Για τα ερωτήματά σας προτιμήστε την αποστολή email (simvoulatoras@gmail.com) ή την συμπλήρωση της φόρμας με τον τίτλο «Ρωτήστε μας» που υπάρχει κάτω ακριβώς από τον τίτλο του ιστολογίου. Ελάχιστη αμοιβή 25 ευρώ +Φπα 24%. Ελάχιστη αμοιβή για ραντεβού 50 ευρώ +Φπα 24%.



Παρασκευή 8 Ιανουαρίου 2016

Τεκμήριο αγοράς αμοιβαίου κεφαλαίου

Είχα μια προθεσμιακή κατάθεση που έληξε μέσα στο 2015. Τα χρήματα αυτά τα επένδυσα σε αγορά αμοιβαίου κεφαλαίου. Θα αποτελέσει τεκμήριο η αγορά αυτή σύμφωνα με το άρθρο 32; Όταν πουληθεί το αμοιβαίο μέσα στο 2015 θα συμπεριληφθεί στη φορολογική δήλωση ως τεκμήριο αγοράς και ως διάθεση περιουσιακού στοιχείου; Όταν πουληθεί στο 2016 θεωρείται η αντίστοιχη πώληση ως διάθεση περιουσιακού στοιχείου;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ:
Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 32, του ΚΦΕ, καθώς και τις οδηγίες της Πολ. 1076/2015, για τον υπολογισμό της ετήσιας αντικειμενικής δαπάνης λαμβάνονται υπόψη και τα ποσά που καταβλήθηκαν για τηναγορά εταιρικών μερίδων και χρεογράφων γενικώς.
Όπως αναφέρεται στην σχετική απόφαση: Διευκρινίζεται ότι στην έννοια των χρεογράφων συμπεριλαμβάνονται οι ομολογίες, τα έντοκα γραμμάτια του Ελληνικού Δημοσίου, τα ομόλογα τραπεζών, τα προθεσμιακά συμβόλαια, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης, τα συμβόλαια δικαιωμάτων προαίρεσης, τα μερίδια αμοιβαίων κεφαλαίων, οι μετοχές και γενικά προϊόντα που μπορούν να διαπραγματεύονται στα χρηματιστήρια και στις αγορές.
Επομένως, τα ποσά που διαθέσατε για την αγορά μεριδίων αμοιβαίων κεφαλαίων θα ληφθούν στην τεκμαρτή δαπάνη και άρα θα περιληφθούν στο έντυπο Ε1 της φορολογικής δήλωσης και συγκεκριμένα στον κωδ. 743 – 744.
Επιπρόσθετα, στην περίπτωση που ο φορολογούμενος προβεί σε πώληση των μεριδίων τότε θα πρέπει να δηλώσει τα ποσά που εισέπραξε στους κωδ. 781 – 782 (“Χρηματικά ποσά που προέρχονται από διάθεση περιουσιακών στοιχείων κ.λπ.”) της φορολογικής δήλωσης (έντυπο Ε1), εντός του φορολογικού έτους που πραγματοποιήθηκε η πώληση αυτή (παρ. 2, περ. γ, του άρθρου 34, του ΚΦΕ). Σημειώνεται δε ότι το τίμημα της πώλησης που συμπληρώνεται στους ανωτέρω κωδικούς δε λαμβάνεται υπόψη στον υπολογισμό της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης του άρθρου 29, του Ν. 3986/2011.
ΠΗΓΗ  http://epixeirisi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο Διαχειριστής δεν υποχρεούται σε απαντήσεις επί των σχολίων. Οι απαντήσεις σε ερωτήματα δίδονται έναντι αμοιβής, όπως αναφέρεται σχετικά στο πάνω μέρος του ιστολογίου στο κουτάκι με το τίτλο ΡΩΤΗΣΤΕ ΜΑΣ.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.