Για τα ερωτήματά σας προτιμήστε την αποστολή email (simvoulatoras@gmail.com) ή την συμπλήρωση της φόρμας με τον τίτλο «Ρωτήστε μας» που υπάρχει κάτω ακριβώς από τον τίτλο του ιστολογίου. Ελάχιστη αμοιβή 25 ευρώ +Φπα 24%. Ελάχιστη αμοιβή για ραντεβού 50 ευρώ +Φπα 24%.



Τετάρτη 2 Σεπτεμβρίου 2015

Παροχή σε είδος ασφαλιστικών εισφορών εταίρων σε προσωπικές εταιρείες

Το ερώτημα μου είναι το εξής. Μια προσωπική εταιρεία πληρώνει τα ασφαλιστικά ταμεία των μελών της π.χ. OAEE στο 2014. Δεν δίνει καμία αμοιβή. Αποτελεί παροχή σε είδος αυτή η πληρωμή η όχι; Σημειώνεται ότι τα εν λόγω ποσά δεν επιστρέφονται από τα μέλη στην εταιρεία.
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Στην περίπτωση κατά την οποία, οι ασφαλιστικές εισφορές των μελών μιας προσωπικής εταιρείας (ΟΕ, ΕΕ κ.λπ.) καταβάλλονται από το νομικό πρόσωπο, θα θεωρούνται παροχές σε είδος για το φυσικό πρόσωπο, ενώ, κατά την γνώμη μας, πιθανότατα θα πρέπει να  αναμορφώνονται φορολογικά, δεδομένου ότι ναι μεν πρόκειται για προβλεπόμενο από τον ΚΦΕ, έξοδο, ως παροχή σε είδος, ωστόσο καταβάλλονται καθ υπέρβαση του κυρίως εξόδου που είναι οι αμοιβές. Η εταιρεία θα πρέπει να είναι σε θέση να στηρίξει την άποψη ότι η καταβολή αυτή γίνεται προς το συμφέρον της (περ. α, άρθρου 22, ΚΦΕ). Προφανώς, ολόκληρο το ποσό θα συνιστά παροχή σε είδος, αν δεν εμπίπτει στον περιορισμό των 300 ευρώ, ετησίως. Τα στοιχεία αυτά υποβάλλονται με ηλεκτρονικό τρόπο, από την εταιρεία, στη βάση της ΓΓΠΣ, στο τέλος του έτους (εφαρμογή «βεβαιώσεις αποδοχών» κωδ. 15-Παροχές σε είδος του άρθρου 13 του Ν. 4172/2013). Τέλος, ενδέχεται να αποφασίσει η εταιρεία να καταβάλλει αυτά τα ποσά των εισφορών εμμέσως, απλώς αυξάνοντας το ύψος των αμοιβών (σε περίπτωση που δίνονται αμοιβές).
Ωστόσο, επισημαίνεται ότι οι αμοιβές αυτές εκπίπτουν φορολογικά, εφόσον οι δικαιούχοι - εταίροι παρέχουν υπηρεσίες διαχειρίσεως ή/και εκπροσωπήσεως της εταιρείας (βλ. Πολ. 1139/2015).
ΠΗΓΗ: http://epixeirisi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο Διαχειριστής δεν υποχρεούται σε απαντήσεις επί των σχολίων. Οι απαντήσεις σε ερωτήματα δίδονται έναντι αμοιβής, όπως αναφέρεται σχετικά στο πάνω μέρος του ιστολογίου στο κουτάκι με το τίτλο ΡΩΤΗΣΤΕ ΜΑΣ.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.