλαδή απάτες.
Με τον ίδιο τρόπο απάτες είναι οι διαχωρισμοί που αξιολογούν ή κρίνουν τους ανθρώπους ανάλογα με τα λεφτά πού έχουν ή που δεν έχουν-όσοι έχουν δεν είναι καλοί,όσοι δεν έχουν είναι καλοί-ή ανάλογα με το άν ανήκουν σε μιά ορισμένη κοινωνική τάξη,άν είναι επαγγελματίες ελεύθεροι ή εργάτες μεροκαματιάρηδες,αφεντικά ή υπάλληλοι,αστοί ή χωριάτες(εδώ έχομε και υποδιαιρέσεις:μεγαλοαστοί και μικροαστοί,μεγαλοκτηματίες και μικροκτηματίες,ακτήμονες) και δεν κοιτάζομε άν είναι άνθρωποι σωστοί,ήγουν αν είναι πρώτα τόμιοι,καλοί,αν κόβει το μυαλό τους και πιάνουν τα χέρια τους και τα λοιπά-ή τα αντίθετά τους-οι μόνοι πραγματικοί διαχωρισμοί ανάμεσα στους ανθρώπους,με πραγματικό αντίκρισμα μέσα μας,αλλά και στην κοινωνία,και όχι με προαποφασισμένες αφαιρέσεις,έξω από τη φύση του καθενός μας-φύσις ανθρώπων,έλεγε ο Θουκιδίδης.

(1)Πρόοδος και αντίδραση, αποδείχτηκαν και οι δύο απάτες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο Διαχειριστής δεν υποχρεούται σε απαντήσεις επί των σχολίων. Οι απαντήσεις σε ερωτήματα δίδονται έναντι αμοιβής, όπως αναφέρεται σχετικά στο πάνω μέρος του ιστολογίου στο κουτάκι με το τίτλο ΡΩΤΗΣΤΕ ΜΑΣ.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.