Για τα ερωτήματά σας προτιμήστε την αποστολή email (simvoulatoras@gmail.com) ή την συμπλήρωση της φόρμας με τον τίτλο «Ρωτήστε μας» που υπάρχει κάτω ακριβώς από τον τίτλο του ιστολογίου. Ελάχιστη αμοιβή 25 ευρώ +Φπα 24%. Ελάχιστη αμοιβή για ραντεβού 50 ευρώ +Φπα 24%.



Πέμπτη 12 Φεβρουαρίου 2015

Φορολογία μερισμάτων, από εταιρεία εξωτερικού

Φυσικό πρόσωπο που διαμένει  στην Ελλάδα, έχει εταιρεία στην Αμερική για την κατασκευή ιστοσελίδων. Τι γίνεται με τα κέρδη της εταιρείας όταν θελήσει να τα φέρει στην Ελλάδα; Φορολογούνται τα μερίσματα και αν ναι, με ποιον συντελεστή; Καθώς επίσης, αν συνδυάζονται με το παγκόσμιο εισόδημα και την τυχόν διαφορά στο φόρο Ελλάδας - Αμερικής.
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Το φυσικό πρόσωπο του ερωτήματος, βάσει των δεδομένων, έχει την φορολογική κατοικία του στην Ελλάδα. Σύμφωνα με την περ. α, παρ. 1 του άρθρου 4 του ΚΦΕ (Ν. 4172/2014), «ένα φυσικό πρόσωπο είναι φορολογικός κάτοικος Ελλάδας, εφόσον έχει στην Ελλάδα την μόνιμη ή την κύρια κατοικία του ή την συνήθη διαμονή του ή το κέντρο των ζωτικών του συμφερόντων, ήτοι τους προσωπικούς ή οικονομικούς ή κοινωνικούς δεσμούς του».
Περαιτέρω, βάσει της παρ. 2 του ίδιου άρθρου, ένα φυσικό πρόσωπο που βρίσκεται στην Ελλάδα συνεχώς, για χρονικό διάστημα που υπερβαίνει τις 183 ημέρες, συμπεριλαμβανομένων και σύντομων διαστημάτων παραμονής στο εξωτερικό, είναι φορολογικός κάτοικος Ελλάδος από την πρώτη ημέρα παρουσίας του στην Ελλάδα[1].
Συνεπώς, για το παγκόσμιο εισόδημά  του (άρα και για το εισόδημα από την επιχειρηματική δραστηριότητα που προκύπτει στις ΗΠΑ), το φυσικό πρόσωπο του ερωτήματος, θα φορολογηθεί στην Ελλάδα, δηλαδή με τα ισχύοντα στην Φορολογική Νομοθεσία στην χώρα μας, λαμβάνοντας υπόψη και τα προβλεπόμενα στις διατάξεις του νόμου για την αποφυγή της διπλής φορολογίας (ο σχετικός νόμος μεταξύ Ελλάδος και ΗΠΑ, είναι το ΝΔ 2548/1953, ισχύς από 30-12-1953).
Ωστόσο, σύμφωνα με το άρθρο 9 του ΚΦΕ (ως άνω), εάν κατά τη διάρκεια του φορολογικού έτους, ένας φορολογούμενος που έχει φορολογική κατοικία στην Ελλάδα, αποκτά εισόδημα στην αλλοδαπή, ο καταβλητέος φόρος εισοδήματος του εν λόγω φορολογούμενου, όσον αφορά στο εν λόγω εισόδημα, μειώνεται κατά το ποσό του φόρου που καταβλήθηκε στην αλλοδαπή για αυτό το εισόδημα.
Η καταβολή του ποσού του φόρου στην αλλοδαπή αποδεικνύεται με τα σχετικά δικαιολογητικά έγγραφα, σύμφωνα με τα οριζόμενα στον Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας.
Σε κάθε περίπτωση πάντως, η μείωση του φόρου εισοδήματος που προβλέπεται στην προηγούμενη διαδικασία δεν δύναται να υπερβαίνει το ποσό του φόρου που αναλογεί για το εισόδημα αυτό στην Ελλάδα (δείτε και την Πολ. 1026/2014, καθώς και την ΕγκΥπΟικ Δ12Α 1057684 ΕΞ 2014/7.4.2014).
Επομένως, η βεβαίωση καταβολής των μερισμάτων, τα οποία προέρχονται από κέρδη αλλοδαπής εταιρείας θα αναγράφει και τον φόρο που, τυχόν, επιβλήθηκε, βάσει της ισχύουσας εκεί νομοθεσίας, σε συνδυασμό με τα προβλεπόμενα στην ΣΑΔΦ, μεταξύ των δύο χωρών.
Τέλος, θα θέλαμε να επιστήσουμε την προσοχή σας στην παρ. 4, του άρθρου 4, του Ν 4172/2013, σύμφωνα με την οποία ένα νομικό πρόσωπο που έχει την έδρα του εκτός Ελλάδος, μπορεί να θεωρηθεί κάτοικος Ελλάδας εφόσον τόπος άσκησης πραγματικής διοίκησης είναι η χώρα μας.

[1] Το προηγούμενο εδάφιο, δηλαδή η διάταξη που ένα φυσικό πρόσωπο βρίσκεται στην Ελλάδα για χρονικό διάστημα που υπερβαίνει τις 183 ημέρες, δεν εφαρμόζεται στην περίπτωση φυσικών προσώπων που βρίσκονται στην Ελλάδα αποκλειστικά για τουριστικούς, ιατρικούς, θεραπευτικούς ή παρόμοιους ιδιωτικούς σκοπούςκαι η παραμονή τους δεν υπερβαίνει τις τριακόσιες εξήντα πέντε (365) ημέρες, συμπεριλαμβανομένων και σύντομων διαστημάτων παραμονής στο εξωτερικό. Η παρούσα παράγραφος δεν αποκλείει την εφαρμογή της παραγράφου 1 του παρόντος άρθρου.
ΠΗΓΗ:  http://epixeirisi.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο Διαχειριστής δεν υποχρεούται σε απαντήσεις επί των σχολίων. Οι απαντήσεις σε ερωτήματα δίδονται έναντι αμοιβής, όπως αναφέρεται σχετικά στο πάνω μέρος του ιστολογίου στο κουτάκι με το τίτλο ΡΩΤΗΣΤΕ ΜΑΣ.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.