Για τα ερωτήματά σας προτιμήστε την αποστολή email (simvoulatoras@gmail.com) ή την συμπλήρωση της φόρμας με τον τίτλο «Ρωτήστε μας» που υπάρχει κάτω ακριβώς από τον τίτλο του ιστολογίου. Ελάχιστη αμοιβή 25 ευρώ +Φπα 24%. Ελάχιστη αμοιβή για ραντεβού 50 ευρώ +Φπα 24%.



Κυριακή 17 Μαΐου 2015

Ανάλωση κεφαλαίου



Γυναίκα φορολογούμενη μισθωτός θέλει να αγοράσει Α κατοικία η οποία έχει  πλέον πόθεν έσχες. Το ερώτημα είναι αν η ζημιά που έχει ο σύζυγος της από ατομική επιχείρηση που διατηρεί τα τρία τελευταία  χρόνια αφαιρείται από την ανάλωση  κεφαλαίου (το ποσό της ζημίας για κάθε χρόνο είναι περίπου 30 χιλιάδες ευρώ)?
Απάντηση:
1. Από τη φορολογική διοίκηση έχει διευκρινισθεί ότι για την κάλυψη της τεκμαρτής δαπάνης διαβίωσης της/του συζύγου θα ληφθεί υπόψη το οικογενειακό εισόδημα, καθώς και τα λοιπά χρηματικά ποσά που μειώνουν την προστιθέμενη διαφορά της τεκμαρτής δαπάνης που θα δηλώσει ο σύζυγος και η σύζυγός του. Ο προϊστάμενος Δ.Ο.Υ σε κάθε περίπτωση δικαιούται να προβεί σε έλεγχο και για την εφαρμογή των διατάξεων άλλων φορολογιών (1050039/17-6-2002). 
Με τα έγγραφα 1036512/10-5-2006 και 1045929/09-5-2-2005, διευκρινίσθηκε ότι η ζημία από εμπορική επιχείρηση που υπάρχει σε κάποιο οικονομικό έτος καταρχήν συμψηφίζεται με τα υπόλοιπα εισοδήματα του φορολογούμενου.

Αν το τελικό αποτέλεσμα μετά το συμψηφισμό παραμένει αρνητικό, κατά τον προσδιορισμό του κεφαλαίου προηγουμένων ετών η τελική ζημία της χρήση αυτής δεν λαμβάνεται υπόψη αφαιρετικά αλλά για τη χρήση αυτή θεωρείται ότι δεν απομένει κεφάλαιο για ανάλωση.  2. Σύμφωνα με το με αριθμό Δ12Α 1051611 ΕΞ2013/22-3-2013 έγγραφο του Υπ. Οικονομικών, ορίζεται ότι: «Αν σε κάποιο έτος προκύψει αρνητικό υπόλοιπο και ο προσδιορισμός του εισοδήματος πραγματοποιηθεί με βάση τα τεκμήρια τότε θεωρείται ότι δεν απομένει κεφάλαιο προς επίκληση για το έτος αυτό (θεωρείται μηδενικό) και δεν επηρεάζει αρνητικά τα θετικά υπόλοιπα των προηγούμενων ετών. Αν όμως σε κάποιο έτος προκύψει αρνητικό υπόλοιπο από δαπάνες των άρθρων 16 και 17 του Κ.Φ.Ε. , οι οποίες απαλλάσσονται της εφαρμογής του τεκμηρίου, τότε το έτος αυτό επηρεάζει αρνητικά τα θετικά υπόλοιπα των προηγούμενων ετών». Στην περίπτωση αυτή, αν ο σύζυγος φορολογήθηκε βάσει τεκμηρίων, θεωρούμε ότι το κεφάλαιο που σχηματίσθηκε τα προηγούμενα έτη δεν επηρεάζεται θετικά ή αρνητικά. 

 Το ερώτημα υποβλήθηκε στον ΚΟΜΒΟ της epsilonnet ( http://www.e-forologia.gr/) και απαντήθηκε απο τον κο Μυλωνά Δημήτριο (http://www.e-forologia.gr/forum/viewTopic.aspx?id=32568)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο Διαχειριστής δεν υποχρεούται σε απαντήσεις επί των σχολίων. Οι απαντήσεις σε ερωτήματα δίδονται έναντι αμοιβής, όπως αναφέρεται σχετικά στο πάνω μέρος του ιστολογίου στο κουτάκι με το τίτλο ΡΩΤΗΣΤΕ ΜΑΣ.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.