Για τα ερωτήματά σας προτιμήστε την αποστολή email (simvoulatoras@gmail.com) ή την συμπλήρωση της φόρμας με τον τίτλο «Ρωτήστε μας» που υπάρχει κάτω ακριβώς από τον τίτλο του ιστολογίου. Ελάχιστη αμοιβή 25 ευρώ +Φπα 24%. Ελάχιστη αμοιβή για ραντεβού 50 ευρώ +Φπα 24%.



Σάββατο 9 Οκτωβρίου 2010

Ελεγχοι Του ΣΔΟΕ


Tου Σαββίδη Γεώργιου,Συμβούλου Επιχειρήσεων

Στο υπουργείο οικονομικών δεν μπορούν να αποβάλουν τις συντηρητικές νοοτροπίες του παρελθόντος. Με πολύ μεγάλη δυσκολία γίνονται δειλά βήματα προς τα εμπρός και με απίστευτη ευκολία δύο και τρία βήματα προς τα πίσω.

Πως αλλιώς μπορεί να ερμηνευθεί η απόφαση του υπουργού οικονομικών να ελέγχονται από το ΣΔΟΕ οι επιχειρήσεις , προκειμένου να διαπιστωθεί εάν έχουν καταχωρήσει στο βιβλίο απογραφών τα αποθέματά τους και εάν υπάρχει συμφωνία αυτών με τα τρέχοντα υπόλοιπα της αποθήκης. Σε τι αποβλέπει ο υπουργός με την απόφασή του ;
Στην πάταξη της φοροδιαφυγής ,στην τρομοκρατία των φορολογουμένων ή στην επιβολή προστίμων για εισπρακτικούς λόγους; Με την εις άτοπον απαγωγή θα καταλήξουμε στο συμπέρασμα.
1)Πάταξη της φοροδιαφυγής
Η πάταξη της φοροδιαφυγής είναι αδύνατο να επέλθει με αποσπασματικούς ελέγχους oι οποίοι δεν έχουν ιδιαίτερο νόημα. Και δεν έχει νόημα ο έλεγχος της απογραφής διότι η εκπρόθεσμη σύνταξη απογραφής δεν σημαίνει κατ ανάγκη και απόκρυψη φορολογητέας ύλης.Το θέμα απασχολεί κυρίως μικρομεσαίες επιχειρήσεις οι οποίες στερούνται οργανωμένου λογιστηρίου και βρίσκονται σε μία διαρκεί μάχη φθοράς –αφθαρσίας.
Εξ άλλου το Υπουργείο Οικονομικών με την εγκύκλιό του 3/1992 δίνει οδηγίες για τον χειρισμό των ποσοτικών ελλειμμάτων και πλεονασμάτων απογραφής.
Δηλ το 1992 το Υπουργείο δεχόταν την ύπαρξη διαφορών στις απογραφές ενώ το
2010 όχι;
2)Τρομοκρατία των φορολογουμένων
Ο έλεγχος της απογραφής από τα συνεργεία του ΣΔΟΕ δημιουργεί τεράστιο πρόβλημα και στις μεγάλες και οργανωμένες επιχειρήσεις. Αυτό συμβαίνει διότι από τον έλεγχο μπορεί να προκύψουν ελλείμματα ή πλεονάσματα ,τα οποία ο μεν ελεγκτής οφείλει να τα καταγράψει στην έκθεσή του –για να επιβληθούν οι προβλεπόμενες κυρώσεις-ο δε επιχειρηματίας πρέπει να αποδείξη ότι δεν είναι ελέφαντας.
Οι ιθύνοντες του Υπουργείου Οικονομικών θεωρούν ότι σε μία επιχείρηση με 5000 ή 10000 είδη είναι εφικτό να μην γίνονται λάθη.
Τελευταίο και σημαντικότερο αφήνουμε το γεγονός του εκβιασμού του επιχειρηματία από ελάχιστους ασυνείδητους ελεγκτές ή τον εκβιασμό του ελεγκτού από απεγνωσμένους επιχειρηματίες (μερικές φορές δεν είναι και εύκολο να αποδείξεις το αυτονόητο)
Δυστυχώς όπως είπε και ο Πλάτων «η αρετή έχει πολλούς δασκάλους και λίγους αγωνιστές»
3)Επιβολή προστίμων για εισπρακτικούς λόγους.
Από την ανάπτυξη των παραπάνω προκύπτει ότι για άλλη μία φορά το ΥΠΕΘΟ προβαίνει σε ενέργειες που δεν συμβάλουν στην διαμόρφωση ενός κράτους δικαίου και αποβλέπουν στην ενίσχυση των δημοσίων οικονομικών με την επιβολή προστίμων τα οποία στην πλειονότητά τους είναι άδικα και δεν συμβάλουν στην ανάπτυξη φορολογικής συνείδησης εκ μέρους των πολιτών.
Τα προβλήματα της φορολογίας στην Ελλάδα δεν είναι ανεξάρτητα από τον τρόπο οργάνωσης και λειτουργίας το υ κράτους.
Η λύση τους είναι απλή και μας την δίνουν οι αρχαίοι μας πρόγονοι όπως ο Πυθαγόρας που είπε ότι «το θεμέλιο του κράτους είναι η καλή αγωγή και μόρφωση των νέων» και ο Υπερείδης που είπε «να φοβάσαι όχι τις απειλές του ανθρώπου αλλά την φωνή του νόμου»
Η κυβέρνηση δεν έχει δικαίωμα να αποτύχει
Η επιτυχία είναι εξασφαλισμένη αρκεί μόνον να εγκαταλείψει τις ξεπερασμένες αντιλήψεις του παρελθόντος και να τολμήσει .την εφαρμογή καινοτόμων λύσεων στηριγμένων στην κοινή λογική.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο Διαχειριστής δεν υποχρεούται σε απαντήσεις επί των σχολίων. Οι απαντήσεις σε ερωτήματα δίδονται έναντι αμοιβής, όπως αναφέρεται σχετικά στο πάνω μέρος του ιστολογίου στο κουτάκι με το τίτλο ΡΩΤΗΣΤΕ ΜΑΣ.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.