Για τα ερωτήματά σας προτιμήστε την αποστολή email (simvoulatoras@gmail.com) ή την συμπλήρωση της φόρμας με τον τίτλο «Ρωτήστε μας» που υπάρχει κάτω ακριβώς από τον τίτλο του ιστολογίου. Ελάχιστη αμοιβή 25 ευρώ +Φπα 24%. Ελάχιστη αμοιβή για ραντεβού 50 ευρώ +Φπα 24%.



Κυριακή 16 Ιουλίου 2017

Κληρονόμος θανόντος εταίρου

Σύμφωνα με το αρθ 265 παρ1 του Ν4072 εφόσον οι εταίροι δεν κάνουν δεκτή την πρόταση να λάβει ο κληρονόμος τη θέση ετερόρρυθμου εταίρου, ο κληρονόμος μπορεί να εξέλθει από την εταιρεία. Είναι εφικτό ο κληρονόμος να προτείνει, εφόσον δεν γίνει δεκτός ως ετερόρρυθμος, να τον δεχτούν ως ομόρρυθμο; Επίσης σε περίπτωση θανάτου Ομόρρυθμου Εταίρου και μετατροπή της εταιρείας σε Ε.Ε. είναι απαραίτητη για τη διατήρηση της επωνυμίας στην ΕΕ η έγκριση των κληρονόμων; Τονίζω πως από Ο.Ε μετατρέπεται σε Ε.Ε. Έτσι η "ΕΠΩΝΥΜΙΑ"Ο.Ε. για να γίνει "ΕΠΩΝΥΜΙΑ" Ε.Ε. απαιτείται η έγκριση των κληρονόμων του ΕΠΩΝΥΜΙΑ";
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Με τις  διατάξεις του άρθρου 260, του Ν 4072/2012, ο θάνατος ενός εταίρου συνιστά γεγονός που επιφέρει την έξοδο του από την εταιρεία, εκτός αν προβλέπεται διαφορετικά στην εταιρική σύμβαση. Επιπλέον, σύμφωνα με το προηγούμενο άρθρο 259 του ίδιου νόμου, η αναγκαστική έξοδος ενός εταίρου, λόγω θανάτου, από την προσωπική εταιρεία, δεν συνιστά αυτόματα και τη λύση αυτής, με την προϋπόθεση διαφορετικής αντιμετώπισης από τα οριζόμενα στο εταιρικό καταστατικό. Στη συνέχεια, βάσει, του άρθρου 265, ως άνω, η προσωπική εταιρεία μπορεί να συνεχίσει να υφίσταται και από τους κληρονόμους του εταίρου που απεβίωσε, εφόσον οι υπόλοιποι εταίροι συναινούν σε αυτή την επιλογή (άρθρο 256).
Στην προκειμένη περίπτωση που η μεταβίβαση γίνεται λόγω θανάτου, ο κληρονόμος διατηρεί το δικαίωμα αποχώρησής του από την εταιρεία εφόσον οι λοιποί εταίροι δεν κάνουν δεκτό το αίτημά του για παραμονή αυτού με την ιδιότητα του ετερόρρυθμου μέλους (παρ. 1, του άρθρου 265). Διαφορετικά, εφόσον το επιθυμεί παραμένει στην ΟΕ ως ομόρρυθμο μέλος. Σημειώνεται πάντως, ότι με βάση το άρθρο 261, η εκούσια έξοδος εταίρου δεν συνεπάγεται την υποχρέωση καταβολής της αξίας της συμμετοχής του εφόσον δεν υφίσταται σπουδαίος λόγος (βλ. παρ. 3).
Επιπλέον, σύμφωνα με το άρθρο 250, σε περίπτωση αποχώρησης εταίρου, το όνομα του οποίου περιέχεται στην εταιρική επωνυμία, απαιτείται η συγκατάθεση αυτού ή των κληρονόμων του για τη διατήρηση της επωνυμίας. Επομένως, στην περίπτωση που το όνομα του θανόντος εταίρου αναφέρεται στην εταιρική επωνυμία, απαιτείται συγκατάθεση των κληρονόμων προκειμένου να συνεχιστεί η χρήση αυτού. Τέλος, για την μετατροπή μιας ΟΕ σε ΕΕ απαιτείται η σύμφωνη γνώμη όλων των εταίρων. Για την μετατροπή αυτή αρκεί η αλλαγή της ιδιότητας ενός ή περισσοτέρων ομορρύθμων μελών σε ετερόρρυθμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο Διαχειριστής δεν υποχρεούται σε απαντήσεις επί των σχολίων. Οι απαντήσεις σε ερωτήματα δίδονται έναντι αμοιβής, όπως αναφέρεται σχετικά στο πάνω μέρος του ιστολογίου στο κουτάκι με το τίτλο ΡΩΤΗΣΤΕ ΜΑΣ.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.