Για τα ερωτήματά σας προτιμήστε την αποστολή email (simvoulatoras@gmail.com) ή την συμπλήρωση της φόρμας με τον τίτλο «Ρωτήστε μας» που υπάρχει κάτω ακριβώς από τον τίτλο του ιστολογίου. Ελάχιστη αμοιβή 25 ευρώ +Φπα 24%. Ελάχιστη αμοιβή για ραντεβού 50 ευρώ +Φπα 24%.



Τετάρτη 18 Νοεμβρίου 2015

Τιμή κτήσης μετοχών μη εισηγμένων

Για να υπολογίσουμε την μέση τιμή κτήσης μετοχών μη εισηγμένων σε πώληση μετοχών, ποια τιμή κτήσης θα πάρουμε, όταν κατά την αγορά τους, είχαμε διαδοχικές αγορές και πχ μια αγορά τους είχε γίνει και είχαμε αρνητικά ίδια κεφάλαια και η αγορά ήταν με 30,00 ευρώ η μετοχή; Ποια είναι η μικρότερη τιμή; Θα πάρουμε μηδέν ή το 30,00 ευρώ;
ΑΠAΝΤΗΣΗ
Σύμφωνα με το άρθρο 42 του ΚΦΕ, κάθε εισόδημα που προκύπτει από υπεραξία μεταβίβασης τίτλων (καθώς και μεταβίβασης ολόκληρης επιχείρησης), υπόκειται σε φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων.  Στους υπό μεταβίβαση τίτλους περιλαμβάνονται και οι μετοχές ανώνυμης εταιρείας που δεν είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο. Περαιτέρω, ως υπεραξία νοείται η διαφορά μεταξύ της τιμής κτήσης που κατέβαλε ο φορολογούμενος και της τιμής πώλησης που εισέπραξε. Τυχόν δαπάνες που συνδέονται ευθέως με την αγορά ή την πώληση των τίτλων (μετοχών) συμπεριλαμβάνονται στην τιμή κτήσης και την τιμή πώλησης, με αποτέλεσμα να προσαυξάνεται η τελική τιμή τους.   

Στην περίπτωση μεταβίβασης μη εισηγμένων μετοχών (σύμφωνα με το ερώτημα):
(α) Η τιμή πώλησης προσδιορίζεται με βάση την αξία των ιδίων κεφαλαίων της εταιρείας που εκδίδει τους μεταβιβαζόμενους τίτλους κατά το χρόνο της μεταβίβασης. Αν το πραγματικό τίμημα ή η αγοραία αξία που αναγράφεται στη σύμβαση μεταβίβασης, συνιστούν μεγαλύτερα ποσά, θα λαμβάνονται υπόψη αυτά τα μεγαλύτερα ποσά.   
(β) Η τιμή κτήσης προσδιορίζεται με βάση την αξία των ιδίων κεφαλαίων της εταιρείας που εκδίδει τους μεταβιβαζόμενους τίτλους κατά το χρόνο απόκτησης. Σε αντίθεση με τον προσδιορισμό της τιμής πώλησης, εδώ λαμβάνεται το πραγματικό τίμημα που αναγράφεται στη σύμβαση μεταβίβασης κατά το χρόνο της απόκτησης των τίτλων, εφόσον αυτό είναι χαμηλότερο από εκείνο που προκύπτει βάσει της αξίας των ιδίων κεφαλαίων.   
Σημειώνεται ότι σε περίπτωση που η τιμή κτήσης δεν μπορεί να προσδιορισθεί θεωρείται ότι είναι μηδενική. Ιδιαιτέρως δε, για τον προσδιορισμό της τιμής κτήσης λαμβάνονται υπόψη οι εταιρικές πράξεις που έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι τον χρόνο της μεταβίβασης. Αν έχουν υπάρξει διαδοχικές αποκτήσεις τίτλων, ως τιμή κτήσης θα ληφθεί η μέση τιμή κτήσης που προκύπτει από τη συνολική αξία κτήσης των τίτλων δια της συνολικής ποσότητας αυτών, δηλαδή η μέση σταθμική τιμή.
Έτσι, αν είχαν αποκτηθεί μετοχές, διαδοχικά:
  1. Αγορά…………200 μετοχές προς 30,00 = 6.000,00
  2. Αγορά…………300 μετοχές προς 25,00 = 7.500,00
Η μέση τιμή είναι…………………………….13.500,00 / 500 = 27,00  
Ίδια κεφάλαια:  
Ως ίδια κεφάλαια των επιχειρήσεων που τηρούν διπλογραφικά βιβλία, θα λαμβάνονται τα ίδια κεφάλαια όπως αυτά εμφανίζονται στο τελευταίο πριν την ημερομηνία μεταβίβασης μηνιαίο ισοζύγιο της επιχείρησης. Τυχόν εγγραφές που έχουν γίνει μέχρι την ημερομηνία μεταβίβασης στους λογαριασμούς αυτούς λαμβάνονται υπόψη.
Ως ίδια κεφάλαια των επιχειρήσεων που τηρούν απλογραφικά βιβλία, θα λαμβάνονται τα κεφάλαια όπως προκύπτουν από το καταστατικό ίδρυσης της εταιρείας και τις τροποποιήσεις αυτού. Επίσης, θα λαμβάνονται υπόψη τυχόν αγορές παγίων, επιδοτήσεις οι οποίες δεν έχουν συμπεριληφθεί στην αξία κτήσης των παγίων και στην κάλυψη λοιπών δαπανών, καθώς και λοιπά στοιχεία που αποδεικνύουν την αύξηση του κεφαλαίου και για τα οποία η εταιρεία δεν έχει προβεί σε τροποποίηση καταστατικού.
Συνεπώς, για τον υπολογισμό της τιμής κτήσης θα πάρουμε αρχικώς, την τιμή που προκύπτει από τη διαίρεση του ποσού των ιδίων κεφαλαίων δια του αριθμού των μετοχών που συγκροτούν το κεφάλαιο. Η αξία αυτή συγκρίνεται με το πραγματικό ποσό που συμφωνείται και εκ των δύο, λαμβάνεται το μικρότερο.
Αν για παράδειγμα, κάποιος (φυσικό πρόσωπο) είχε αποκτήσει 3.000 μετοχές (μη εισηγμένες) που αντιπροσωπεύουν το 25% του συνόλου (άρα οι μετοχές που συγκροτούν το κεφάλαιο είναι 12.000), αντί 180.000 ευρώ, ενώ τα ίδια κεφάλαια της εταιρείας, κατά τον χρόνο της απόκτησης είναι  900.000 ευρώ, ως αξία κτήσης σε περίπτωση μεταβίβασης του συνόλου ή μέρους των μετοχών αυτών, θα ληφθεί το ποσό των 180.000 ευρώ, επειδή είναι < 225.000 ευρώ:
  • Βάσει συμφωνητικού: 3.000 χ 60,00 = 180.000 ευρώ
  • Βάσει ιδίων κεφαλαίων: 900.000 ευρώ / 12.000 = 75,00 χ 3.000 = 225.000 ευρώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο Διαχειριστής δεν υποχρεούται σε απαντήσεις επί των σχολίων. Οι απαντήσεις σε ερωτήματα δίδονται έναντι αμοιβής, όπως αναφέρεται σχετικά στο πάνω μέρος του ιστολογίου στο κουτάκι με το τίτλο ΡΩΤΗΣΤΕ ΜΑΣ.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.