Για τα ερωτήματά σας προτιμήστε την αποστολή email (simvoulatoras@gmail.com) ή την συμπλήρωση της φόρμας με τον τίτλο «Ρωτήστε μας» που υπάρχει κάτω ακριβώς από τον τίτλο του ιστολογίου. Ελάχιστη αμοιβή 25 ευρώ +Φπα 24%. Ελάχιστη αμοιβή για ραντεβού 50 ευρώ +Φπα 24%.



Τετάρτη 13 Νοεμβρίου 2013

Σταματήστε επιτέλους το κυνήγι των λογιστών Νο 2

Αντέχει ακόμα ο Λογιστής Υπουργέ;
Σ.Ο.Λ.-Ν.Θ.
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΩΝ ΛΟΓΙΣΤΩΝ ΝΟΜΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ 

Δωδεκανήσου 7    
2310-513875    
solnth_1@otenet.gr    
www.solnth.gr

Θεσσαλονίκη, 13-11-2013

ΠΡΟΣ
ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ
ΙΩΑΝΝΗ ΒΡΟΥΤΣΗ

ΘΕΜΑ: Κατάργηση του άρθρου 5 του σχεδίου του νέου ασφαλιστικού νόμου 

Κοινοποίηση:
1) Υφυπουργό Εργασίας κ. Β. Κεγκέρογλου
2) Διοικητή ΙΚΑ κ. Ρ. Σπυρόπουλο
3) Πανελλήνια Ομοσπονδία Οικονομολόγων Ελευθέρων Επαγγελματιών Ελλάδος (Π.Ο.Ο.Ε.Ε.Ε.)

Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

Η υποβολή με το σύστημα ΕΡΓΑΝΗ όλων των εντύπων που προβλέπει η εργατική νομοθεσία (προσλήψεων, οικιοθελών αποχωρήσεων ή καταγγελιών συμβάσεων εργασίας και των προγραμμάτων απασχολήσεως προσωπικού) κατοχυρώνει πλήρως τα ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων. Έλεγχος από το ΙΚΑ με ή χωρίς καταγγελία του εργαζομένου μπορεί να γίνει πολύ εύκολα. Το πρόστιμο που προβλέπει το άρθρο 5 του ως άνω σχεδίου νόμου είναι άδικο και εξοντωτικό. Οι υποχρεώσεις που πηγάζουν από την εργατική και ασφαλιστική νομοθεσία εκτελούνται από εξειδικευμένο άτομο (λογιστή, ελεύθερο επαγγελματία ή υπάλληλο της επιχείρησης). Δεν υπάρχει απολύτως κανένας λόγος η παράλειψη εργαζομένου κατά την υποβολή της ΑΠΔ ή ακόμη και η μη έγκαιρη υποβολή της ΑΠΔ να οφείλεται σε εσκεμμένη ενέργεια.
Παραλείψεις ή λάθη μπορεί να γίνουν για πολλούς και διαφόρους λόγους όπως ασθένεια ή ατύχημα του λογιστή καθώς και διάφορα τεχνικά προβλήματα (προβλήματα στο λογισμικό, διακοπή σύνδεσης κλπ). Το κόστος του προστίμου εύκολα θα επιρριφθεί στο λογιστή, ελεύθερο επαγγελματία ή υπάλληλο γραφείου οι οποίοι ανάλογα με τον αριθμό των εργαζομένων μπορεί να βρεθούν άνεργοι.  Επιπλέον με ανακοίνωσή του το ΙΚΑ αναφέρει ότι σε περίπτωση ύπαρξης ληξιπροθέσμων οφειλών από τον εργοδότη θα μπλοκάρεται η υποβολή των ΑΠΔ και επομένως ανάλογα με τον αριθμό των εργαζομένων το ύψος του προστίμου θα σημάνει λουκέτο στην επιχείρηση. Δεν είναι δυνατόν να τιμωρείται τόσο αυστηρά η οποιαδήποτε παράλειψη, αμέλεια ή και αδυναμία ακόμη υποβολής έγκαιρα μιας ΑΠΔ. Τα πρόστιμα που προβλέπονται ήδη είναι αρκετά υψηλά για τέτοιες περιπτώσεις. 

Κύριε Υπουργέ, 
    
Πιστεύουμε ότι τα πρόστιμα για τυχόν λάθη και παραλείψεις που σε καμία περίπτωση δεν υποκρύπτουν εσκεμμένη ενέργεια, δεν μπορούν να τιμωρούνται με αυτό τον τρόπο. Είναι απαράδεκτο να τιμωρούνται με αυτό τον τρόπο οι επιχειρήσεις και οι συνάδελφοι λογιστές. Πιστεύουμε ότι το άρθρο 5 του σχεδίου του νέου ασφαλιστικού νόμου πρέπει να διαγραφεί. 

Με εκτίμηση,       
           
Ο Πρόεδρος του Δ.Σ.                                                      
Β. ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ                                                                   

Ο Γενικός Γραμματέας    
Θ. ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο Διαχειριστής δεν υποχρεούται σε απαντήσεις επί των σχολίων. Οι απαντήσεις σε ερωτήματα δίδονται έναντι αμοιβής, όπως αναφέρεται σχετικά στο πάνω μέρος του ιστολογίου στο κουτάκι με το τίτλο ΡΩΤΗΣΤΕ ΜΑΣ.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.