Για τα ερωτήματά σας προτιμήστε την αποστολή email (simvoulatoras@gmail.com) ή την συμπλήρωση της φόρμας με τον τίτλο «Ρωτήστε μας» που υπάρχει κάτω ακριβώς από τον τίτλο του ιστολογίου. Ελάχιστη αμοιβή 25 ευρώ +Φπα 24%. Ελάχιστη αμοιβή για ραντεβού 50 ευρώ +Φπα 24%.



Παρασκευή 12 Ιουλίου 2019

Απεικόνιση ταράτσας στα έντυπα Ε9 και Ε1

Πως απεικονίζεται στο Ε9 (άν απεικονίζεται) το διακαίωμα αποκλειστικής χρήσης ταράτσας σε πολυκατοικία; Έστω ο κύριος χώρος του διαμερίσματος 4ου ορόφου (τελευταίος) 100τμ και στο ίδιο συμβόαλαιο αναφέρεται ότι υπάρχει και η αποκλειστική χρήση 50τμ απο την ταράτσα

Απάντηση
 
1.  Έντυπο Ε9 

Η αναφορά της φορ. διοίκησης για την περίπτωση αυτή, όπως καταγράφεται

στην ΠΟΛ.1237/2014 είναι : «Στην πρώτη σελίδα του εντύπου περιλαμβάνεται και πεδίο αναγραφής σημειώσεων του φορολογουμένου, όπως ενδεικτικά:  […] Επίσης, στον πίνακα αυτό ο υπόχρεος μπορεί να αναγράψει ό,τι ο ίδιος κρίνει σκόπιμο και το οποίο διευκρινίζει την κατάσταση της περιουσίας του. Για παράδειγμα μπορεί να αναγράψει, δυνητικά και χωρίς να έχει υποχρέωση προς τούτο, τα δικαιώματα αποκλειστικής χρήσης σε κήπους, ακάλυπτους χώρους ή ταράτσες καθώς και λοιπές δουλείες (πλην της οίκησης και της επικαρπίας), οι οποίες δεν αναγράφονται στο εσωτερικό του εντύπου, να διευκρινίσει αν ένα κτίσμα είναι αυθαίρετο, πόσα από τα τετραγωνικά μέτρα των κυρίων χώρων κτίσματος αφορούν κλειστό ημιυπαίθριο, να αναγράψει ότι το ακίνητο το οποίο του ανήκει είναι επίδικο αλλά δεν έχει τη νομή του κ.λπ.».
 
2.  Έντυπο Ε1 

Στο έντυπο Ε1 καταχωρούνται οι οικοδομές που κατοικούνται (για τον προσδιορισμό της ελάχιστης φορολογίας (τεκμηρίων)). Τόσο στο νόμο (άρθρο 31 του Ν.4172/2013) όσο και στις εφαρμοστικές αποφάσεις δεν προβλέπεται ότι για τον υπολογισμό του τεκμηρίου λαμβάνεται υπόψη και το δικαίωμα αποκλειστικής χρήσης της ταράτσας. Συνεπώς, δεν καταχωρείται στο έντυπο Ε1.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο Διαχειριστής δεν υποχρεούται σε απαντήσεις επί των σχολίων. Οι απαντήσεις σε ερωτήματα δίδονται έναντι αμοιβής, όπως αναφέρεται σχετικά στο πάνω μέρος του ιστολογίου στο κουτάκι με το τίτλο ΡΩΤΗΣΤΕ ΜΑΣ.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.