Για τα ερωτήματά σας προτιμήστε την αποστολή email (simvoulatoras@gmail.com) ή την συμπλήρωση της φόρμας με τον τίτλο «Ρωτήστε μας» που υπάρχει κάτω ακριβώς από τον τίτλο του ιστολογίου. Ελάχιστη αμοιβή 25 ευρώ +Φπα 24%. Ελάχιστη αμοιβή για ραντεβού 50 ευρώ +Φπα 24%.



Τρίτη 27 Οκτωβρίου 2020

Κατάσχεση χρεογράφων(μετοχών-μεριδίων) για χρέη.

Ερώτηση: Παρακαλώ να μου διευκρινήσετε αν μπορεί να μου κατασχέσουν τα μερίδια που έχω σε ΟΕ λόγω ύπαρξης ατομικών χρεών μου σαν φυσικό πρόσωπο. Τί ισχύει για τυχόν συμμετοχές και σε άλλης μορφής εταιρίες;(AE-ΕΠΕ-ΙΚΕ)

Απάντηση: Σχετικά με το ερώτημά σας ισχύουν τα παρακάτω:

-Ως προς τις ΕΠΕ το θέμα αναφέρεται ρητά στο άρθρο 30 του ν 3190:

`Αρθρο 30 Κατάσχεσις εταιρικού μεριδίου
1. Το εταιρικόν μερίδιον είναι δεκτικόν κατασχέσεως μόνον αδεία του Προέδρου των Πρωτοδικών
-Ως προς της ΙΚΕ το θέμα αναφέρεται ρητ'α στο άρθρο 88 του ν 4072/2013:
1. Η κατάσχεση των εταιρικών μεριδίων είναι δυνατή ακόμη και αν η μεταβίβαση τούτων αποκλείεται ή υπόκειται σε περιορισμούς. Η κατάσχεση γίνεται σύμφωνα με τα άρθρα 1022 επ. του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας. Η σχετική αίτηση του δανειστή και η απόφαση του δικαστηρίου που διατάσσει την κατάσχεση επιδίδονται και στην εταιρεία. Το δικαστήριο μπορεί να διατάξει ως πρόσφορο μέσο για την αξιοποίηση του δικαιώματος κατά το άρθρο 1024 του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας και τη μεταβίβαση των εταιρικών μεριδίων σε εταίρους ή σε πρόσωπο που υποδεικνύει η εταιρεία με πληρωμή πλήρους τιμήματος, που προσδιορίζεται από το δικαστήριο. Το δικαστήριο λαμβάνει γνώση του ενδιαφέροντος των εταίρων ή του τρίτου που υποδεικνύεται από την εταιρεία με οποιονδήποτε πρόσφορο δικονομικό τρόπο.-





.Ως προς τις προσωπικές εταιρίες ισχύουν από τον συνδιασμό των διατάξεων του ΚΠολΔ , του Αστικού Κώδικά , αλλά και των δικαστικών αποφάσεων, ισχύει το ακατάσχετο των μεριδίων.   
Ωστόσο το άρθ. 262 του ν 4072/2012 , παρέχει την δυνατότητα στους ατομικούς δανειστές του εταίρου προσωπικής εταιρίας να ζητήσουν την έξοδό του από αυτή, ώστε να κατασχεθεί η αξία της εταιρικής συμμετοχής.
-Για  τις Ανώνυμες Εταιρίες είναι δυνατή η κατάσχεση για χρέη.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο Διαχειριστής δεν υποχρεούται σε απαντήσεις επί των σχολίων. Οι απαντήσεις σε ερωτήματα δίδονται έναντι αμοιβής, όπως αναφέρεται σχετικά στο πάνω μέρος του ιστολογίου στο κουτάκι με το τίτλο ΡΩΤΗΣΤΕ ΜΑΣ.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.