Για τα ερωτήματά σας προτιμήστε την αποστολή email (simvoulatoras@gmail.com) ή την συμπλήρωση της φόρμας με τον τίτλο «Ρωτήστε μας» που υπάρχει κάτω ακριβώς από τον τίτλο του ιστολογίου. Ελάχιστη αμοιβή 25 ευρώ +Φπα 24%. Ελάχιστη αμοιβή για ραντεβού 50 ευρώ +Φπα 24%.



Τετάρτη 14 Νοεμβρίου 2018

Παρατείνει ο χρόνος του διαλείμματος τον ημερήσιο χρόνο εργασίας του μισθωτού;

Αρχικά, όταν ο χρόνος ημερήσιας εργασίας υπερβαίνει τις έξι ώρες, πρέπει να χορηγείται διάλειμμα τουλάχιστον 15 λεπτών, κατά τη διάρκεια του οποίου οι εργαζόμενοι δικαιούνται να απομακρυνθούν από τη θέση εργασίας τους (παρ.1 του άρθρου 4 του ΠΔ 88/1999).
 Αν δεν προβλέπεται κάτι διαφορετικό από Σ.Σ.Ε., Κανονισμό Εργασίας, ατομική σύμβαση εργασίας, ο χρόνος του διαλείμματος παρατείνει τον ημερήσιο χρόνο εργασίας. Κατά συνέπεια το ημερήσιο ωράριο εργαζόμενου (αν δεν υπάρχει διαφορετική συμφωνία ή κάποιος ειδικότερος όρος σε συλλογική σύμβαση , σε διάταξη νόμου , σε κανονισμό εργασίας κ.λπ.) μπορεί να παρατείνει τον ημερήσιο χρόνο απασχόλησης και επί χορήγησης διαλείμματος διάρκειας 30 λεπτών να διαμορφωθεί για παράδειγμα σε 09:00 - 17:30. Στον πίνακα προσωπικού ως ωράριο εργασίας θα καταχωρηθεί το 09:00 - 17:30 με σχετική αναφορά ότι χορηγείται 30λεπτο διάλειμμα π.χ. από 13:00 – 13:30.

Συμπερασματικά, με βάση τις γενικές διατάξεις περί χορήγησης του διαλείμματος κατά τα οριζόμενα στο άρθρο 4 του ΠΔ 88/1999, ο χρόνος του διαλείμματος παρατείνει τον ημερήσιο χρόνο εργασίας του μισθωτού και πιο συγκεκριμένα ο χρόνος αυτός δεν υπολογίζεται, για παράδειγμα, στο χρονικό διάστημα των 8 ωρών που απασχολείται ένας εργαζόμενος με καθεστώς πενθήμερης εργασίας. Αντιθέτως, ο χρόνος του διαλείμματος (τουλάχιστον 15 λεπτά) παρατείνει τον ημερήσιο χρόνο εργασίας του μισθωτού και θα πρέπει η σχετική αυτή αναφορά να καταχωρηθεί στον πίνακα προσωπικού.

ΠΗΓΗ  https://www.e-forologia.gr/forum/viewTopic.aspx?id=40404

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο Διαχειριστής δεν υποχρεούται σε απαντήσεις επί των σχολίων. Οι απαντήσεις σε ερωτήματα δίδονται έναντι αμοιβής, όπως αναφέρεται σχετικά στο πάνω μέρος του ιστολογίου στο κουτάκι με το τίτλο ΡΩΤΗΣΤΕ ΜΑΣ.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.